Unde sunt? > Acasa > Carti > Eseuri > Fizica dragostei

Fizica dragostei

scrisa de Remy De Gourmont

Fizica dragostei de Remy De Gourmont Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Fizica dragostei 11.9 lei *
Fizica dragostei 14.16 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Institutul European
Autor (i): Remy De Gourmont
Traducator (i): Ani Bobocea
Numar de pagini: 175 pagini
ISBN: 973-586-082-1
Anul aparitiei: 1998
Descriere: Format 1/16 (54x84)
Nascut la Bozoches­en ­Houlme pe patru aprilie 1858, sub domnia lui Napoleon al III­lea, autorul nostru se va fi stins din viata, in Paris, la 17 septembrie 1915. Se tragea dintr­o familie de mici nobili si mesteri tipografi ai veacului al saptesprezecelea. Studiile medii si le face la Countances, iar pe cele superioare la Caen. Din 1894 se stabileste in capitala Hexagoneriei si isi gaseste deindata slujba la Biblioteca Nationala. E insa nevoit sa o paraseasca in 1891, dupa ce scrie un articol, considerat scandalos de mediile nationaliste, despre , articol publicat in Mercure de France, revista printre ai carei fondatori se numara in 1890. La virsta de douazeci si sase de ani e atins de un lupulus facial, ce­l sileste sa­si petreaca zilele izolat, adica la domiciliu, pina la finea existentei. Drept care, se intelege, viata sa ii confundabila cu opera, multipla.

Om cu gust, amant al curiozitatilor, cu o puternica inclinatie pentru erotism, Rémy de Gourmont va fi fost mai intii poet, romancier + dramaturg. Productele sale poetice cuprind tomurile Les Oraisons mauvaises (1900), Simone (1901), Les Divertissements (1912). Dintre romane merita convocate Merlette (1886), Une nuit au Luxembourg (1906) si Le c�ur virginal. Teatrul sau cuprinde niste poeme dramatice in proza precum Lilith (1892) si Théodat (1893). Nu trebuie uitate nici ale sale contributii la afirmarea simbolismului, portretele, glosele si docu-mentele despre scriitorii miscarii in cestiune, adunate in volumele: Proses moroses (1894), Histoires magiques (1894), Le Pèlerin du silence (1896) ori Le Livre des Masques (1896­1898). Dar De Gourmont ramine inainte de toate un incintator eseist cu: Le Latin mystique (1892), L'Esthétique de la langue francaise (1899), La Culture des idées (1900), Le Problème du style (1902), Le chemin de velours (1902), La Physique de l'amour (1903), Les Promenades Littéraires (1901­1913), Les Promenades philosophiques (1911), etc. Avu si activitate epistolara intensa. A se vedea numai cit de apetisante sint,pentru esteti sau erotologi, Les Lettres d'un Satyre (1913), Les lettres à Sixtine (1921) si Les Lettres à l'Amazone.Alumn al lui Epicure, Bayle, Renan si Nietzsche, auctorul nostru nu crede, da, decit in adevarurile partiale.

Pesimismul, ca si gustul pentru anarhism, il incita sa atace orice idee prin latura ei cea mai singulara. Ades isi abandoneaza firul principal si, ispitit de Duduia Eruditie, rataceste printre amanunte. I se datoreaza totusi multe descoperiri in domeniul criticii literare ori in cel al esteticii. E, bunaoara, printre primii care s­au pronuntat favorabil, in Cartea mastilor, despre scriitura lautréamontiana.Intemeiator, colaborator si regent al faimosului Mercure de France, fu poate cel mai prestigios critic al grupului simbolist. La editura acelei reviste isi va fi publicat si majoritatea cartilor. Exegetul sau cel mai competinte in spatiul moldovalah ramine, pina la noi ordine, Alexandru George, carele a transpus si prefatat o culegere de texte gourmontiene in 1975, la Editura Univers, in colectia , sub intitulanta Eseuri.


Carti similare cu Fizica dragostei

Varstele

Varstele

de Mircea Horia Simionescu

mai mult
Misticism si logica si alte eseuri

Misticism si logica si...

de Bertrand Russell

mai mult
Portrete in oglinda

Portrete in oglinda

de Virginia Woolf

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!