Tom Hanks

Cartea lunii august: Caractere atipice

de / August 1st, 2018 / 176 vizualizari

Vă mai aduceți aminte perioada oracolelor? Eu am avut două oracole în școala generală, unul în clasa a 7-a, altul într-a 8-a. Poate că au trecut două decenii de atunci, dar îmi aduc aminte și acum (de parcă a fost ieri) de nebunia din perioada aceea. Lista de întrebări, pozele pe care le lipeam, citatele, mesajele pe care le lăsam acolo pentru ca “cineva anume” să le citească…  Și, cum se obișnuia, eram prima care răspundeam. Era un fel de “uite cine sunt și ce îmi place, spune-mi despre tine”. Una dintre întrebările nelipsite din oracole, era “Care este actorul preferat?” Îmi plăceau Arnold, Van Damme, Michael J. Fox (Back to the future) și, dacă ar fi fost o întrebare legată de actorii care nu îmi plac, cu siguranță l-aș fi trecut pe Tom Hanks. Forrest Gump nu a fost pentru mine, de fapt, nici nu îmi mai aduc aminte mare lucru din film. Cu trecerea anilor, am început să-l văd cu alți ochi pe baiatul care alerga de mama focului. Astăzi, Tom Hanks este printre actorii ai căror filme le văd doar pentru că sunt și ei acolo.

Dacă mi-ar fi spus cineva, pe când eram doar o fetiță care spunea sus și tare că nu îi place actorul din Forrest pentru că i se pare antipatic, că omul va fi unul dintre cei minunați și va mai scrie și o carte pe care îmi voi dori să o citesc, aș fi râs. Dar îi spun fetei că mă bucur că s-a maturizat și că apreciază altfel lucrurile și oamenii. Iar vouă vă spun că voturile voastre l-au adus pe Hanks în discuție. Dintre cărțile intrate la vot luna trecută (vezi aici care au fost), una a fost în topul preferințelor și este cartea lunii August: Caractere atipice, scrisă de Tom Hanks.

Despre carte:

În volumul său de debut, din care transpar numeroase elemente autobiografice, Tom Hanks dovedește o fascinație genuină pentru viața oamenilor simpli, reușind să celebreze banalul sau să sape galerii subterane pentru a scoate la lumină frământările ce se ascund sub aparentul calm al existenţei. Războiul, imigraţia, copilăria marcată de divorţul părinţilor sau relaţiile de cuplu dezacordate sunt doar câteva dintre temele „incomode“ pe care scriitorul le abordează, însă nu într-o cheie fatalistă, ci mai degrabă cu întorsături edulcorante de happy-end hollywoodian. Cele şaptesprezece povestiri reunite sub titlul Caractere atipice (aluzie nu doar la mozaicul de personaje, ci şi la maşinile de scris care devin laitmotivul întregului volum) ne prezintă drama unui veteran de război răscolit de amintirile din tranşee sau a unui tânăr care descoperă infidelitatea tatălui, aventurile unui multimilionar dependent de vacanţele înapoi în timp, experienţa unei femei divorţate care refuză să se lase sedusă, peripeţiile unei fete ce se vrea actriţă pe Broadway sau ale unor imigranţi bulgari care fug în America dornici să scape de atrocităţile comuniştilor.

Recunosc, sunt foarte curioasă cum este cartea! Dacă ați citit-o cumva, sau dacă vreți să-mi împărtășiți amintiri despre autor – cum ați aflat de el, ce filme în care a jucat v-au plăcut sau v-au displăcut, vă aștept comentariile mai jos.

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like&share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Caractere atipice, o puteți comanda de pe
Libris.ro aici sau pe Cartepedia, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Un palid punct albastru, Carl Sagan

Cartea lunii

Cartea lunii Iunie: Un palid punct albastru

de / June 3rd, 2019

Cunoaștem cu toții semnificația cuvintelor: “Space, the final frontier”. Cumva, atunci când aud cuvântul “space”, creierul meu completează automat restul cuvintelor spuse de căpitanul Jean-Luc Picard la începutul fiecărui episod din Star Trek: The Next Generation: “Space: the final frontier. These...

Citeste mai mult