Romanul perfect despre mame, fiice și relațiile dintre ele

de / August 14th, 2017 / 574 vizualizari

Recomand Numele meu este Lucy Barton tuturor fetelor, femeilor, tipelor, mamelor, fiicelor, surorilor, bunicilor, mătușilor. Poate fi citit oricând, oriunde, dar cu grijă dacă vă deranjează când sunteți văzute lăcrimând în public! Să mă credeți pe cuvânt, sunt șanse mari să vi se întâmple asta!

Numele meu este Lucy Barton a apărut la editura Litera în 2017 și are o copertă su-per-bă! Face parte din colecția Clasici Contemporani Litera, alături de o altă carte pe care am recomandat-o curând din tot sufletul, O viață măruntă.

E scrisă simplu, sincer, deloc pretențios. Parcă depersonalizează la maximum totul, blurrând orice element care ar putea distrage atenția de la ceea ce contează în roman: relația mamă-fiică, dilemele identitare ale acestora, confuzia relației lor și neputințele, mici și mari, sociale și emoționale, incapacitatea uneia de a o înțelege profund pe cealaltă și, cel mai rău, imposibilitatea de a mărturisi sentimentele evidente. Ce poate fi mai trist decât o iubire părintească niciodată exprimată decât prin mici glume, joculețe inofensive care nu pot umple golurile?

Pe scurt, Lucy Barton se află în spital, de unde iese mult mai târziu decât crezuse la internare. Aproape incredibil, mama ei o vizitează, iar Lucy nu se poate abține de la a se gândi ce mare provocare a însemnat acest lucru pentru mama ei, o femeie simplă, cu o viață asemenea, neobișnuită cu traiul agitat și cu săritul în avion, aterizatul și alergatul după taxi, nebunia unui oraș prea mare pentru ea, o femeie mică, în vârstă, a cărei viață nu a fost niciodată nici ușoară, nici la îndemână în vreun fel.

Regăsirea celor două, prilejuită de nefericita internare a fiicei, acum mamă la rândul ei, este motiv de discuții seci, lipsite de substanță, dar cu oareșce subtilități pe care ele, doar ele le pot pricepe în adevărata lor adâncime. Pentru a vorbi despre relații și despre ce nu merg sau n-a mers în ale lor, ele discută despre vecine infidele, cu soți de diverse feluri, cu aventuri incredibile și probleme comune, dar care sună cumva prea „orășenesc” în gura lor.

Lucy și mama ei provin dintr-o familie în care sentimentele nu s-au exprimat niciodată, iar tristul adevăr nu se schimbă nici după decenii, când mama e deja bătrână, iar fiica matură, cu o familie a cărei responsabilitate, din toate punctele de vedere, o poartă. Și căreia nu are cum să-i ofere, uneori, mai mult decât a primit în copilărie și decât a fost învățată să dea. Orice referire la eșecuri personale este intermediată de poveștile triste ale altora, care au renunțat sau au înșelat, au disperat și au abandonat; fiecare declarație de afecțiune se face vorbind despre iubirea altor părinți pentru copiii lor și viceversa.

Alături de Lucy, am disperat și m-am supărat simțind potențialul și văzând realitatea. Am urât barierele impuse și auto-impuse, am empatizat cu fricile, multe, ale mamei, m-am regăsit în neliniștile fiicei și în promisiunile ei ca, pentru propriii copii, lucrurile acestea – toate – să stea cu totul altfel, să nu simtă că au buzele lipite atunci când ar vorbi, să nu simtă că exprimarea sentimentelor este ceva greșit.

Am recomandat deja cartea în stânga și-n dreapta, tuturor persoanelor de sex feminin din preajma mea, din ferma convingere că fiecare, indiferent de buna sau deficitara relație cu femeile din familiile noastre, ne putem regăsi în tristețea melancolicei scriitoare Lucy, cea care caută modele feminine puternice pe care să le urmeze și să preia, adaptându-le, în propria viață de femeie și de mamă într-o lume care trece în viteză pe lângă ea, amețind-o și lăsând-o debusolată în centrul pe care l-ar identifica mult mai ușor cu ajutorul potrivit și care seamănă încă izbitor de mult, în ciuda nenumăratelor schimbări și îmbunătățiri, cu copilăria dureros de murdară și sărăcăcioasă care a lăsat o amprentă de neșters asupra ei.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură” (poezie) și „Jurnal de librar” apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare