Crime fiction

Recomandări noir pentru nopți albe

de / October 31st, 2020 / 357 vizualizari

Curioși ce cărți de crime fiction ar putea să vă recomande o romantică incurabilă, devoratoare asumată de cărți cu coperți în nuanțe de roz, fistic, turcoaz și alte pasteluri? Sper că da, pentru că mă gândesc de ceva timp la acest articol și la ce titluri și autori să includ în listă. Așa am ajuns la o concluzie: cu cât e mai sângeroasă povestea, cu atât mă prinde mai tare. Da, pe mine, romantica incurabilă de mai sus.

Nu am fost niciodată genul de cititor care să se rezume la un singur gen de cărți. Că nu îmi plac toate la fel de tare, asta da. Așa se face că citesc cu preponderență chick lit, cărți romantice, literatură contemporană, cărți polițiste și thrillere. Și Nordic Noir cât mai noir posibil, în contrast total cu firea mea visătoare și optimistă. Și, important de menționat, extrem de sperioasă. Atât de sperioasă încât uneori e o provocare să adorm după ce citesc grozăviile care le trec prin cap unora – ca de exemplu, Stefan Ahnhem sau M.J. Alridge. Dar, ați ghicit, îmi plac de mor (haha!) cărțile lor, seriile Fabian Risk și Helen Grace fiind fruntașe în topul meu personal de cărți criminale. Nu m-am întrebat până acum în câte feluri sadice poți omorî pe cineva, dar, cu toate acestea, Ahnhem insistă să mă lămurească, nu degeaba una dintre cărțile lui se cheamă ”X feluri de a muri”. Și, în caz că vă întrebați, doarme foarte bine noaptea, după cum puteți afla din interviul pe care ni l-a acordat anul trecut și pe care îl găsiți aici.

Stefan Ahnhem

Tot la categoria cărți de alungat somnul aș încadra și seria Martin Servaz, de Bernard Minier. Momentan, în limba română au apărut doar două cărți – mic copil pe lângă cele 6 volume din Helen Grace și cele 5 din Fabian Risk – ambele extrem de intense. Acțiunea din ”Cercul” mi se pare extrem de bine construită, cu suspans perfect dozat și cu un final căruia, personal, nu am ce să-i reproșez, deși am început să intuiesc, la un moment dat, direcția corectă. Prefer cărțile polițiste în care reușesc să mă prind de deznodământ înainte de a ajunge la marele final. Asta înseamnă că există un fir logic și că nu se rezumă totul la o înșiruire de fapte care mai de care mai surprinzătoare, al căror singur scop este să șocheze. Pentru astfel de situații, aplic întotdeauna metoda Agatha Christie și suspectez toate personajele, inclusiv pe cele decedate. 

Niciun articol de recomandări crime fiction nu ar fi complet fără Jo Nesbo și Yrsa Sigurdardottir, ambii povestitori impecabili. Yrsa este, de altfel, singura femeie din acest top, dar face față cu brio invaziei de testosteron – în apărarea mea, nu am citit-o încă pe Camilla Lackberg, iar pe Camilla Grebe nu am citit-o suficient. Cărțile ei, atât cele de sine stătătoare, cât și cele din seria Freyja și Huldar, sunt exemplul perfect de lecturi care nu pot fi lăsate din mână. Mai puțin șocante vizual decât scrierile domnilor ante menționați, Yrsa punctează la capitolul atmosferă și poveste, plus că propune un cuplu inedit – un detectiv și un psiholog de copii. 

Jo Nesbo

Iar Jo Nesbo este Jo Nesbo. Pentru mine, el este acel autor despre care pot să zic că aș citi și etichetele de la conserve dacă ar fi scrise de el. M-a cucerit definitiv anul trecut, când am avut ocazia să îl cunosc personal și să îi iau un interviu (îl găsiți aici), ocazie cu care m-am convins că este un povestitor desăvârșit. Aștept cu nerăbdare următoarele titluri din seria Harry Hole, detectivul creionat după chipul și asemănarea lui (eu îl văd pe Nesbo când citesc), dar recunosc că romanele lui stand-alone sunt preferatele mele. 

Nu vreau să închei fără să menționez Omul de castane, romanul de debut al lui Soren Sveistrup, un alt nordic noir greu care m-a prins tare și care mi-a dat fiori. Eu zic că o să vă placă și dacă nu sunteți așa sensibili ca mine, premisa este una foarte ofertantă și autorul face treabă bună – atât de bună că îl menționez aici după o singură carte publicată. 

Omul de castane

Mențiune specială și pentru Jorn Lier Horst, aștept să citesc și Omul cavernelor înainte de a mă pronunța decisiv în privința lui. Și nu, nu l-am citit pe tăticul lor, Stieg Larsson, dar sunt fermă convinsă că sunt aproape singura în această situație și că nu mai are nevoie de nicio recomandare.

 Voi ce titluri/autori ați mai adăuga pe listă? Nu vă sfiiți și nu vă faceți griji pentru somnul meu, am timp să dorm la pensie. Spor la citit!

Cover photo by kat wilcox from Pexels

# # # # # # # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult