Fiica ceasornicarului

Cartea lunii Mai: Fiica ceasornicarului

de / May 2nd, 2019 / 175 vizualizari

În urmă cu 10 ani, la o cafea, a început povestea noastră, a clubului de carte Serial Readers. Nu aveam planuri, nu știam exact ce vrem, visam doar să avem un club – fie el și online – în care să povestim despre cărțile citite. Am început un fel de tango în două, pentru ca la câteva zile de la aruncarea în lume a ideii să fim trei. Am anunțat o primă carte a lunii, Mândrie și prejudecată scrisă de Jane Austen, după care am dat drumul motorașului: propuneri, vot, cartea lunii. Lună după lună, an după an, am strâns nu numai câteva zeci de cărți ale lunii, dar și sute de cărți recomandate de voi, peste 1000 de recenzii scrise pe site de cei care ni s-au alăturat pe parcurs și peste 3000 de materiale scrise pe blog. Mai mult, am cunoscut oameni pe care nu i-am fi putut cunoaște altfel. Serial Readers ne-a adus bucurie cât pentru multe vieți, nu degeaba se spune că fiecare carte citită e o viață trăită.

Astfel, în luna Mai nu numai că ne serbăm (unii dintre noi) zilele de naștere, dar serbăm și 10 ani de citit în serie. Nu știu unde s-au dus anii, dar pot arunca un ochi pe aici, printre cărțile lunilor, și amintirile vin. Poveștile noastre personale sunt legate, cumva, de cărțile care ne-au fost alături de-a lungul anilor.

Cu ocazia aniversării noastre, v-am invitat “să ne surprindeți cu acele titluri cu care știți că nu puteți da greș niciodată și care sunt îndrăgite de (aproape) toți cititorii, cărți de nota 10” (tema aici). Și recomandările au fost multe, dar numai patru au intrat la vot. Dintre ele (vezi aici care au fost), cartea care a primit cele mai multe voturi și care poartă titlul de cartea lunii mai este Fiica ceasornicarului, scrisă de Kate Morton.

Despre carte:

În vara anului 1862, artiștii din Frăția Magenta, însoțiți de muzele lor, sunt invitați să creeze și să se bucure de libertate la Birchwood Manor, casa mult iubită a lui Edward Radcliffe de pe malul Tamisei. Edward e cel mai strălucit dintre ei, cel mai entuziast, cel mai hotarât să sfideze prejudecățile epocii. Dar în scurtă vreme, viața și cariera lui vor fi distruse căci, spre sfârșitul șederii lor, o femeie este împușcată, o alta dispare, iar o neprețuită bijuterie de familie este de negăsit.

O sută cincizeci de ani mai târziu, Elodie Winslow, o arhivistă londoneză, dă din întâmplare peste o geantă veche, în care găsește carnetul de schițe ce pare să fi aparținut unui pictor victorian și fotografia unei tinere de o frumusețe aparte. Printre desenele din carnet, unul anume îi atrage atenția: o casă cu două frontoane, așezată la cotul unei ape, care i se pare neobișnuit de familiară. Care e legătura ei cu Birchwood Manor? Și de ce simte că femeia din fotografie are ceva să-i transmită? Pentru a răspunde acestor întrebări, Elodie va trebui să asculte vocea martorului uitat de toți: Birdie Bell, fiica ceasornicarului.

Nu obișnuiesc să recomand cărți pe care nu le-am citit, dar Kate Morton m-a cucerit acum niște ani. Am citit Casa de la Riverton și am iubit fiecare pagină (am scris aici despre ea). Bucuria pe care mi-a adus-o acea carte m-a urmărit în timp și sunt convinsă că nici restul cărților scrise de Morton nu sunt mai prejos. Despre Fiica ceasornicarului pot spune că are o copertă atât de frumoasă, că aș alege-o de pe raft indiferent care ar fi numele autorului. Voi ați citit-o? O aveți pe lista de lecturi? Chiar sunt curioasă cum vi s-a părut, cum este comparativ cu alte cărți ale autoarei. Vă aștept impresiile mai jos, în comentarii.

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Fiica ceasornicarului, o puteți comanda
pe Cartepedia, aici, pe Libris, aici, sau pe Elefant, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare