Five feet apart

Sub aceeași stea, dar la cinci pași distanță

de / May 3rd, 2019 / 456 vizualizari

When life keeps you apart, fight for every inch.

Știu că în perioada aceasta toată populația cinefilă respiră doar Avengers: EndGame, dar după ce revin lucrurile la normal, poate vedeți și Five Feet Apart/La cinci pași de tine, un film atât de sensibil și frumos, încât ar fi tare păcat să îl ratați.

Deși multă lume îl compară cu The Fault in our Stars/Sub aceeași stea (de aici și titlul acestui articol), mie mi-a amintit de emoțiile stârnite de A Walk to Remember – poate și pentru că nu m-a convins chiar așa de tare chimia dintre Shailene Woodley și Ansel Elgort. Ce-i drept, rețeta este una folosită și răs-folosită: o boală gravă împiedică doi tineri să își trăiască povestea de dragoste până la adânci bătrâneți. E genul acela de film la care știi de la început în ce te bagi și, cu toate astea, te arunci cu capul înainte. Cam așa cum fac și protagoniștii noștri, de fiecare dată, în toate filmele de acest gen. Am amintit deja două, dar sunt mult mai multe: Everything, Everything, Now is Good, Sweet November, etc., etc. Dacă mai aveți completări, vă rog să îmi scrieți, nu vreau să scape vreun film lacrimogen nevăzut.

FiveFeetApart

Ce propune diferit Five Feet Apart? În primul rând, aproape toată acțiunea din film se desfășoară într-un spital, acolo unde se întâlnesc și se îndrăgostesc cei doi adolescenți. Stella și Will au amândoi fibroză chistică – o boală despre care nu știam mai nimic înainte de acest film -, ceea ce îi împiedică să se apropie la o distanță mai mare de șase pași, pentru a evita riscul infestării cu un nou virus și a anula, astfel, posibilitatea unui transplant de plămâni. Dar ce rău se poate întâmpla dacă încearcă să îi fure fibrozei un pas din cei șase? La urma urmei, ea le-a furat toată viața, poate să lase de la ea un pas amărât. Stella și Will trebuie să se cunoască și să se iubească păstrând în permanență o distanță de cinci pași între ei. Nu este ușor, dar „Where there’s a Will, there’s a way”.

Sper că nu e spoiler dacă vă spun că se lasă cu lacrimi; e mai degrabă o avertizare, ca să fiți pregătiți cu șervețele și machiaj waterproof. Și aș mai preciza că nu este musai film pentru domnișoare impresionabile, dar mă aștept ca publicul să fie preponderent feminin. Bine, ajută și faptul că ambii protagoniști sunt frumușei și formează un cuplu credibil, un aspect extrem de important pentru mine. Nu e suficient ca actorii să arate bine, trebuie să mă convingă și împreună, nu doar separat. Iar Haley Lu Richardson și Cole Sprouse reușesc lucrul acesta de minune. Probabil că a contat și faptul că nu îi știam dinainte, astfel că m-am prezentat la întâlnire fără așteptări sau preconcepții. Un lucru e clar: adolescenta din mine și-ar fi tapetat toți pereții cu chipul lui Will/Cole/Dylan (da, există și un frate geamăn, Dylan Sprouse).

la cinci pași de tine

Filmul rulează deja la cinema, fiind distribuit de Ro Image și vă veți bucura să aflați (sper) că a apărut și cartea cu același titlu la editura Litera. Nu am citit-o – urmează, cât de curând – dar înțeleg că a fost scrisă în același timp cu scenariul pentru film și, că prin urmare, sunt foarte asemănătoare, doar finalul fiind ușor diferit. Credeți că lucrul acesta mă face să dau înapoi? Din contră: mi-a plăcut foarte mult povestea, astfel că voi profita de orice ocazie ca să mă întorc în mijlocul ei. Sper doar să reușesc să mă țin la cinci pași distanță de carte până termin lecturile începute deja.

Suntem niște norocoși, știți asta, da?

Comandă cartea La cinci pași de tine
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare