Unde sunt? > Acasa > Autori > Stephen King

Biografie Stephen King


Stephen King Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Stephen King
Sex: Masculin
Data nasterii: 21 septembrie 1947
Locul nasterii: Portland, Maine
Stil: horror
Website: http://www.stephenking.com
Biografie: Stephen King s-a nascut in Portland, Maine, in 1947 si este cel de-al doilea fiu al lui Donald si Nellie Ruth Pillsbury King. Cand avea doi ani, tatal sau si-a abandonat familia, astfel ca micul Stephen King a avut o copilarie grea, marcata de repetate mutari dintr-un oras in altul. Stephen King a indragit matineele anilor "50, unde se proiectau in special filme de groaza si SF.
In 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influenta decisiva asupra carierei sale. Acesta a fost momentul in care marele autor a inceput sa scrie povesti la o masina de scris careia ii lipsea tasta „N”, pe care o vom intalni mai tarziu in Misery.
Intre 1962 si 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, iar intre 1966 si 1970 a urmat cursurile Universitatii Maine din Orono. In aceasta perioada a lucrat la biblioteca facultatii si a publicat primele sale povestiri in revista Maine Campus, unde a tinut si o rubrica permanenta.
In iunie 1970 a obtinut licenta in literatura, un certificat de profesor de liceu si o diploma pentru elocutiune si arta dramatica. In 1971 s-a casatorit cu Tabitha Jane Spruce, viitoarea scriitoare si poeta T. King, cu care a avut trei copii. O vreme a trait intr-o rulota si a lucrat intr-o spalatorie industriala, apoi a devenit profesor de engleza la Hampden Academy, Maine.
In aceea perioada, Stephen King a dus o viata grea, plina de lipsuri, care-l va duce la alcoolism. A inceput sa scrie Carrie, dar fiindca romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Sotia sa insa, care nu se indoia de talentul lui, a recuperat manuscrisul si l-a convins sa-l duca la bun sfarsit.
In 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare Carrie, iar New American Library a cumparat drepturile editiei de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari. In 1975 familia sa si-a cumparat prima casa la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem"s Lot.
Din acest moment Stephen King isi va consacra viata exclusiv creatiei literare si, intr-o mai mica masura, productiei cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate. De asemenea, Stephen King acorda permisiunea studentilor la regie sa adapteze povestirile sale pentru suma simbolica de un dolar.
Stephen King a doborat toate recordurile de vanzare si a primit numeroase premii, printre care si prestigioasa Medalie pentru Contributii Deosebite in Domeniul Literaturii Americane oferita de National Book Foundation. In 2006 venitul sau anual a fost estimat la 40 de milioane de dolari.

Carti publicate de Stephen King

Talismanul Talismanul

Rating:

La asfintit La asfintit

Rating:

Blaze Blaze

Rating:

Pistolarul Pistolarul

Rating:

Shining Shining

Rating:

Dintr-un buick 8 Dintr-un buick 8

Rating:

Tinuturile pustii Tinuturile pustii

Rating:

Dolores claiborne Dolores claiborne

Rating:

Duma key Duma key

Rating:

Misery Misery

Rating:

Jocul lui Gerald Jocul lui Gerald

Rating:

Ochii dragonului Ochii dragonului

Rating:

Carrie Carrie

Rating:

Salem's lot Salem's lot

Rating:

Mobilul Mobilul

Rating:

Colorado kid Colorado kid

Rating:

Apocalipsa Apocalipsa

Rating:

Orasul bantuit Orasul bantuit

Rating:

Christine Christine

Rating:

Santier in lucru Santier in lucru

Rating:

JFK 11.22.63 JFK 11.22.63

Rating:

Doctor Sleep Doctor Sleep

Rating:

Shining Shining

Rating:

Doctor Sleep Doctor Sleep

Rating:

Institutul Institutul

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!