Cele treisprezece motive

Cartea lunii aprilie: Cele treisprezece motive

de / April 1st, 2018 / 178 vizualizari

cele treisprezece motiveSpune-mi ce cărți citești ca să-ți spun ce seriale ai putea să urmărești. Nu, nu este nicio zicală de genul ăsta, dar, plecând de la gusturile literare ale cuiva, aș putea recomanda cu ușurință un film sau altul. Nu văd seriale pe bandă, dacă asta vă întrebați, nu pentru că nu aș vrea, ci pentru că timpul mi-e limitat. Cu toate acestea, am în permanență cel puțin două seriale pe care le urmăresc. Acum, spre exemplu, sunt la ultimul sezon din iZombie și am început 11.22.63 (după cartea lui Stephen King, JFK 11.22.63), film care m-a prins de la primul episod – James Franco e de vină. Luna aceasta apare un nou sezon din The 100 și nu aveți idee cu cât entuziasm îl aștept. Serialul este wow!

Pentru că sunt multe, dar foarte multe seriale TV care au la bază cărți, am ales o temă care să ne inspire atât în ceea ce privește cărțile, cât și serialele pe care să le vedem: care sunt acele cărți care au fost transpuse pe micul ecran și transformate în seriale pe care le urmăriți cu conștiinciozitate? Dintre propunerile primite, patru au intrat la vot (vezi aici care au fost) și una dintre cărți a primit cele mai multe voturi luna trecută. Astfel, Cele treisprezece motive scrisă de Jay Asher este cartea lunii aprilie.

Despre carte:

Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte…

Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndrăgostit –, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.

Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.

Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi – un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.

„Totul contează”, susţine Hannah şi explică apoi cum s-a înlănţuit totul, cum bulgărele de zăpadă a devenit din ce în ce mai mare, cum zvonurile împotriva cărora n-a reuşit să lupte s-au tot înmulţit până ce a simţit că nu mai poate face faţă.

Prima ediție a acestei cărți a apărut prin 2012 (dacă nu e așa, vă rog să mă corectați, au trecut niște ani) la editura Corint. Îmi aduc aminte că mi-a plăcut coperta la momentul respectiv, titlul mi s-a părut interesant, iar descrierea m-a atras, dar nu suficient de mult încât să o citesc. Nu a făcut prea multe valuri. Apoi, cinci ani mai târziu, serialul TV cu același nume a resurscitat cartea. Nu ar fi nici prima și nici ultima carte care e readusă în atenția cititorilor datorită ecranizării. Deși despre carte am auzit și de bine, și de mai puțin bine, filmul parcă îmi face cu ochiul mai mult. Dacă ați citit cartea, vă rog să-mi lăsați impresii despre ea. Dacă ați văzut și filmul, atunci spuneți-mi cum vi se pare, merită urmărit? Ce recomandați: cartea sau filmul? În unele cazuri (cele mai multe), cartea bate filmul, dar sunt și excepții. The 100 e una dintre ele, filmul e mult peste carte. Cum este Cele treisprezece motive? Vă aștept impresiile mai jos, în zona de comentarii.

Trailer serial:

*Dacă sunteți printre cei care ați votat cartea luna trecută, lăudați-vă prietenilor voștri că este cartea lunii. Știți voi, like&share.

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Cele treisprezece motive, o puteți comanda de pe
Libris.ro aici, pe Elefant.ro aici sau pe Cartepedia, aici, și vă așteptăm la povești!

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

Cărțile anului 2018

Cartea lunii

Cărțile lui 2018

de / January 11th, 2019

Am anunțat deja cartea acestei luni și cărțile intrate la vot (să votați!), dar nu trecem mai departe fără a face o scurtă retrospectivă a anului ce tocmai s-a încheiat. Ce cărți ați citit voi în 2018? Până le treceți pe listă, iată...

Citeste mai mult