Serial Readers 10 ani

We Still Read – 10 ani de povești

de / June 26th, 2019 / 173 vizualizari

În urmă cu 10 ani, la o cafea, a început povestea noastră, a clubului de carte Serial Readers. Nu aveam planuri, nu știam exact ce vrem, visam doar să avem un club – fie el și online – în care să povestim despre cărțile citite.

A trecut o lună de la aniversare, dar încă nu îmi vine a crede că au trecut peste noi atâția ani. Nu îmi vine a crede că petrecerea pe care am tot plănuit-o (da, ne-a luat ceva timp să punem țara la cale) chiar s-a întâmplat. Amintirile primelor zile de Serial Readers îmi sunt atât de vii, încât acești zece ani par a fi trecut într-o clipă. Pe 25 mai 2009 a apărut primul post pe blog în care ne anunțam prezența, iar o lună mai târziu, pe 26 iunie a fost primul Liveblogging (aici) în care am vorbit despre prima carte a lunii: Mândrie și prejudecată scrisă de Jane Austen. Frumusețea blogului, spre deosebire de alte platforme, e că poți găsi repede poveștile – comentariile rămân acolo și te poți întoarce la ele oricând. Așa am recitit ce am trăncănit noi, primii cititori în serie, în acea seară de iunie.

Începând cu anul de grație 2009 am adunat amintiri cât pentru zece vieți. Ceea ce glumeam noi că va fi clubul celor două cititoare în serie, s-a transformat în ceea ce vedeți astăzi, un loc în care revenim zi de zi pentru a împărtăși iubirea pentru povești.

Serial Readers

Am adunat peste 120 de cărți ale lunii, peste 480 de cărți intrate la vot, mai mult de 3000 de materiale pe blog și peste 1000 de recenzii pe site. O fi mult? O fi puțin? Pentru noi e o comoară pe care o prețuim de la primul și până la ultimul cuvânt scris.

În ziua în care ne-am întâlnit cu o parte dintre prietenii noștri cititori, acea zi minunată de 26 mai 2019, am avut niște emoții mai ceva ca la primul club de carte offline (iar atunci emoțiile au fost multe, cam cât ploaia torențială care ne-a acompaniat). Emoția celor 10 ani m-a ajuns din urmă, așa cred, iar în acea zi parcă am plutit pe nori pufoși, am zâmbit și am țipat de bucurie (doar pe interior, desigur): Uite, am ajuns aici! Avem 10 ani, 10 ani, 10 ani. Deși țipetele mele au fost imaginare, îmbrățișările celor care ne-au fost alături mi-au dat energie pentru încă 10 ani.

Lumea nu mai citește, se plânge unul și altul. Ei, da! Lumea citește. Nu citește orice (am vrea noi!), e adevărat, dar lumea citește. Nu putem trăi fără povești. De când e omul pe pământ, de când nu erau încă filme sau cărți, el a spus povești. Și cei din jur, fascinați, au cerut mai mult (am citit despre asta într-o carte: Animalul povestitor, Jonathan Gottschall). Poveștile fac lumea mai frumoasă, ne ajută să mergem înainte, să zâmbim soarelui și fiecărei zi. Trăim cu povești, ele sunt peste tot în jurul nostru, trebuie doar să fim o secundă mai atenți. Întorcându-mă la partea cu cărțile, să știți că lumea chiar citește. Dacă nu citește cartea mea sau nu citește cartea care mi-a plăcut mie sau cartea aceea de pe ultimul raft de al cărei autor nu a auzit nimeni, nu înseamnă că e cazul să punem eticheta cu “lumea nu citește”.

Serial Readers

Faptul că noi suntem aici, după 10 ani de citit în serie, e o dovadă – poate nu cea mai mare, dar e –  că lupta nu e pierdută. Și a recomanda cărți, a atrage oamenii spre bucuria lecturii, e cea mai frumoasă luptă pe care am fi putut să o alegem. În cărți am găsit răspunsuri la întrebări, ne-am găsit liniștea sau motivația pentru a încerca din nou să facem din imposibil posibil. Cărțile mi-au dat ocazia să vorbesc cu oameni cu care nu aș fi vorbit altfel, am cunoscut scriitori, poeți, traducători, critici literari, editori, bloggeri, cititori care, din câteva vorbe, mi-au luminat ziua și mi-au arătat că lumea e plină de minuni.

Am retrăit acești ani cu ocazia aniversării noastre. Am pregătit pentru acea zi o mică prezentare care mi-a adus aminte că dorințele se împlinesc. Deși prefer cuvintele când e vorba de povești, de data aceasta am ales imaginile. Din miile de poze pe care le-am strâns de-a lungul anilor, atât eu, cât și Miss Valery, am ales câteva pe care să le împărtășim prietenilor noștri, vouă. Nu vă spun de câte ori le-am revăzut în ultima lună, nu vă spun ce emoții mă încearcă la fiecare vizionare. Le puteți vedea în clipul de mai jos (link youtube, aici).

Serial Readers

Câteva imagini de la aniversare puteți vedea pe pagina noastră de Facebook, aici. Le mulțumim încă o dată celor care au fost alături de noi, le mulțumim partenerilor care au grijă să fim la curent cu ultimele senzații în materie de cărți, le mulțumim celor care au făcut ca ziua de 26 mai 2019 sa fie una memoriabilă: Respiro LoungePhoto Magique – cabina fotoPhotographaDulce de MargotDilema vechePaperMonksCartepediaLeTrico.roCadouriCool.

Nu în ultimul rând, vă mulțumim vouă pentru că ne citiți, pentru că ne sunteți alături lună de lună, pentru că ne inspirați cu recomandările voastre, pentru că luptați alături de noi cu fiecare carte citită.

… prietenia nu se numără doar în ani, ci și în cărți citite împreună.

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare