Anul în care am început să mă uit la seriale
Am auzit de atâtea ori gluma cu ”serial readers va să zică cititori de seriale?” încât, ce credeți, m-am apucat de seriale. Iar eu nu m-am mai uitat la seriale cam de la sezonul 2 din LOST încoace. Bine, adevăratul motiv care a stat la baza acestei decizii atât de necaracteristice mie a fost pandemia. Da, pandemia care ne-a transformat pe toți în plante de apartament, urmăritori de seriale, cititori, exploratori de meleaguri mioritice, bucătari, susținători ai afacerilor mici etc, etc. Eu nu am ajuns (încă) în punctul în care să prepar banana bread, dar faptul că am urmărit cel puțin 10 seriale în perioada aceasta mă îngrijorează suficient.
Și dacă tot m-am pus pe treabă, am zis să vă las și câteva recomandări de seriale bazate pe cărți, care mi-au plăcut în mod deosebit. Voi începe cu Oameni normali/Normal People (disponibil pe HBO GO), pentru că am citit și cartea înainte. Mi-a plăcut cartea – bine, mie îmi place mult stilul în care scrie Sally Rooney – dar parcă, acum că am văzut și serialul, o apreciez și mai mult. Nu mi-i imaginasem pe Connell și Marianne așa de adorabili, nici chimia dintre ei nu o percepusem așa de intens. Actorii aleși să-i interpreteze pe cei doi tineri normali, care nu știu ce e de făcut cu niște sentimente atât de puternice, sunt perfecți, în candoarea și inocența lor. Nu trebuie să fii adolescent ca să le înțelegi temerile, nesiguranța, alegerile, dorințele. Este de ajuns să fii un om normal. Pe scurt, cartea (și serialul) urmărește relația fluctuantă dintre Marianne, fiica introvertită a unei familii înstărite și Connell, fiul chipeș și deștept al menajerei, extrem de popular în liceu. Pare că singurul lor punct comun constă în demonii interiori. Evident, cei doi se îndrăgostesc, doar că lucrurile nu sunt așa simple, că dac-ar fi, nu s-ar povesti. Prin ce transformări vor trece ei și relația lor de-a lungul timpului, cum vor face față presiunilor vieții și provocării de a trăi în locuri diferite? Aflați dacă veți citi cartea/urmări serialul, dar vă recomand sincer să mergeți pe ambele variante.

Avem apoi Familia Durrells/The Durrells (4 sezoane, disponibil pe HBO GO), un serial tare simpatic, inspirat de o poveste adevărată, care îmbină umorul britanic specific cu peisajele idilice din Corfu – destinație care tocmai ce a urcat foarte sus în lista mea cu locuri de explorat. The Durrells vă va face să zâmbiți, să vă gândiți la vacanță și să vă cumpărați trilogia Corfu, de Gerald Durrell, care stă la baza acestui serial. Pe mine, cel puțin, m-a convins, atâta doar că nu am apucat încă să o citesc. Tot ce trebuie să știți este că serialul povestește aventurile membrilor unei familii (o văduvă și cei trei copii ai ei) care și-a lăsat în urmă casa din Anglia, în speranța unei vieți mai bune, pe o superbă insulă grecească.

Nu puteam să ratez tocmai Valeria, serial care, după ce că îmi poartă numele, s-a mai și lansat pe Netflix exact de ziua mea de naștere – 8 mai, dacă chiar vreți să știți. Un fel de Sex and the City spaniol, marele atu al serialului este Madrid-ul. Ah, și actorii tineri și frumoși. Povestea este însă una ușurică și previzibilă, iar Valeria, mă doare sufletul să o spun, este mult prea superficială. Dar înțeleg că ni se mai pregătește (cel puțin) un sezon, așa că mai are timp să crească în ochii mei. Sunt patru cărți în seria Valeria, de Elisabet Benavent, deci există suficient material pentru episoade noi.

Nu pot să nu menționez mini-seria De la început/The Undoing (HBO GO), care mi-a amintit de toată nebunia de la începuturile GoT, într-atât de multe discuții a iscat. Și tot de GoT mi-a amintit și cu ultimul episod, din păcate. Dacă ați citit romanul care îi stă la bază, republicat de editura Litera în format tie-in și cu titlul schimbat, ca să coincidă cu al serialului, nu veți fi foarte surprinși de turnura evenimentelor. Din punctul meu de vedere, faptul că nu au păstrat titlul original al cărții, și anume Ar fi trebuit să știi/You Should Have Known, este un mare minus pentru poveste. Viața perfectă a unei familii este dată peste cap în urma unei crime oribile. Toate probele par să îl indice drept vinovat pe Jonathan, pediatrul iubit de toți pacienții și modelul soțului perfect, dar când vreodată este criminalul evident? Eu nu citisem cartea, așa că îndeletnicirea mea preferată după fiecare episod era să vin cu un nou scenariu. Și da, am intuit finalul. De fapt, mi l-am dorit, mai degrabă.

De la o premisă asemănătoare – o crimă oribilă care zguduie existența unei stewardese, de data aceasta – pleacă și serialul Însoțitoarea de zbor/The Flight Attendant (HBO GO). Un caz clasic de whodunit, dar prezentat într-o manieră amuzantă, la care contribuie din plin expresia mereu mirată a actriței principale – Kaley Cuoco. Cassandra Bowden se trezește în camera ei de hotel mahmură, după o noapte petrecută în Bangkok, cu un cadavru lângă ea, fără să-și amintească ce s-a întâmplat. Și de aici începe nebunia. Am citit că finalul diferă de cel din cartea cu acelasi titlu, semnată de Chris Bohjalian, ceea ce nu poate să însemne decât un singur lucru: ni se mai pregătește un sezon.

Tot din seria thrillerelor bazate pe cărți, mai găsiți două seriale foarte faine pe HBO GO – Obiecte ascuțite/Sharp Objects, bazat pe primul roman al lui Gillian Flynn (da, autoarea romanului Fata dispărută/Gone Girl) și Marile minciuni nevinovate/Big Little Lies, inspirat din cartea minunatei Liane Moriarty. De altfel, ca urmare a succesului neașteptat – datorat, cred eu, și distribuției impresionante, am primit și un sezon doi (și se aud zvonuri legate de un nou sezon). Dacă tot am ajuns aici, nu pot să nu menționez și Cele 13 motive/13 Reasons Why, o serie bazată pe o carte de aprox. 300 pagini, de Jay Asher, dar care a ajuns, într-un final, să numere 4 sezoane. Tot aici trebuie să recunosc că serialul este mult peste carte și că ar trebui să fie obligatoriu de urmărit de către toți adolescenții, întrucât abordează subiecte grave, dar extrem de actuale, precum: sinucidere, consum de droguri, violență, bullying, homosexualitate, sănătate mintală, deportare etc.



Gata, mă opresc aici. Și înainte să mă întrebați, tot nu m-am uitat la GoT (sau The Witcher, Outlander, His Dark Materials, A Discovery of Witches & co.). Nu-mi face plăcere să o zic, dar mai am timp.
Vizionare plăcută!
Cover photo by JESHOOTS.com from Pexels
Scrie un comentariu