A citi, a reciti. catre o poetica a (re)lecturii

scrisa de Matei Calinescu

A citi, a reciti. catre o poetica a (re)lecturii de Matei Calinescu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Matei Calinescu
Numar de pagini: 432 pagini
ISBN: 978-973-46-0766-2
Anul aparitiei: 2007
Descriere: Editia a II-a

Cu un eseu despre „Oralitate in textualitate” tradus din limba engleza de Anca Baicoianu si un capitol romanesc despre Mateiu I. Caragiale (2002).

„Pe tot parcursul acestui studiu, ma concentrez asupra citirii si recitirii ca procese, ca activitati dependente de timp, ca explorari, ca vizitari si (poate nostalgice) revizitari ale textelor, ca plimbari prin paduri textuale, excursii de placere, hoinareli sau pelerinaje. Din punctul de vedere adoptat aici, interpretarile trebuie considerate mijloace pentru atingerea unui scop, acest scop fiind continuarea lecturii, extinderea ei in relectura si in scris si rescris. Aici nu citesc sau recitesc pentru a interpreta; interpretez (printre multe alte activitati) pentru a citi, a reciti si a intelege recitirea. Distinctia dintre citire si recitire, care pare atat de evidenta pe plan empiric si pragmatic, este, pe plan teoretic, pe cat de inevitabila, tot pe atat de imposibil de sustinut. Strategia mea consta in a recunoaste aceasta imposibilitate (cu un mare numar de exemple specifice si in termeni analitici cat se poate de precisi) si a profita, in acelasi timp, din punct de vedere critic, de inevitabilitatea distinctiei, de necesitatea de a o reafirma (in pofida tuturor aporiilor) si de intuitiile adesea paradoxale privind procesul lecturii carora le poate da fiinta o astfel de reafirmare.” (Matei Calinescu)


Carti similare cu A citi, a reciti. catre o poetica a (re)lecturii

Datoria implinita

Datoria implinita

de Mihai Pricop

mai mult
Libertatea urii. scrieri

Libertatea urii. scrieri

de Cristian Tudor Popescu

mai mult
Cartea rusinilor

Cartea rusinilor

de Jean-Pierre Martin

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!