fata de laborator

Fata de laborator sau succesul unei femei în cercetare, fără ajutorul bărbaților

de / February 16th, 2018 / 268 vizualizari

Despre ”Fata de laborator – O poveste despre plante, știință și dragoste” (scrisă de Hope Jahren și apărută la editura Publica) aș spune că este o carte de memorii ale unui om de știință/cercetător. Dar, mai mult de atât, este despre o viață curajoasă, fascinantă, într-o lume dominată de bărbați, unde discriminările pe natură de sex există și sunt greu de eradicat.

Îmi plac biografiile, memoriile și cartea asta a fost o combinație fericită între acest gen și probleme științifice explicate pe înțelesul tuturor. Este prima dată când înțeleg cu adevărat problemele de finanțare ale unui cercetător. Pe cât de mult efort depun pentru a împinge lucrurile mai departe în domeniul în care activează – asta datorită curiozității și minții ascuțite – pe atât de multă birocrație au de trecut oamenii de știință dacă își doresc să continue munca dincolo de anii cât ține un proiect (de obicei între unul și trei ani).

fata de laborator

Cercetătorii își iubesc în general vocația până la exces și nimic nu le place mai mult decât să-i învețe și pe alții să o iubească”.

A deveni un copac este o călătorie lungă“, scrie Jahren, una uneori periculoasă, pentru că 95% dintre ei nu vor mai trăi după cel de-al doilea an. De asemenea, scrie despre drumul de a deveni un om de știință, și mai ales unul de sex feminin; sexismul în știință este o temă majoră a cărții.

De la ea am aflat că este de șase sute de ori mai multă viață pe uscat decât în mare, și asta se reduce aproape totalmente la plante. Am mai aflat că planta cea mai obișnuită de uscat este un copac de două tone care trăiește pentru mai mult de un secol (peste 100 de ani). Există mai mult de 200 de copaci pentru fiecare om în Statele Unite – aproximativ 80 de miliarde de copaci în pădurile protejate din vestul SUA. “De când am descoperit aceste cifre“, scrie Jahren, “nu prea mai văd altceva“.

fata de laborator

Din narațiune nu lipsește și povestea unei relații de prietenie cum nu s-a mai văzut. Bill – băiatul de origine armeană intră în viața autoarei când este student la Berkeley și continuă fie prezent atât în viața ei cât și pe tot parcursul povestirii. Ambii oameni de știință sunt doi singuratici, dar împreună nu mai sunt singuri. Construiesc laboratoare la trei universități; în mod ocazional, Bill are și o locuință, când nu trăiește într-o camionetă. Este un tip amuzant, loial și un cercetător serios. După ce Jahren se căsătorește și are un fiu, ea speră că și Bill va găsi dragostea. El respinge această noțiune observând că, din moment ce armenii trăiesc adesea până la 100 de ani, încă nu e timpul pierdut pentru el.

Se întâmplă rar ca un om de știință să fie lider în domeniul său și să fie și un foarte bun scriitor, scrie publicația Time într-un articol dedicat autoarei. Din fericire, Hope Jahren excelează în ambele. Profesor titular la Universitatea din Hawaii, la Manoa, Jahren și-a construit o carieră și o reputație în știință, descoperind secrete ascunse în viața plantelor fosile. Lucrarea sa a condus la cel puțin 70 de studii în zeci de reviste, dar i-a oferit și ocazia să vorbească despre altceva: hărțuirea sexuală răspândită și discriminarea în știință. Jahren – spune Time – își exercită influența pentru a atrage un semnal de alarmă asupra faptului că femeile au fost alungate de pe câmpul de luptă pe care ea îl iubește atât de mult. Ea a continuat lupta și războiul pentru că iubește știința. Pentru ea, nu a fost suficient doar să fie frustrată. A considerat că e timpul să vorbească/scrie despre asta. Nu face o tragedie din povestea ei, pentru că, recunoaște, a fost răsplătită pentru tot ce a încercat să facă.

În prezent, autoarea face cercetare în Norvegia, unde s-a mutat cu tot cu familia. Este primul laborator unde nu face echipă directă cu prietenul și cercetătorul Bill.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare