10 tipuri de cititori pe care toți îi cunoaștem

de / January 24th, 2017 / 2,595 vizualizari

În lumea aceasta nu există două persoane care să fie identice. Fiecare om are caracteristici unice, iar tocmai detaliul acesta face ca lumea noastră să fie un loc atât de special și de interesant. Același lucru se aplică și cititorilor. În cei șase ani de când sunt un membru activ a comunității de book blogging din România, nu am întâlnit niciodată două persoane care să se asemene în privința gusturilor și a obiceiurilor literare. Observând diferiții cititori cu care am intrat în contact, am ajuns la concluzia că există cel puțin 10 tipuri de cititori. Dacă v-ați întrebat vreodată ce fel de cititor sunteți, astăzi puteți afla citind lista de mai jos. Bineînțeles, mă îndoiesc că vă veți regăsi într-o singură categorie.

  1. Cititorii care citesc numai serii 

tipuri de cititori

Cu toții îi cunoaștem. Sunt cititorii care au bibliotecile pline de serii imense, care par să nu se mai termine. Acești cititori au, de asemenea, o reținere când vine vorba să  citească un roman care nu face parte dintr-o serie. De cele mai multe ori, ei fac parte din multe fanbase-uri și sunt susținători înrăiți a tot ce ține de poveștile lor preferate.

  1. Cititorii care sunt extra selectivi

Am dat de multe ori peste cititori care sunt atât de pretențioși când vine vorba despre cărți, încât pot ajunge la punctul la care să găsească cu greu ceva care să îi atragă cu adevărat. Nici un gen nu îi mulțumește, descrierile cărților trebuie să fie perfecte pentru a-i convinge, iar coperțile trebuie să fie opere de artă. De preferat este ca romanul să fie scris de un autor cunoscut și premiat peste tot în lume pentru operele lui.

  1. Cititorii care citesc numai clasici

Cu siguranță îi cunoașteți. Bineînțeles, acest tip de cititori se aseamănă mult cu cel de mai sus. Sunt oamenii aceia care au rafturile pline de ediții de lux a celor mai populare titluri clasice din lume. Ei sunt cei care citesc numai cărți clasice și care ar putea să îți dea mii de informații despre toți autorii acestei literaturi. Nu concep să citească altceva decât acest gen, iar pe cei care au gusturi diferite de ale lor, nu îi consideră cititori adevărați.

  1. Cititorii infideli

Aici mă refer la oamenii care citesc mai mult de o carte în același timp. Eu însămi am trecut printr-o fază în care citeam două cărți deodată. Aceștia sunt cititorii care se plictisesc ușor de o anumită poveste și au nevoie de o schimbare perpetuă în stil, intrigă și personaje. Îi numesc ”cititori infideli” pentru că la ora actuală nu pot înțelege cum poți să lași la o parte o carte și să te apuci de alta fără a o fi terminat pe prima. Bineînțeles, niciodată nu se știe când pot deveni și eu unul dintre ei, mai ales cu lipsa mea acută de răbdare.

  1. Cititorii care au impresia că ficțiunea este realitate

Categoria aceasta îmi aduce aminte de o bună prietenă de-a mea, care se implică atât de mult în cărțile pe care le citește, încât începe să vorbească despre personaje ca și cum ar fi persoane reale. Chiar și eu mai am momente când mă atașez foarte mult de anumite personaje și simt că îmi sunt prieteni dragi, dar niciodată nu confund ficțiunea cu realitatea. Există, însă, anumiți împătimiți de lectură care uită că poveștile sunt doar povești și devin obsedați de lumile fictive în care intră. Ei uită uneori să mai iasă de acolo. Cu toate acestea, entuziasmul și dedicația lor mi se par absolut adorabile!

  1. Cititorii care citesc numai copii fizice ale cărților

Sunt sigură că sunteți la curent cu faimoasa dispută dintre cărțile electronice și cele fizice, adică paperback-urile. Lumea iubitorilor de cărți este împărțită în două tabere: cei care citesc și cărți electronice și cei care rămân mereu fideli copiilor fizice. Am cunoscut multe persoane care pur și simplu refuză să citească o carte electronică. Pentru ei, acestea nu sunt cărți reale și nu concep să citească versiunea fără coperți, hârtie și cerneală reală. În plus, sunt aprigi susținători ai cărților în format fizic, iar pe internet aproape că duc o luptă cu cei care citesc copii electronice.

  1. Cititorii care cumpără cărți în fiecare zi și nu le citesc

Îi cunoașteți destul de bine, pentru că fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, un cititor care intră în fiecare zi într-o librărie, iese cu un maldăr de cărți pe care mai apoi îl pune fie în bibliotecă, fie pe noptieră, unde va rămâne luni întregi. Acest tip de cititor va ajunge la un punct în care va fi acoperit de cărți și în sfârșit va decide să înceapă să citească ce a cumpărat. Toți cumpărăm mai multe cărți de cât ar trebui, dar unii iubitori de lectură duc această activitate la extrem și nu mai țin pasul cu toate titlurile pe care le achiziționează.

  1. Cititorul emoțional, care se implică sufletește în poveste

Sunt sigură că toți ne implicăm sufletește în poveștile pe care le citim. Eu, spre exemplu, mă voi implica sufletește și voi trăi povestea la maximum atunci când citesc ceva în care mă regăsesc. Însă acum mă refer la tipul de cititor extra sensibil, care se implică emoțional 100% în poveste, trăind-o ca și cum ar fi reală. Sentimentele sunt la cote maxime, fiecare plot twist aduce fie un hohot de plâns, un oftat ușurat sau un strigăt de victorie, iar finalul unei cărți îi provoacă un bookhangover de zile mari.

  1. Cititorul care își respectă lista de cărți de citit cu sfințenie

cititori

Acesta este un caz foarte rar, dar credeți-mă că există oameni care își fac o listă cu cărți pe care plănuiesc să le citească și chiar o respectă. Nu am să înțeleg niciodată cum se poate să fii atât de ordonat, având în vedere că în fiecare săptămână apar noutăți editoriale foarte interesante pe care știi că dacă nu le citești la momentul respectiv, vei muri de curiozitate. Nu mai vorbesc despre vizitele ad-hoc la librărie, de unde ieși cu mai multe cărți de cât te lasă portofelul. Tocmai datorită tuturor ”atracțiilor literare” din jurul nostru nu înțeleg cum anumiți cititori reușesc să respecte cu sfințenie listele lor de TBR. Îmi scot pălăria în fața lor și sper cu adevărat că voi ajunge și eu la acest nivel de disciplină.

  1. Cititorii care citesc sfârșitul unei cărți înainte de vreme

În această categorie intră bunica mea, care are o adevărată pasiune de a citi mai întâi sfârșitul unei cărți,  apoi începutul. După ce am întrebat-o de ce face asta, mi-a explicat că trebuie să știe dacă personajele vor avea parte de un sfârșit trist sau de unul vesel, pentru a se pregăti sufletește. Fapt care, la momentul respectiv, mi s-a părut foarte drăguț. Gândindu-mă acum la asta, nu îi înțeleg logica. Frumusețea lecturii constă în mister și în faptul că nu știi ce se va întâmpla în continuare. Dacă deja știi cum se va termina povestea, ce rost mai are să citești?

Scriind acest articol, un lucru mi-a devenit mai clar decât luna de pe cer. Cititorii sunt creaturi interesante, cu obiceiuri aparent ciudate, dar fascinante. Lumea literară este atât de unică, de specială și de diferită, încât cei care o iubesc și fac parte din ea nu pot fi decât oameni frumoși, alături de care cu greu te poți plictisi.

Sunt foarte curioasă în care dintre categoriile de mai sus v-ați regăsit și dacă ați observat și alte tipuri de cititori. Aștept cu mare nerăbdare comentariile voastre!

Sursă foto: pinterest

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

18 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare