Ce-am gasit al meu sa fie, Stephen King

Ce-am găsit al meu să fie sau despre cum cititul poate ucide

de / January 5th, 2018 / 1,199 vizualizari

Guest post scris de Costin Beda.

Stephen King. Un nume predestinat, pare-se. În percepția mea, cel mai bun scriitor contemporan. Fără doar și poate, cel mai bun scriitor de fantasy și horror al tuturor timpurilor. Aceste afirmații pot părea ușor fanatice; și ce crezi, chiar sunt! Deși, trebuie să recunosc, am fost oarecum rezervat văzând subiectul noilor sale cărți. Mă întrebam cum ar fi să citesc un thriller polițist scris de Rege, acesta nefiind tocmai genul său.

Pentru că romanul de față, Ce-am găsit al meu să fie, aici se încadrează, e un thriller polițist, acesta fiind al doilea din seria Bill Hodges, după Mr. Mercedes. Se poate citi și fără a trece prin prima carte, dar nu recomand deloc acest lucru. Povestea este de sine stătătoare, dar se fac trimiteri și legături către precedenta carte, pe lângă faptul că apar personaje importante de acolo.

ce-am gasit al meu sa fie, stephen king

Cei care au trecut măcar puțin prin opera lui King poate au observat că monstrul nu e întotdeauna o mașină ucigașă sau un clovn malefic și atemporal. Uneori, răul pur sălășluiește în oameni, în inima lor, în mintea lor, de multe ori fără ca ei să aibă habar.

Morris Bellamy, personajul negativ al acestei cărți, este, fără dubii, un om diabolic ce și-a dezvoltat patima pentru literatură până după limita nebuniei. Lucrul care m-a șocat pe mine a fost faptul că i-am înțeles fanatismul de care vorbeam la început. Numai că pasiunea lui pentru arta cuvântului este dusă la extrem, obsesia lui pentru scriitorul John Rothstein și personajul creat de acesta îl determină să ucidă. Și o face fără discernământ, motivația fiind suficientă pentru a-i anula orice problemă de conștiință.

“Se holbează la el – un coșciug mic, deshumat și așezat strâmb pe mal, în lumina lunii. În spatele lui se află groapa, căscată ca o gură care tocmai a vomitat un lucru rău. Morris întinde iarăși mâinile spre cufăr, ezită, apoi se repede și deschide iute încuietorile, rugându-se la un Dumnezeu despre care știe că nu-i pasă de cei de teapa lui.

Se uită înăuntru.

Cufărul nu este cu totul gol. Mai este în el plasticul cu care îl căptușise. Îl smucește, iscând un nor de praf, sperând că au mai rămas câteva caiete dedesubt – două sau trei, sau, te rog, Doamne, măcar unul! Nu vede însă decât țărâna adunată prin colțuri.

Morris își duce mâinile murdare la față – odinioară tânără și netedă, acum ofilită și cu riduri adânci – și începe să plângă sub privirea nepăsătoare a lunii.”

Iar detectivul pensionat Bill Hodges, care dă și numele seriei, este în totală antiteză cu detectivul tipic american. Da, este carismatic, dar și gras, bătrân, obosit. Spre deosebire de prima carte, aici este mai puțin morocănos, mai deschis și cu mai multă poftă de viață.

Ca să nu dau dovadă de prea mult subiectivism în laudele aduse scriitorului meu preferat, m-a intrigat felul în care unele personaje făceau deducții și conexiuni corecte pe baza unor date extrem de puține, insuficiente. Aproape ca și cum autorul ar fi forțat puțin lucrurile doar ca să ajungă mai repede la o concluzie, implicit, la final. Nu e chiar un minus, dar mi-ar fi plăcut ca subiectul să fie mai lung, mai elaborat.

ce-am gasit al meu sa fie, stephen king

Pe parcursul lecturii, am avut o surpriză plăcută, care mi-a dovedit că maestrul nu poate sta departe de scriitura care l-a consacrat. Un amănunt important care ne indică, probabil, că viitoarele romane din serie nu vor rămâne în totalitate pe tărâmul normalului. Nu îți spun ce, poate fi spoiler, sau poate doar vreau să te fac curios, cititorule.

Dacă ai citit Stephen King și îți place, trebuie să citești și această carte. Dacă nu l-ai descoperit până acum, e timpul. Dacă nu îți place Stephen King, ei bine… așa ceva nu-i posibil. Talentul lui de povestitor, aproape de neegalat, te va absorbi de la primele rânduri.

 

Comandă cartea pe Cartepedia, aici, pe situl editurii Nemira, aici,
sau pe Books-Express (lb. engleză), aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: arhiva personală

# # # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare