Cartea lunii Ianuarie - 2020

Cartea lunii ianuarie 2020: Serotonină

de / January 3rd, 2020 / 179 vizualizari

La mulți ani, dragilor! Sper că noul an v-a găsit sănătoși, voioși, cu oameni dragi alături și cu dorințe noi de împlinit. Dacă ar fi să asociez anul care tocmai a trecut cu titlul unei cărți, aș alege fără a sta pe gânduri Surprinde-mă de Sophie Kinsella. Așa a fost 2019, surprinzător. Am aniversat 10 ani de citit în serie, m-am bucurat de fiecare pagină citită (apropo de “citește măcar #opaginapezi“), am vizitat orașul pe care l-am descoperit acum mulți ani într-o carte, Madrid, am recitit acea carte chiar acolo. Am și plâns, am și râs, a fost un an de poveste. Cu gândul la toate bucuriile pe care le-am trăit, privesc către 2020 și nu pot decât să sper la mai bine, la mai multe cărți citite, la mai mult timp pentru mine și pentru cei dragi, la zile cu soare și bucurii mici, dar multe.

Nu am reușit să-mi fac o listă de lecturi viitoare, dar nu pot spune că nu am ce citi. Teancul de anul trecut se reportează, desigur. Cărțile își vor face loc pe noptiera mea, așa cum m-au obișnuit, când voi avea mai mare nevoie de ele. Care dintre cele pe care le-am citit în 2019 m-a impresionat cel mai tare? Ei bine, asta e o întrebare la care nu am reușit să găsesc un răspuns. Poate a fost Povestea mea (Michelle Obama), poate a fost Magia Ordinii (Marie Kondo), poate chiar Am numărul tău (Sophie Kinsella), însă nu pot pune degetul pe una singură pentru că fiecare dintre ele mi-au adus bucurie la momentul lecturii, mi-au deschis ochii către orizonturi diferite.  

Tema acestei luni, cartea care ne-a impresionat cel mai tare în anul ce a trecut, mă salvează pe mine acum. Am primit propunerile voastre (vedeți aici care au fost), iar una dintre ele a primit cele mai multe voturi și o vom numi în continuare cartea lunii ianuarieSerotonină de Michel Houellebecq.

Despre carte:

Protagonistul romanului Serotonină, Florent-Claude Labrouste, un bărbat de 46 de ani, a ajuns într-un punct critic al existenței personale. Se îndoapă cu Captorix, un antidepresiv de ultima generație, încercând o supraviețuire decentă. Medicamentul crește nivelul de serotonină din organism dar are trei efecte secundare: greața, dispariția libidoului și impotența. Florent-Claude alege de bunăvoie să renunțe la profesie, la viața socială, la cunoștințe. Își șterge urmele, se refugiază în hoteluri – unde musai trebuie să existe camere pentru fumători -, străduindu-se să opereze o regresie paliativă în trecutul personal. Narațiunea sa traversează o Franța care își nesocotește tradițiile, își trivializează orașele și își distruge satele aflate în pragul revoltei. Dezrădăcinat și autodistructiv, eroul lui Houellebecq își scrutează propria viața și lumea din jurul lui cu un umor aspru și cu o virulență sfâșietoare.

Voi ați citit Serotonina? Dar alte cărți ale autorului? Sunt curioasă pe care dintre ele le recomandați și ce părere aveți despre cartea lunii. Vă aștept impresiile mai jos, în zona de comentarii.

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Serotonină o puteți comanda pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Elefant, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cartea lunii martie: Pulsar

Cartea lunii

Cartea lunii martie: Pulsar

de / March 2nd, 2020

Primăvara e aici! Luna martie este ca o poveste. Mereu la fel, mereu diferită. Serbăm primăvara an de an, primim sau oferim mărțișoare, ne bucurăm împreună de flori, de razele soarelui, de cerul senin. Știm la ce să ne așteptăm,...

Citeste mai mult