Trei femei - Lisa Taddeo

Trei povești, trei femei

de / May 6th, 2020 / 343 vizualizari

Oricât ai fi de călit ca cititor, tot resimți o oarecare diferență atunci când citești despre trei femei reale, comparativ cu atunci când citești despre oricât de multe femei fictive. La ficțiune pură, impactul nu este la fel de intens. Chiar dacă știi că “se poate întâmpla și în realitate”, faptul că nu s-a întâmplat încă atenuează șocul până la a-l anula.

Dar atunci când citești despre trei femei care pur și simplu există în realitate, simți altfel lectura. Parcă aerul din jur devine mai încărcat de fapte decât de poveste (ca atunci când citești orice altceva). Și realitatea, se știe că are… gustul ei propriu.

Am citit Trei femei cu o curiozitate de Tanti Floarea care trage cu ochiul prin crăpătura din gard. Și presupun că mulți alții au citit cu aceeași atitudine. Asta pentru că autoarea a găsit trei persoane de sex feminin dispuse să-și împărtășească cele mai intime trăiri și experiențe personale, cu noi, publicul larg. Astfel, cartea a fost catalogată ca o operă de non-ficțiune închinată dorinței feminine.

Sunt trei povești separate, ale unor femei surprinse la vârsta adolescenței și la maturitate. Evoluția lor, individuală, a fost marcată mai puțin de societatea în care s-au format și mai mult de familiile în care au crescut. Aici se confirmă încă o dată că relația individului cu părinții și a părinților unul cu celălalt au un rol crucial în dezvoltarea copiilor și în procesul maturizării lor.

Deși cele trei sunt povești reale, rămân la părerea că sunt cazuri ieșite din comun și că marea majoritate a vieților, chiar și cele de femei frumoase, au un parcurs mai previzibil și mai puțin interesant pentru amatorii de picanterii. Și este clar, din ce am spus până acum, că poveștile prezente în carte sunt unele care te fac destul de repede să caști ochii mari și să-ți faci un pic de vânt cu palma.

Dacă mi-au plăcut? Da. A fost o experiență inedită lecturarea lor. Au fost lucruri care m-au surprins și altele care mi s-au confirmat, atât despre femei cât și despre specia umană în general.

Dacă m-am regăsit în poveștile lor? Doar tangențial. Cred că tot din cauza relației cu familia care, așa cum am zis, afectează alegerile fiecăruia, influențându-i comportamentul la maturitate. Eu am crescut într-o familie echilibrată, cu părinți iubitori, fără certuri sau dezastre. Sunt drumuri pe care le-am găsit dar mi-am spus din prima (sau maxim din a doua): drumul ăsta e o porcărie cruntă, așa că mă opresc și mă întorc. Drumurile cele nasoale pe care eu le-am abandonat de la primii pași, conștientizând că nu duc în vreun loc bun, au fost urmate de minim două dintre femeile din carte. Am înțeles de ce au luat aceste decizii. Dar și cu înțelegerea mea, rezultatele nu au fost grozave.

Am găsit și critici, mai ales la adresa faptului că experiențele și atitudinile acestor femei, vizavi de bărbații de care au fost legate, sunt bolnăvicioase și nu ar trebui să fie reprezentative pentru femei, în general. Sau: de ce au fost alese tocmai ele să reprezinte dorința feminină, de către autoarea Lisa Taddeo? Ele care au preferat să își piardă demnitatea în fața celor pe care i-au iubit sau i-au vrut ca parteneri și să-și lase călcate în picioare dorința și chiar propria persoană în anumite momente?

Păi nu știu de ce. Sunt povești reale, atâta tot. Nu sunt pilde de woman empowerment și viață trăită cu sens și demnitate. Chiar dacă acestea au cele mai multe like-uri pe Youtube și Instagram. Chiar dacă viața expusă online este plină de floricele și cearșeafuri curate și familii sau cupluri zâmbitoare. Au venit astea reale să ne spună că nu e chiar așa și mulți s-au supărat un pic .

Concluzia? Cele trei femei nu sunt pentru oricine. Sunt povești captivante, reale ca un cap lovit de perete și persistente ca fumul gros de țigară. Sunt cam departe de zona de confort și, în mare parte, greu de înțeles pentru cine nu a fost acolo, în locul lor. Măcar tangențial.    

Comandă cartea Trei femei
pe Elefant, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Libris, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare