Cartea lunii Mai: Jazz pentru iguane

de / May 3rd, 2020 / 128 vizualizari

Cine s-a născut în luna Mai… Hai sus, hai sus, hai sus!

Luna aceasta ne lăudăm cu 11 ani de citit în serie, 11 ani în care am acumulat povești numai bune de așezat în cuvinte. Sunt două luni deja de când stăm acasă, două luni în care timpul a fost alături de noi. Unii am citit mai mult, alții am scris sau poate doar am devenit mai conștienți de gândurile și trăirile noastre. Nu e o perioadă ușoară, deși, privind în urmă, istoria ne râde în față și ne spune parcă: sunteți norocoși! Nu o să mă pierd în povești, despre acel “se poate și mai rău”. Gândurile mi se învârt în jurul ideii de “totul va fi bine” și asta îmi doresc să vă împărtășesc. Atât timp cât soarele răsare, avem promisiunea unui nou început.

Fiecare lună Mai, an de an, este pentru noi un moment de bucurie. Ne întoarcem în timp, la momentul zero, ne aducem aminte de filmul care ne-a dat ideea clubului (The Jane Austen Book Club), de cărțile minunatei Jane Austen, de ecranizarea Mândrie și Prejudecată și fabulosul domn Darcy (jucat de Colin Firth) și totul pare a fi o poveste, ba chiar o poezie pe care timpul ne-a dăruit-o. Nu am îndrăznit să visez atunci, la început, unde vom fi peste 10 ani, peste 11, dar iată-ne aici, tot printre cărți. Și ne este bine. Fiecare an este o nouă strofă care se adaugă poeziei noastre celei mai dragi, poezia pe care vom reciti iar și iar cu bucurie și entuziasm: The Club of Serial Readers.

Astfel, ajung la tema acestei luni, o temă perfectă pentru aniversarea unui nou început: “…shoot us with your best poetry! Clasică, modernă, abstractă, lirică, chiar nu contează, în versuri să fie. Ajutați-ne să (re)descoperim farmecul pierdut al poeziei, pentru că azi, mai mult ca niciodată, ni se pare că avem nevoie de poezie în viața noastră.” Dintre propunerile primite (vedeți aici care au fost), cea care s-a bucurat de cele mai multe voturi din partea voastră și o numim acum cartea lunii Mai este Jazz pentru iguane de Răzvan Andrei.

Despre carte:

“Volumul Jazz pentru iguane, cu titlul său capoteian, este una dintre cele mai originale cărți de poezie ale anului și, în mod evident, o bornă în paradigma literară românească.” – Marius Chivu

“Răzvan Andrei oferă o poezie maximalistă, în care senzorialitatea electrică, eclectică și multiplă, pusă sub semnul lui Walt Whitman, explodează controlat într-un desen conceptual auster de tip ikebana.” – Mihai Iovănel

Ați citit cartea? Cum vi s-a părut? Eu mă bucur că un nou autor român a stat în topul preferințelor și că avem parte nu numai de poezie, dar și de un pic de muzică. Da, ascult jazz de când am început să scriu acest articol și încerc să-mi imaginez cum sunt versurile lui Răzvan Andrei. Vă aștept impresiile mai jos, în comentarii.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Dacă nu aveți cartea Jazz pentru iguane o puteți comanda
pe Elefant, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Libris, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

Foto cover: Anca Zaharia

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare