Unde sunt? > Acasa > Autori > Matei Calinescu

Biografie Matei Calinescu


Matei Calinescu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Matei Calinescu
Data nasterii: 15 iunie 1934
Locul nasterii: Bucuresti
Biografie: Matei Calinescu a fost un critic si teoretician literar roman, profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington. A fost declarat profesor emerit al acestei universitati, unde a condus si un centru de Studii Romanesti, singurul din Statele Unite si a primit foarte multi doctoranzi din tara natala, care au devenit ulterior profesori la mai multe catedre de Literatura Comparata din Statele Unite ale Americii.

Matei a fost fiul lui Radu Calinescu, inginer, si al Dorei (n. Vulcanescu). Licentiat al Facultatii de Filologie, sectia engleza, de la Universitatea din Bucuresti (1957). A fost asistent, apoi lector la Catedra de literatura universala si comparata a Universitatii din Bucuresti. A debutat in revista Gazeta literara, cu poezia Odihna. Plecat din tara anul 1973, cu o bursa Fulbright, a decis sa ramana in SUA. Din 1979 devine profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. Din 2003 a revenit definitiv in Romania.

A publicat in Statele Unite numeroase eseuri si studii de literatura comparata, in reviste ca Partisan Review, World Literature Today, Salmagundi, The Journal of Religion, The Denver Quarterly, Southeastern Europe, History of European Ideas, Cadmos, Comparative Literature Studies, East European Politics and Societies. Dupa 1989, a revenit in publicistica romaneasca in reviste ca 22, Apostrof, Romania literara, Steaua. In anul 2003 a publicat la editura Polirom o carte absolut cutremuratoare, intitulata Portretul lui M, un portret biografic al fiului sau, Mathew, scris la 40 de zile de la moartea lui, la varsta de 26 de ani, fiul sau fiind suferind de o forma foarte rara de autism, sindromul Hodgins. Matei Calinescu insusi s-a stins dupa o lupta cu o boala necrutatoare la 24 iunie 2009 intr-un spital din Bloomington, SUA. Cenusa sa a fost depusa in mormantul familiei sale din Turnul Severin.

Este considerat de majoritatea criticii literare romanesti contemporane drept unul dintre cei mai importanti teoreticieni si critici literari din a doua jumatate a secolului XX.

Carti publicate de Matei Calinescu

Portretul lui m Portretul lui m

Rating:Poll

Votati cartea lunii!