Un palid punct albastru, Carl Sagan

Cartea lunii Iunie: Un palid punct albastru

de / June 3rd, 2019 / 125 vizualizari

Cunoaștem cu toții semnificația cuvintelor: “Space, the final frontier”. Cumva, atunci când aud cuvântul “space”, creierul meu completează automat restul cuvintelor spuse de căpitanul Jean-Luc Picard la începutul fiecărui episod din Star Trek: The Next Generation: “Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no one has gone before!” Urmăream cu mare interes aventurile căpitanului și ale echipajului său, fascinată fiind de o lume care m-a făcut să-mi pun o mulțime de întrebări, cele mai multe începând cu “dar dacă…”. Nu m-am aventurat în lumea științei mai mult de vizionarea unor filme, dar mereu am crezut că e ceva mai mult în Univers decât noi, oamenii, și Pământul pe care îl chinuim. Am privit către stele, copil fiind, și lumea din filmele pe care le vedeam mi se părea palpabilă. Călătorii în spațiu și timp? De ce nu? Extratereștii? Cu siguranță.

De ce nu am citit cărți din acest domeniu? Să zicem că nu a fost nimeni care să-mi arate cu degetul o carte și să-mi povestească cu pasiune despre ce e acolo. Până acum. A fost nevoie de pasiunea colegului nostru, Costin, ca să ne oprim puțin din lecturile noastre ușurele și să spunem da, e nevoie să citim și cărți de popularizare a științei. Nu știu dacă ne vom descoperi pasiunea pentru acest domeniu, și mă refer aici la noi, fetele care citesc printre altele Jane Austen, Sophie Kinsella, Anne Rice, Stephen King, Guillaume Musso, Eric-Emmanuel Schmitt, Agatha Christie și alți grei, dar nu ai genului de care vorbim astăzi, însă vom încerca marea cu degetul și ne vom lăsa luate de valul propus de colegul nostru.

Astfel, v-am invitat să ne propuneți cărți pe care să le “citim cu mintea, nu cu sufletul. Citim despre știință cu bună știință” (tema aici). Recomandările nu au fost multe, dar fiecare dintre ele merită toată atenția noastră. Dintre cele patru titluri care au intrat la vot (vezi aici care au fost), cartea care a fost în topul preferințelor și care este cartea lunii iunie este Un palid punct albastru scrisă de Carl Sagan.

Despre carte:

În volumul Cosmos, astronomul Carl Sagan ne-a permis să întrezărim magnificul mister al universului, făcându-l accesibil pentru milioane de oameni de pe întreagă planetă. În Un palid punct albastru, această continuare uimitoare a Cosmosului, Sagan își desăvârșește călătoria revoluționară prin spațiu și timp.
Făcând un periplu prin sistemul nostru solar, prin galaxia Calea Lactee și chiar mai departe, Sagan pune cap la cap o istorie a descoperirilor astronomice, un rezumat cuprinzător al călătoriilor de explorare spațială, și face o trecere în revistă a vieții: de la originile sale acvatice până la viitorul imaginar al umanității, în care, după ce Pământul va fi de mult înghițit de Soare, oamenii se vor stabili pe alte planete, modelându-le peisajul.

Charisma lui Carl Sagan că popularizator al științei se explică nu doar prin volumul prodigios al cunoștințelor sale, ci și prin optimismul de care dă dovadă și prin fascinația pe care o simte în fața universului. O persoană plină de imaginație și un vizionar, astronomul de la Universitatea Cornell ne aprinde imaginația și transformă știința într-un spectacol de zile mari. Sagan se întoarce iar și iar la nevoia omenirii de a călători și la curiozitatea noastră nesecată cu privire la locul pe care îl ocupăm în univers.

Atunci când cineva îmi povestește cu pasiune despre un subiect legat de știință, ascult cu mare interes, sunt captivată de o lume care mi-e străină și pe care, prin cuvintele altora, încerc să o descopăr. Sunt atâtea aspecte ale lumii care ne înconjoară, ale universului pe care oamenii de știință încă le descoperă, încât mă simt mică, prea mică în lumea asta mare. Și cu cât aflu mai multe, îmi dau seama că, de fapt, nu știu nimic. Poate că ăsta e motivul pentru care aleg lecturile mai ușoare… Aș vrea ca luna aceasta să acordăm mai multă atenție cărților de popularizare a științei. Ați citit cartea lunii? Dar alte cărți ale autorului? Vă aștept impresiile mai jos, în comentarii.

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Un palid punct albastru, o puteți comanda
pe Cartepedia, aici, pe Libris, aici, sau pe Elefant, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

Foto cover: milestonetwo.wordpress.com

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cartea lunii martie: Pulsar

Cartea lunii

Cartea lunii martie: Pulsar

de / March 2nd, 2020

Primăvara e aici! Luna martie este ca o poveste. Mereu la fel, mereu diferită. Serbăm primăvara an de an, primim sau oferim mărțișoare, ne bucurăm împreună de flori, de razele soarelui, de cerul senin. Știm la ce să ne așteptăm,...

Citeste mai mult