Propuneri de Aprilie: Oscaruri literare

Propuneri de Aprilie: Oscaruri literare

de / February 11th, 2020 / 136 vizualizari

Pentru că am cochetat cu ideea de a face noapte albă pentru a mă uita la gala premiilor Oscar din acest an (spoiler: am adormit), am rămas cu gândul la ceremonii și festivități de premiere televizate. Cum ar fi dacă am putea să urmărim la televizor decernarea celor mai importante premii literare? V-ați uita? Ați face pariuri, ca la Oscaruri, ați sta până tâziu în noapte să vedeți ținutele scriitorilor, interviurile de pe covorul roşu, discursurile câştigătorilor? Aţi umple apoi Facebookul cu păreri, comentarii şi nemulţumiri, despre cum cartea X ar fi fost mai merituoasă decât cartea premiată, despre cum cutare a trebuit să fie nominalizat de n ori înainte să câştige un important premiu literar?

În luna Aprilie ne îndreptăm atenţia spre marii premianţi ai literaturii. Spre cărţile lor, de fapt. Aşteptăm propuneri de titluri laureate cu Nobel, Man Booker, Costa Award, Goncourt, Femina sau ce alte premii mai consideraţi voi relevante. Dacă nu s-ar găsi greu şi ar fi disponibile şi în limba română, mai că aş încerca şi o carte care se laudă cu premiul Diagram în palmares. Dar nu vreau să vă influenţez. Plus că e mai bine să ne limităm la premiile universal acceptate ca fiind serioase: sunt multe şi, din fericire, titlurile câştigătoare sunt traduse, de obicei, şi în română. Şi că tot suntem aici, voi ce premii literare urmăriţi cu interes? Şi vă lăsaţi influenţaţi de aceste premii? Alegeţi să citiţi un anumit roman doar pentru că a fost distins cu un premiu important? Sau, exact ca la Oscaruri, rezultatele vă lasă reci, întrucât ştiţi deja ce vă place şi ce nu şi nu aveţi nevoie de un juriu de specialitate care să vă stabilească priorităţile.

Ca de obicei, dacă titlul la care v-ați gândit nu este de găsit pe site, lăsați-ne un comentariu (aici sau pe Facebook), trimiteți-ne un mail sau apăsați pe Propune carte, în partea stângă (tot pe site). În schimb, dacă volumul pe care doriți să îl recomandați este deja pe site, apăsați pe butonul Propune această carte de sub volumul respectiv.

În Aprilie aflăm la cine ajunge Oscarul literar al preferinţelor voastre. Spor la nominalizări!

Cover photo by Engin Akyurt from Pexels

# # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare