cartea lunii august - marele gatsby

Cartea lunii August: Marele Gatsby

de / August 4th, 2020 / 197 vizualizari

Nu cred că a fost vreun an în care să fi simțit vara atât de… intens. Și nu pentru că aș fi plecat pe undeva, ci pentru că gradele din termometre mă chinuie în cel mai dogoritor mod cu putință. Nu am cine știe ce activitate în ultima perioadă, dar îmi permit să visez la un vânticel care să domolească arșița, la o ploaie, cât de mică, care să răcorească pământul și la zile în care să respirăm normal (atât cât se poate din spatele măștilor, desigur). Și primele zile ale lui august așa au fost, cu adieri de vânt în noapte și promisiuni de ploi pe ici și colo. Să zicem că e vreme de plimbări, de odihnă, de lecturi la iarbă verde sau, de ce nu, în fotoliul confortabil de acasă.

Tema acestei luni ne-a readus în atenție o carte de care sunt sigură că ați auzit și poate chiar ați citit-o. Este compania perfectă în caz că ai nevoie să fii doar tu, o carte și un cocktail răcoritor. “…luna August este dedicată autorilor Americani. Nord-Americani. America de Sud își va avea și ea propria lună, dar toate la timpul lor. Am primit cu mare interes recomandările voastre, iar patru dintre ele au intrat la vot (vedeți aici care au fost). Cea care a primit cele mai multe voturi din partea voastră este Marele Gatsby, scrisă de Francis Scott Fitzgerald, pe care o vom numi cartea lunii August.

Despre carte:

«Gatsby crezuse până la urmă în luminiţa aceea verzuie, într-un viitor fremătător, care se îndepărtează însă cu fiece an în faţa noastră. Ne-a scăpat o dată, dar ce importanţă are… mâine o să fugim mai repede, ne vom întinde braţele mai departe… Şi tot aşa, până într-o dimineaţă… Şi tot aşa, trecem de la o zi la alta, barci împinse de curent, împinse fara încetare, tot mai înapoi, în trecut».

În Marele Gatsby, Fitzgerald realizează ceea ce nu va mai face în toată cariera sa ulterioară: o satiră a moravurilor contemporane care conţine adevărurile – personale şi sociale – cele mai profunde. Dacă subiectul predilect al lui Hemingway este războiul, al lui Fitzgerald este Visul american şi trădarea acestuia, subiect care face conexiunea între viaţa privată a scriitorului, cariera lui şi cărţile sale într-un întreg tematic. Fitzgerald rămâne principalul cronicar al puterii seducătoare a bogăţiei şi faimei. Nici un alt scriitor american nu s-a poziţionat asemenea lui – chiar în adâncul sufletului american.“ (Daniel S. Burt)

Am citit cartea acum niște ani, când am văzut și două dintre ecranizările de care s-a bucurat (cea din 1974 – cu Robert Redford în rolul lui Jay Gatsby și cea din 2013 – cu Leonardo di Caprio). Acum, când mă gândesc la povestea lui Gatsby, îmi vin în minte imaginile și muzica din ultima ecranizare. Nu îmi aduc aminte detalii, dar senzația aceea de wow care m-a încercat când am făcut cunoștință cu Gatsby (fie el Redford sau di Caprio) a rămas vie.

Luna aceasta vă invit să-l redescoperim pe Gatsby. Fie că ați citit cartea sau ați văzut filmele, vă aștept cu impresii mai jos, în comentarii.

Să avem o lună fabuloasă!

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like & share.

Dacă nu aveți cartea Marele Gatsby
o puteți comanda pe Elefant, aici, pe Cartepedia, aici, sau pe Libris, aici,
și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm.

# # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare