Little women

Micuțele doamne ale doctorului March

de / February 4th, 2020 / 473 vizualizari

Own your story.

Încep cu un disclaimer: nu am citit cartea Louisei May Alcott (încă) și nici nu am văzut ecranizările precedente – nici nu știu exact câte au fost, îmi apar mult prea multe rezultate la o simplă căutare pe IMDB. Ceea ce înseamnă că nu am un termen de comparație când spun că am iubit fiecare secundă din “Fiicele doctorului March” – mă raportez strict la micuțele doamne de acum, așa cum au fost ele regizate de Greta Gerwig care, apropos, merită o medalie pentru că a reușit imposibilul: m-a făcut să o îndrăgesc pe Saoirse Ronan.  A încercat ea și cu Lady Bird și, ce-i drept, dădea semne că începe să-mi placă, dar abia cu rolul lui Jo March m-a convins cu adevărat, într-atât încât îmi vine să zic #JeSuisJo.

Povestea celor patru surori March, toate adorabile, este narată din perspectiva lui Jo, cea mai nonconformistă dintre surori, care se visează femeie independentă și scriitoare de succes. Și surse de inspirație are cu duiumul, chiar în sânul propriei familii, că doar nu vă imaginați că viața într-o casă plină de femei e o plictiseală. Planurile temporale din film tot alternează, astfel încât uneori poate fi greu de urmărit firul narativ, mai ales că personajele nu au parte de schimbări fizice vizibile – cu o singură mare excepție.

Cum spuneam, surorile sunt adorabile toate. Dacă în ce-o privește pe Saoirse eram sceptică, iar de Florence Pugh și Eliza Scanlen nu știam mare lucru, pe Emma Watson îmi era clar că o voi iubi – așa cum probabil o iubește toată populația pământului, îmi pare că este echivalentul tânăr și feminin al lui Tom Hanks. Și ca să fie treaba treabă, mama lor, adică Marmee March, este interpretată de Laura Dern, pe care o consider zeița supremă.

Nici cu partea masculină a distribuției nu îmi este rușine, ba din contră. Am murit de încântare când am aflat că Timothée Chalamet va avea un rol principal – motiv suficient ca să vreau să văd orice film –, doar ca să mai mor o dată la vederea lui Louis Garrel.  Din păcate, acesta din urmă nu apare așa de mult în film pe cât mi-aș dori eu. Ce-i drept, dacă era după mine, filmul ar fi trebuit să se numească Friedrich Bhaer. Sau, fie, ”Fiicele doctorului March și Friedrich Bhaer”.

Vă las să vedeți filmul – tocmai ce s-a lansat în cinematografe –, nu înainte însă de a vă lăsa cu un citat din Jane Austen, nășica noastră, care mi se pare mie că surprinde cel mai bine crezul vremurilor (aș vrea să zic de mult apuse). Citatul a fost adaptat pentru cazul de față, pentru a fi în concordanță cu sfaturile de viață ale mătușii March (interpretată de extraordinara Meryl Strep): “It is a truth universally acknowledged, that a single woman in possession of a good face, must be in want of a husband.” The richer the husband, the merrier the family. Vizionare plăcută!

# # # # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare