În noiembrie citim istorie. Voteaza cartea lunii

În noiembrie citim istorie. Voteaza cartea lunii!

de / October 7th, 2019 / 275 vizualizari

Am spus mereu că nu mi-a plăcut istoria. Uram să învăț lecțiile pe de rost, să le recit ca pe poezii. Mă chinuiam să rețin date, și nume, și locuri. La lucrări aveam note mici, dar le creșteam cu lecții învățate special pentru a-mi crește media. Diriginta, profesoară de istorie, mă lăsa să turui și-mi dădea notă mare, de obicei 10. Privind în urmă, acum mai bine de douăzeci (!) de ani, îmi dau seama cât de greșit era totul. Nu cred că istoria a fost cea care mi-a dat dureri de cap, ci felul în care era predată. Nimic din felul în care ne era prezentată nu mă atrăgea. Cărțile de istorie erau plictisitoare, îmi aduc aminte multe blocuri de text pe care le reluam de multe ori pentru că mă lua somnul citind și pierdeam firul. Profesoara era ca o bunicuță, dar nu știa să spună povești. Iar dacă nu știi să spui copilului o poveste, atenția lui e cu siguranță în alte părți decât la lecție.

Mulți ani mai târziu am descoperit că istoria poate fi povestită astfel încât ascultătorul să stea locului, captivat, fascinat chiar. Am descoperit filme inspirate de bucăți de realitate, am citit cărți în care dădeam pagină după pagină pentru a afla mai multe despre ce a fost, cum a fost, de ce a fost. Orice subiect am trata, dacă este povestit cu pasiune, atunci atrage atenția. Cam așa e cu unele cărți de istorie din zilele noastre, sunt atât de bine scrise, că nu le poți lăsa din mână. Iar Costin, colegul nostru, are grijă să ne recomande astfel de cărți. De aici și tema propusă pentru aceasta lună: “Pentru acest Noiembrie, aşteptăm propuneri de cărţi de istorie, dar, atenţie!, nu ficţiune. (…) de data aceasta ne rezumăm la reportaje, anchete, biografii, memorii, eseuri – orice are legătură cu istoria reală, trăită” (a fost aici). Nu am primit multe propuneri, dar au fost suficiente încât să avem ce vota. Dintre cele patru propuneri intrate la vot, una se va numi cartea lunii noiembrie. Voi veți decide care.

Iată care sunt propunerile:

Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă, Niall Ferguson
Regina deșertului. O femeie în Arabia, Gertrude Bell, Georgina Howell
Ultimul Țar, Robert Service
Titani ai istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea, Simon Sebag Montefiore

De această dată nu știu chiar nimic despre cărțile intrate la vot și am nevoie de voi. Eu aș fi în stare să votez pentru că îmi sună cumva un titlu și poate e o altă carte care mi-ar plăcea mai mult. Vă invit să-mi spuneți pe care o recomandați, apoi mergeți pe site și votați.

Fiecare dintre voi poate vota o singură carte, o singură dată. Nu trebuie neapărat să o fi citit! Dacă vreți ca o anumită carte să primească cele mai multe voturi, invitați-vă și prietenii (cu like & share).

Cum votați? Simplu: intrați în club, vă logați în contul vostru și acordați votul uneia dintre cele patru cărți propuse.

Vreau să votez acum!

* Click pe titluri, mai sus, pentru a afla detalii despre cărți.
** Rămâneți alături de noi pentru a afla tema lunii DECEMBRIE 2019!

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

voteaza cartea lunii ianuarie 2021

Vot

Votează cartea lunii Ianuarie 2021

de / December 12th, 2020

A fost un an ciudat. A fost bun, a fost mai puțin bun. A fost un an al surprizelor, al dorului de familie și de prieteni, anul în care bucuriile au venit din lucrurile mărunte. Am ajuns, poate, să apreciem...

Citeste mai mult