Matt Haig1

Biblioteca posibilităților infinite

de / October 7th, 2020 / 224 vizualizari

Micile mari bucurii ale vieții de cititor în serie: să primești o carte nou apărută scrisă de unul dintre autorii tăi preferați – în cazul de față, Matt Haig. Bucuria supremă: cartea respectivă să fie un exemplar în avanpremieră. La editura Nemira tocmai ce a apărut romanul “Biblioteca de la Miezul Nopții” și îndrăznesc să spun că nici nu se putea un moment mai bun pentru o astfel de carte. Da, știu, sunt subiectivă, dar nu mă pot abține: îl iubesc pe Matt Haig.

Mi-au lipsit scrierile lui de ficțiune, deși i-am citit cu interes și motivele pentru care iubește viața și gândurile de pe o planetă nervoasă. Sinceră să fiu, aș citi și paginile de termeni și condiții pentru orice dacă ar fi scrise de el.

Matt Haig2

Însă nu trebuie să fii fan înrăit ca să îndrăgești această carte. Oricine trăiește sub apăsarea regretelor, cu convingerea că viața ar fi fost mai bună dacă ar fi luat alte decizii, se va regăsi cu ușurință în această poveste inspirațională. De cele mai multe ori, ficțiunea este mai utilă decât un manual de self-help, iar cartea de față este un bun exemplu de terapie prin lectură.

După cum știți, probabil, la vârsta de 24 ani, Matt Haig ajunsese în pragul sinuciderii. În ochii mei, o persoană care a trecut printr-o depresie severă și s-a luptat cu anxietatea și cu atacurile de panică, este cea mai în măsură să vorbească, fie chiar și în clișee, despre motivele pentru care merită să trăiești viața. Și dacă există o persoană care să mă poată convinge că viața pe care o trăiesc este cea mai bună versiune posibilă dintre toate versiunile scrise pentru mine, atunci acea persoană este Matt. Îmi place, în continuare, stilul lui simplu, fără emfază, fără cuvinte pompoase, cu fraze și paragrafe scurte. Din nou am tendința să subliniez tot, să îmi notez citate și să le țin aproape. Matt Haig vorbește pe limba mea, îl simt ca pe un prieten care îmi împărtășește experiența lui de viață, dar împachetată frumos. Nu îmi ține o lecție, îmi spune o poveste.

Cum alegi cea mai bună viață posibilă când ai o infinitate de vieți la dispoziție? Nora Seed este pusă în fața acestei alegeri dificile, atunci când se trezește în biblioteca de la miezul nopții, un loc suspendat între viață și moarte. Fiecare carte spune o altă poveste, dintr-o altă realitate, oferind răspunsuri variate la una dintre cele mai arzătoare întrebare a omenirii: cum ar fi fost viața noastră dacă am fi luat o altă decizie într-un anumit moment?

Dacă Borges își imagina biblioteca pe post de paradis, în cartea lui Matt Haig avem de-a face cu biblioteca purgatoriu, unde ți se oferă ocazia să reflectezi asupra deciziilor tale și să alegi, în definitiv, între singurele certitudini posibile: viața și moartea. Că viața perfectă nu există știam deja, nimic nou aici, dar conștientizarea că prezentul este mai presus de orice alt scenariu posibil mi-a alinat sufletul obișnuit să mai lâncezească, ocazional, printre “dar dacă” și “poate că”.

Cu siguranță că toți avem regrete. Există o șansă ca, la finalul acestei lecturi, să nu le mai lăsăm să ne împovăreze și să învățăm să apreciem prezentul, cu bune și rele. Iar singura cale de a învăța, cum bine zice Matt Haig, este să trăiești. Să trăim, așadar!

Matt Haig3

“Desigur că nu putem să vizităm toate locurile și nu putem să întâlnim toate persoanele sau să avem toate slujbele și, totuși, sentimentele trăite în fiecare dintre aceste vieți sunt în continuare disponibile. Nu trebuie să jucăm toate jocurile că să știm cum e să câștigăm. Nu trebuie să ascultăm toate melodiile din lume că să înțelegem muzica. Nu trebuie să fi încercat toate soiurile de struguri din toate podgoriile ca să cunoaștem plăcerea vinului. Iubirea și râsul, teama și durerea sunt monede universale.

Trebuie doar să închidem ochii și să savurăm gustul băuturii din fața noastră și să ascultăm melodia în timp ce e cântată. Suntem la fel de complet și de extraordinar de vii cum suntem în oricare altă viață și avem acces la aceeași gamă de emoții.”

Da, da, de o mie de ori da, Matt Haig!


Cartea este disponibilă pe
situl editurii Nemira, aici, pe
Cărturești, aici, sau pe Libris, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cenușa Angelei cover

Recomandări

Povestea unei copilării irlandeze

de / September 28th, 2020

Copilăria lui Frank McCourt, povestită în romanul autobiografic “Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză“, reprezintă o carte remarcabilă, diferită din toate punctele de vedere de celelalte cărți citite anul acesta și de majoritatea pe care le-am citit. Bănuiesc că efectul pozitiv...

Citeste mai mult