motivatie

În căutarea motivaţiei pierdute

de / March 31st, 2021 / 363 vizualizari

Aţi observat, sper, liniştea de pe blog. V-a explicat şi Andreea ce se întâmplă, aici, acum a venit şi rândul meu. Pe scurt: citesc în continuare, doar cu scrisul mai răruţ. Că-i mai drăguţ sau nu, asta nu ştiu să vă spun. Ştiu doar că aviditatea cu care citesc nu se transpune şi în scris. Am idei de articole, dorinţa să le împărtăşesc cu voi, dar, cumva, acestea tot rămân în plan secund, astfel că pe blog cam bate vântul.

Cumva, perioada aceasta mi-a adus mai mult timp pentru citit – cum era vorba aia? “ai grijă ce îţi doreşti..”– dar mai puţin avânt pentru scris. Probabil că îmi place să mă auto-amăgesc că sunt în continuare fluturaşul acela care zburătăcea printre filme, lansări şi cluburi de carte, ieşiri cu prietenii, seri de quiz, city-break-uri, etc, şi care ajungea acasă istovit de la atâta dat din aripi, dar fericit. Când să mai şi scrii? Eh, acum s-ar găsi timp, dar ce te faci cu lipsa de motivaţie?

Acum, sinceră să fiu, nici nu ştiu în ce măsură mai sunt blogurile de interes. Chiar aşa: în general, voi mai citiţi postările de pe bloguri, sau vă limitaţi să interacţionaţi cu paginile de Facebook şi Instagram? Eu tind să îmi iau recomandările de pe Bookstagram, mai nou, de la persoane cu care ştiu că rezonez la gusturi. În plus, mă ştiţi doar, nu rezist în faţa unei coperţi fotogenice. Nu e nevoie să citesc paragrafe întregi ca să mă conving că vreau o carte anume.

La voi cum stau lucrurile? Către care dintre cei trei crai vă îndreptaţi cel mai des atenţia: blog, Facebook sau Instagram? Poate că ar trebui să-l adaug aici şi pe prâslea, TikTok, întrucât citisem zilele trecute că au crescut simţitor vânzările anumitor cărţi ca urmare a unor video-uri postate pe #BookTok. Impactul video-urilor este cu atât mai mare dacă se şi plânge în ele – vânzările o confirmă. Printre titlurile care au revenit în lista de betseller-uri datorită TikTok se numără “The Song of Achilles”, “A Little Life/O viaţă măruntă”, “We Were Liars/Mincinoşii”, “They Both Die at the End”. Bine, tot zilele trecute citeam şi că unele dintre cele mai mari muzee ale lumii (Luvru şi Carnavalet, din câte am reţinut) vor renunţa la scrierea cu cifre romane, pentru a le înlesni vizitatorilor înţelegerea operelor de artă expuse. Oare nu se poate face o provocare pe TikTok, astfel încât generaţiile acestea tehnologizate să se familiarizeze, totuşi, cu cifrele romane? Un #jesuislouisXIV, o petiţie, ceva, orice, numai să nu ajungem la Louis 14. Vouă nu vi se pare că sună mai degrabă a adresă pentru GPS decât a ditamai regele?

Şi să nu uităm de YouTube, cu varianta BookTube, care atrage tot mai mulţi adepţi, deşi eu, recunosc, nu am răbdare să urmăresc un video cap-coadă şi, cel mult, îl las să ruleze ca fundal sonor. Am omis ceva? Pinterest? La vremuri noi, canale noi. Voi de unde vă mai luaţi recomandări de cărţi? Şi da, puteţi să reveniţi cu link-uri – Bookstagram, BookTube, BookTok, Facebook, nu contează -, ne bucurăm să descoperim alţi cititori în serie.

Revenind la blogul nostru, concluzia este: nu plec nicăieri, citesc în continuare cu drag şi spor şi, între timp, încerc să îmi găsesc motivaţia să termin articolele şi interviurile pe care le am în pregătire. Dar fără să pun presiune pe mine – Serial Readers a fost un proiect născut din pasiunea pentru citit şi aşa vreau să rămână. Să ne citim cu bine!

# # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare