ceaiul si ceremonia

Ceaiul, ceremonie și terapie pentru suflet

de / February 19th, 2018 / 333 vizualizari

Mi-e drag ceaiul de când mă știu. N-aș putea să specific de când anume mi s-a pus pata pe el, căci mi se pare că dintotdeauna am avut în jurul meu cutii și pliculețe cu tot felul de combinații de ceai. O cană cu ceai fierbinte îmi induce mereu o stare de liniște, e ca și cum ceaiul îmi picură pe suflet și mi-l spală atunci când e prăfuit sau mi-l face să strălucească mai tare atunci când e senin. Beau ceai oricând, indiferent de anotimp, oră și stare. Îmi face bine în orice circumstanță și, cu siguranță, nu lipsește de lângă mine atunci când citesc.

În jurul acestei pasiuni au înflorit și altele, am început să colecționez fel și fel de căni simpatice, mi-am achiziționat diferite cutii în care să mi-l depozitez și tot felul de minuni care să-mi facă acest obicei cât mai plăcut și care să mă ajute să creez o atmosferă relaxantă, vie și colorată în jurul lui. Aș putea spune că mi-am creat propria ceremonie a ceaiului. Astfel, când am auzit de cartea lui Mihai Albu și Gabriel Căciulă, mi-am zis că trebuie să o citesc neapărat. Da, am tot citit diferite materiale și articole despre ceai, așa că n-am putut rezista ispitei de a citi și ce au cei doi de spus. Și bine am făcut!

Cartea “Ceaiul și ceremonia lui” se împarte în două. În prima parte, Mihai Albu ne prezintă ceaiul de la primele apariții, tipuri și combinații. Totodată, ne dezvăluie cum trebuie acesta preparat pentru a-i savura cât mai bine aroma, dar și ce fel de proprietăți au diferitele tipuri de ceai și cum le putem folosi în beneficiul sănătății noastre. Așa am aflat că nu e bine să las apa să fiarbă, ci e indicat să o iau de pe foc cu puțin timp înainte de punctul de fierbere pentru ca ceaiul să fie mai aromat.

“Nu lăsați apa să fiarbă, pentru că oxigenul din apă se pierde astfel, iar frunzele au nevoie de el pentru a-și elibera substanțele în apă; apa pe care o folosiți la ceai trebuie să aibă între 60° C și 90°– 100° C.”

Mi s-a confirmat și faptul că e mult mai indicat și sănătos să beau ceaiul în forma lui pură, fără alte adaosuri, gen zahăr, miere sau lămâie. Așa îl beau de ceva vreme și e mmmm, deeeliiiciiios de bun!

În cea de-a doua parte, Gabriel Căciulă, specializat în arta și ceremonia ceaiului, fiind președintele asociației ce reprezintă în România școala japoneză de Ceremonia ceaiului, prezintă detaliat cum era servit ceaiul în trecut și ce semnificație avea. E surprinzător cum acest obicei, oarecum banal și la îndemâna oricui în zilele noastre, era altădată atât de apreciat și ridicat la nivel de artă. Desigur, în unele zone e posibil ca aceste tradiții să fie încă respectate. Mi-a plăcut să aflu cum se celebrează exact o ceremonie a ceaiului și m-a frapat să descopăr cum reușeau japonezii și chinezii să savureze și să se bucure de o cană de ceai timp de câteva ore, fapt ce mie nu-mi ia mai mult de jumătate de oră. Pentru ei, ca și pentru mine de altfel, era și este o terapie în adevăratul sens al cuvântului. O terapie și totodată un ritual ce evidențiază respectul, ospitalitatea și deschiderea față de ceilalți.

“Ceremonia Ceaiului este însuflețită de un spirit definit de patru elemente: armonie, respect, puritate și liniște interioară.”

E o carte teoretică în pricipiu, așa că o recomand celor ce iubesc ceaiul și vor să afle cât mai multe despre istoria lui și să descopere cum se pot bucura mai mult de acest obicei plăcut.

 

Comandă cartea pe Libris, aici, și pe Cărturești, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare