cititori

Este oare cititul sexy?

de / January 8th, 2018 / 366 vizualizari

Reading is sexy!” grăiesc Facebook-ul, Pinterestul și alte site-uri împânzite de cititori, prin postere motivaționale frumos colorate. Și nimeni nu le contrazice, fiindcă toți consideră cititul o activitate care, teoretic, este demnă de laudă și interes din partea tuturor. Cam la fel ca decorațiile militare sau o meserie care salvează vieți.

Nu cunosc exact structura cititorilor de prin toate colțurile țării, dar dacă există cineva care o face doar de dragul de a părea “interesant”, fără să simtă cu adevărat chemarea către lectură, îl/o rog frumos să se oprească. Ca orice lucru, dacă este forțat, și acesta devine penibil. Eu citesc încă din liceu și niciodată nu am ieșit “la înaintare”, în vreun grup sau la vreo întâlnire cu această preocupare. Principala mea motivație din spatele cititului este mai mult de genul: “Wow! Mii de cărți superbe, și toate atât de diferite! Pot face asta toată viața, și tot ar mai rămâne secole de citit!

Nu mi-am pus niciodată problema ce cred alții despre pasiunea mea și nici dacă ea mă ajută, direct sau indirect, în contexte sociale. Iar acum că scriu despre asta, realizez că nu prea mă interesează. Însă am tot auzit despre cât de atrăgător este cititul la orice individ – ca multe activități din sfera culturii. Realizez, la un anumit nivel, că miile de pagini citite și minți de scriitor parcurse, m-au ajutat de-a lungul timpului. Au făcut lumină și ordine într-o nebuloasă care ar fi putut fi mintea mea, în alte condiții. M-au ajutat să articulez mai ușor idei, atât în fața altora cât și față de mine însămi. Dar mai ales, cititul mă ajută să găsesc mai ușor căi de comunicare în viața de zi cu zi, evitând momentele de blocaj sau bâlbâială. Chiar și atunci când mă aflu în situații delicate, ce duc la blocaje.

Datorită cititului beneficiez din plin de aceste avantaje. Cu toate astea, nu cred, sincer, că cititul mă transformă într-o persoană mai interesantă sau mai atrăgătoare. Poate ceilalți cititori simt același lucru, sau poate simt diferit. Obiectiv vorbind, nu observ în jur un interes real, care să crească vizavi de o persoană care citește. Sau măcar față de conversațiile pe care le-ar putea avea cu o astfel de persoană, cineva care citește rareori sau deloc.

Mi se pare că toți oferă “Like” atât ideii de citit cât și celor care au această pasiune, dar în situații concrete, ne transformă la loc în șoareci de bibliotecă. Și rămân alte activități și trăsături care asigură priza la public, farmecul și succesul.

Foto: pexels.com

# # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare