carti de citit primavara

Top 5 cărți de citit primăvara aceasta

de / April 15th, 2021 / 838 vizualizari

Guest post scris de Laura de la Flori din Călimară

Luna aceasta, mai precis pe 23 aprilie, sărbătorim Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor. Este un bun prilej de a ne gândi la cât de important și de frumos este să citim.

Totodată, cu această ocazie, m-am gândit să fac un top 5 cu cărți de citit primăvara aceasta. Cum văd eu o carte de primăvară? Cum vorbim despre un anotimp al renașterii, la fel și o astfel de carte ar trebui să ne binedispună, să aibă un subiect care să îți intre la inimă, să te facă să zâmbești. Un subiect care să nu fie greoi, dar nici superficial, ci doar un subiect încărcat cu optimism. Așadar, luați-vă un ceai aromat, priviți magnoliile înflorite și haideți să descoperim împreună câteva cărți impregnate cu parfum de flori de cireș.

Iată lista mea de 5 cărți de citit primăvara aceasta:

Darul stelelor, Jojo Moyes

Alicia Wright pleacă din Anglia în Baileyville (Kentucky), un oraș de munte din America, după ce se căsătorește cu bogatul Bennett van Cleve. Odată ajunsă acolo, Alicia nu se regăsește, iar asta pentru că soțul ei este distant, pare chiar mai interesat de muncă decât de soția sa și totodată, este victimă a autorității paterne.

Cu toate acestea, cartea este de un optimism fascinant. Alicia e un personaj pe care îl putem îndrăgi fiindcă nu se afundă în tristețea ei, ci caută să se ridice. Cum face asta? Găsește o oportunitate excelentă atunci când o cunoaște pe Margery, cea care inițiază conceptul unei biblioteci mobile. Aceasta caută fete care să o ajute cu distribuirea cărților potrivite către oamenii ce simt nevoia să se piardă în lumea cuvintelor. Biblioteca și activitatea de acolo reprezintă refugiul ei, locul unde începe să creadă în oameni, în prietenie.

De-a lungul poveștii, veți descoperi și alte personaje puternice, optimiste, luptătoare. O carte care surprinde frumusețea vieții și a prieteniei în stilul cuceritor al scriitoarei Jojo Moyes.

Întotdeauna există o ieșire dintr-o situație. Indiferent cât de dificilă ar fi. Indiferent dacă ai senzația că ți-a fugit pământul de sub picioare. (…) Întotdeauna există o soluție.

Anne de la Green Gables, Lucy Maud Montgomery

Nu am cuvinte pentru a descrie cât de minunată este această carte. Poate fi o carte pentru copii, dar și noi, adulții, avem foarte multe de învățat de la mica pistruiată Anne.

Povestea ei ne fascinează încă de la început: este adoptată de frații Marilla și Matthew, în ciuda faptului că aceștia doriseră la început un băiat care să îi ajute cu treburile casei. Dintr-o eroare, Anne ajunge la aceștia și deși neîndemânatică, cu un temperament vulcanic, gata să intre în tot felul de buclucuri, Anne este primită și crescută cu dragoste de către această familie.

Am admirat la Anne puterea imaginației și a creativității sale, înclinația ei spre a crea povești, spre a găsi nume și cuvinte deosebite pentru lucrurile întâlnite în viața ei, starea ei perpetuă de visare. Mica roșcată pistruiată și complexată iubește cu atât de mult patos viața și asta vedem prin toate lucrurile pe care le face: scenariile de poveste, florile purtate în păr, alergările pe câmp, setea de cunoaștere, modul diferit de a privi lucrurile.

Cartea urmărește trecerea de la inocență spre maturitate a unei copile de 11 ani.

Și oamenii râd de mine pentru că eu folosesc cuvinte mari. Dar dacă ai idei mari, trebuie să folosești cuvinte mari pentru a le exprima, nu-i așa?

Cel mai mic sărut pomenit vreodată, Mathias Malzieu

Dacă v-au plăcut cărţile Spuma zilelor (Boris Vian) şi Mecanica inimii (Mathias Malzieu), vă recomand cu căldură și Cel mai mic sărut pomenit vreodată. Este o carte care debordează de imaginație și vedem asta încă de la început: un bărbat și o femeie se sărută, după care femeia, Sobralia, devine invizibilă.

 ”Cel mai mic sărut care s-a pomenit vreodată. O miime de secundă, cu tot cu pulpă și puf. O atingere ușoară, un origami.”

Așadar, cartea este un periplu în care personajul principal o caută pe femeia care l-a cucerit cu un sărut. Trimite un papagal să o găsească după sunetul respirației ei, însă în zadar. Un alt lucru năstrușnic pentru a o găsi este crearea unor bomboane care să imite gustul sărutului Sobraliei.

Cel mai mic sărut pomenit vreodată este o carte delicioasă prin elementele ludice, suprarealiste. O carte poezie pentru cei îndrăgostiți veșnic de iubire. Sigur vă va fura un zâmbet!

 ”Am vrut să cred că nu ești decât un plasture-de-dragoste, dar, când ai început să te dezlipești de mine, m-a durut mai tare decât dacă pielea mea mi-ar fi fost smulsă cu o furculiță pentru melci.

 ”Am decupat și am lipit mici afișe pe hârtie frumoasă, roșie, potrivită cu nuanța care-i colora chipul uneori, când timiditatea-i extremă ieșea la suprafață. Numele ei era imprimat pe copertă. Exemplar unic.”

Oameni anxioși, Fredrik Backman

Îmi place enorm stilul de scriere al lui Fredrik Backman și subiectele pe care le abordează în cărțile sale. Prin această carte, Oameni anxioși, a reușit să transmită un mesaj profund, pornind de la o situație foarte comică.

Un spărgător de bănci, în tentativa lui de a fugi, ajunge într-un apartament care era pregătit pentru vânzare. Întâmplător, acolo are loc și o vizionare, iar cel care avusese tentativa jafului îi ia ostatici pe cei prezenți la vizionare. Personajele alese sunt cu totul neașteptate, amuzante la suprafață (de exemplu, un bărbat care poartă o mască de iepure). În schimb, această carte, dincolo de elementele comice, arată fața umanității și transmite un mesaj despre empatie, bunătate, înțelegere, anxietate, tristețe și iubire.

„Suntem doar străini care trec unul pe lângă celălalt, iar anxietatea ta o atinge în treacăt pe a mea când fibrele hainelor noastre se încurcă și se descurcă preț de‑o clipă în aglomerația de pe un trotuar. Și nu știm niciodată cu adevărat ce facem unii cu alții, unii pentru alții, unii împotriva altora.”

Primăvară în Toscana, Santa Montefiore 

Deja uitându-mă la copertă și pronunțând Toscana, mă simt atrasă de această carte. Toscana, Italia cu totul, are o vibrație aparte.

Gracie Burton ajunge în Italia după 41 de ani cu scopul de a participa la o școală de gătit. Însă, nu doar atât o leagă de frumoasa țară. Gracie a locuit acolo 15 ani, a fost ucenica unchiului său în atelierul de pictură și a lăsat în urmă niște creații impresionante, dar și o poveste de iubire dureroasă. Întoarcerea lui Gracie este de fapt încercarea ei de a face pace cu trecutul.

Primăvară în Toscana este o carte plină de lumină, de speranță, de iubire, presărată cu descrieri fermecătoare ale Toscanei și de dialoguri fluide, pe alocuri haioase. Face parte din acele cărți de citit primăvara aceasta pe care nu o veți lăsa din mână.

„Oriunde întorcea privirea, vedea numai flori. Grămezi de bougainvillea purpurii, cascade de trandafiri albi și roz, tufe de gardenii indecent de mari, iar mireasma lor – o, mireasma era ceva de vis. Dincolo de chiparoși, și de pinii umbrelă se zăreau coline rotunjite, ca de catifea, și văi luxuriante ce se pierdeau în cețuri cât vedeai cu ochii.”

*În 2019, cartea a câștigat Premiul Goldsboro pentru romane de dragoste.

Aceasta este lista mea cu propuneri de cărți de citit primăvara aceasta. Vă doresc o lectură cât mai plăcută și o primăvară livrescă !

Cover photo: Pexels

# # # # # # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare