Povestea incredibilă a lui Enzo

Viața prin ochii lui Enzo sau arta de a fi om

de / August 25th, 2019 / 273 vizualizari

Meet the dog who will show the world how to be human.

Eu de la Beethoven încoace nu am mai văzut filme cu câini la care să nu am nevoie de șervețele. Nu, desenele animate nu se pun și nici de alde Beverly Hills Chihuahua – deși, sunt sigură că aș fi plâns și aici, dar din cu totul alte motive. Așa că m-am dus pregătită la Povestea incredibilă a lui Enzo/ The Art of Racing in the Rain. Nu este un lucru cu care să mă mândresc, dar aflați că am ieșit cu resturi de șervețel pe față din sala de cinema. Da, atât de grav este.

Și cum altfel ar putea fi povestea unui labrador filozof pe nume Enzo, pasionat de cursele de mașini (e clar de unde îi vine numele) și dornic să devină om? Scopul lui este să învețe cum să devină o persoană plină de compasiune și de succes, întrucât este convins că, în următoarea viață, se va întoarce pe Pământ ca om. Pentru că este un câine special și a știut asta din prima clipă, nu este surprins deloc când pilotul aspirant Denny Swift îl alege fix pe el dintre toate năsucurile umede și codițele neastâmpărate. Astfel ia naștere o legătură specială între Enzo și omul lui, legătură care va rezista încercărilor și tuturor celor chitiți să le strice rutina. Că doar nu vă imaginați că un tip așa frumușel ca Denny (interpretat de Milo Ventimiglia – cum de nu l-am remarcat până acum?!) va rămâne singur pentru mult timp. Intră în scena Eve (Amanda Seyfried), și ea tot adorabilă, de mă mir până și eu cum de nu a crăpat ecranul de la atâta drăgălășenie pe dpi.

poster enzo

Povestea este prezentată prin ochii lui Enzo, care vorbește cu vocea lui Kevin Costner. Dar este o voce interioară, nimic deranjant, nu vă așteptați să vedeți un câine mișcând din bot în sincron cu sunetele. Dacă ăsta era cazul, cel mai probabil nu vă trimiteam la film.

Filmul, de altfel, nu vine cu nicio revelație. Este plin de sfaturi și cugetări clișeistice, răscitite și răsauzite, dar are marele merit că ni le servește prin intermediul unui labrador care ar putea să îi vândă niște castraveți grădinarului sau cauciucuri unui pilot de curse. Dacă e să mi se reamintească faptul că în cursele de mașini, ca și în viață, nu viteza este importantă, ci cum reusești să iei virajele, mai ales pe timp de ploaie, prefer să o facă un blănos simpatic.

Finalul mi s-a părut cea mai mare provocare, dar cum nu pot să intru în detalii fără să dau spoilere, voi spune doar că cei care s-au ocupat de alegerea actorilor au făcut o treabă extraordinară.

Există și carte, dacă nu vă puteți despărți de Enzo după ce vedeți filmul (nu vă judec). Are exact același titlu, este scrisă de Garth Stein și tocmai ce a apărut la editura Corint. Intenționez să o citesc cât de curând, fiindcă am înțeles că diferă, pe alocuri, dar în locuri esențiale.

Pelicula este distribuită în Romania de Odeon Film și rulează în toate cinematografele din țară (adică nu aveți nicio scuză dacă nu vă duceți să-l vedeți pe Enzo).

# # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare