Ready Player One - Movie poster

Game Over Player One

de / April 4th, 2018 / 282 vizualizari

A better reality awaits.

Știu că titlul românesc al filmului Ready Player One este Să înceapă jocul, dar eu abia așteptam să se termine jocul respectiv. Cu o durată de 140 minute, acesta a fost, cu siguranță, cel mai lung joc video din viața mea (e drept, unul regizat de Steven Spielberg). Și, cu puțin noroc sau alegeri mai înțelepte în materie de filme, așa va rămâne.

Ca să înțelegeți mai bine contextul: nu am fost niciodată un gamer înrăit, nu sunt nostalgică după console, dischete sau jocurile video ale anilor ’90 – bine, poate cu excepția lui Super Mario -, nu mă atrage conceptul de realitate virtuală, multe dintre referințele din carte au trecut pe lângă mine ca zilele de weekend (fără să le simt, adică). De ce Dumnezeu m-am mai dus la film în cazul ăsta, întrebați? Pentru că mi-a plăcut nesperat de mult cartea lui Ernest Cline, m-a scos din zona confortabilă și roz a poveștilor pe care le citesc de obicei și m-a aruncat în vâltoarea unei aventuri care mi-a ținut simțurile în alertă. Doar că fix ceea ce am îndrăgit la carte a lipsit din film – toată aura de mister dată de greutatea cu care erau descifrate indiciile, probele ingenioase la care erau supuși cei care doreau să găsească oul lui Halliday (nu vă gândiți la prostii), fiind primele aspecte care îmi vin în minte.

Ready player one

M-a intrigat să aflu, pe când citeam cartea, cum că o ecranizare este în lucru – mi se părea greu, spre imposibil, de transpus în imagini o asemenea poveste complexă. Unde mai pui că Ernest Cline urma să fie implicat în scrierea scenariului, iar Steven Spielberg responsabil de regie. Mi s-a confirmat, o dată în plus, că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele de la cinema.

Acțiunea filmului (cam 20 minute din ea) are loc în anul 2045, într-o lume atât de haotică și de apăsătoare, încât omenirea își găsește refugiul în OASIS, un univers online bazat pe realitate virtuală, care ocupă toate celelalte minute, multe, din film. Haosul se instalează și aici, însă, după moartea lui James Halliday (Mark Rylance), excentricul creator al oazei. Acesta lasă prin testament întreaga lui avere primei persoane care va găsi „Oul de Paște” (v-am spus să nu vă gândiți la prostii) ascuns undeva în OASIS. Prin urmare, primul jucător care reușeste să treacă de indiciul inițial devine automat cel mai vânat utilizator. Acesta se dovedește a fi Parzival aka Wade Watts – de remarcat aliterația din nume, pe principiul Peter Parker, Bruce Banner și, as plusa eu, Clark Kent. Nu îl știam pe Tye Sheridan dinainte, dar tare îmi e că nici de acum înainte nu pot spune că îl cunosc. Un lucru mi-e clar: ca avatar e tare simpatic.

Nici de celelalte personaje nu m-au legat sentimente prea puternice – nimic surprinzător aici, din moment ce au aprox. 5 minute la dispoziție ca să te cucerească. Paradoxal, preferatul meu dintre toate a fost Anorak, avatarul lui Halliday. Aș zice că din cauză că mi-a amintit de Gandalf din Stăpânul Inelelor, dar hai să nu dezbrăcăm de tot de merite pelicula lui Spielberg sau să o reducem doar la coloana sonoră. Iar dacă cineva a înțeles care a fost rostul introducerii personajului F’Nala în ecuație, îl rog să facă lumină și pe strada mea.

Avatars

Poate că mesajul filmului, cum că „realitatea este singurul lucru real”, ar fi fost mai credibil dacă i s-ar fi oferit un rol mai consistent realității. Așa, mi se pare derizoriu.

Nu aș zice că este un film de evitat, este antrenant și amuzant, pe alocuri, dacă e să judec strict după reacțiile celor din sala de cinema. Chiar cred că va fi apreciat mai mult de către cei care nu au citit cartea, precum și de către cei care se dau în vânt după CGI și efecte speciale, ca să nu mai zic de gameri și de generațiile care au crescut cu jocurile anilor ’80 – ’90. Nu și de către mine, însă. Sorry, Player One, game over!

 

Dacă nu ai citit cartea, o găsești la Cartepedia, aici, la Elefant, aici, sau la Libris, aici.

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

3 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare