ziua cartii 2018

Ziua Internațională a Cărții 2018

de / April 23rd, 2018 / 141 vizualizari

Începând cu anul 1995, la inițiativa UNESCO, cartea şi lectura sunt sărbătorite în aproape toată lumea pe 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii (şi a Drepturilor de Autor, dacă e să fim politically correct). Această dată a fost aleasă pentru însemnătatea literară deosebită: în această zi, în 1616 se stingeau din viață Cervantes și Shakespeare. La aceeași dată, în 1899, s-a născut Vladimir Nabokov, în 1918 – romancierul francez Maurice Druon, în 1850 a murit poetul britanic William Wordsworth, iar în 1981 autorul catalan Josep Pla.

Sărbătoarea de acum își are originile în Catalonia, unde comemorarea morții lui Cervantes – care, de fapt, a avut loc cu o zi mai devreme, pe 22 aprilie – a fost asociată cu ziua tradițională de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe), cunoscută și ca Ziua Trandafirului, în timpul căreia se fac mici daruri. Așa s-a ajuns ca pe această dată, în Spania, pentru fiecare carte cumpărată, cititorul să primească un trandafir.

În România zilelor noastre, cap de pluton este editura Litera, care de fiecare dată organizează câte un eveniment de amploare. Prin urmare, nici anul acesta nu s-a lăsat mai prejos și ne tentează cu Magic Library. Astfel, luni, 23 aprilie, începând cu ora 19:00, cititorii sunt invitați în Piața Sfântul Anton, într-un decor special creat, să citească și să facă schimb de titluri, autori sau idei, alături de cei care an de an aleg să celebreze cartea la Noaptea Cărților Deschise.

Magic Library

Designul bibliotecii va fi unul deosebit, realizat împreună cu oamenii din spatele Festivalului Awake, cei care au imaginat Forest Library pe Domeniul Teleki din Gornești, Mureș.

Pentru a continua buna tradiție de anul trecut, cine dorește să doneze din propria bibliotecă va primi din partea Editurii Litera o carte nouă. Pe rafturile Magic Library la Noaptea Cărților Deschise se va găsi o selecție a celor mai bune colecții Litera de ficțiune, non-ficțiune, cărți de colorat, young adult și cărți pentru copii: Buzz Books, Blue Moon, Prima mea lectură, Cavalerii Pardaillan, Cele mai frumoase romane de dragoste, Agatha Christie, Lira, Carte pentru toți, Thriller, Romanul de dragoste, Biblioteca pentru toți copiii, Clasici Contemporani, Clasici Moderni și altele.

Anul acesta, în premieră, Noaptea Cărților Deschise va continua și după 23 aprilie. Până miercuri, 25 aprilie, ora 24:00, va avea loc o serie de evenimente dedicate cititorilor: ateliere de lectură pentru copii, desene creative pentru adulți și lecturi publice.

Carturesti

Tot pe 23 aprilie, sunteți așteptați în librăriile Cărturești, pentru a răsturna statisticile despre obiceiurile de lectură ale românilor și a citi într-o zi cât alții într-un an. Aici vi s-a pregătit un raft întreg cu cele mai frumoase titluri sub 200 de pagini, cărți care pot fi citite într-o zi, dar care rămân în suflet toată viața. Dacă ajungeți la Cărturești-ul preferat și citiți în spațiile special amenajate pentru #ZiuaCărții2018, la final plecați acasă cu o carte cadou. Regulile sunt simple:
1. Veniți în librărie pe 23 aprilie
2. Vă alegeți cartea pe care vreți să o citiți
3. Vă înscrieți în caietul de cititori oferit de librari
4. Când terminați de citit, anunțați un librar Cărturești și primiți cadou o carte din selecția specială pentru Ziua Cărții
5. Recomandați unui prieten una dintre cărțile voastre preferate și vă asigurați că începe să o citească.

ziua internationala a cartii

Prietenii de la Cartepedia întâmpină Ziua Cărții cu reduceri faine și transport gratuit, plus sticker pentru fiecare comandă, indiferent de valoare, cu mesajul campaniei – Let`s make books cool again.

Campanie Plaza Romania

Mai nou, și centrele comerciale se implică activ în promovarea lecturii. Astfel, Plaza România, în parteneriat cu organizația Salvați Copiii, va demara o campanie de colectare cărți pentru copii cu vârsta maximă de 15 ani – O carte de la tine, un viitor pentru ei. În acest sens, la parterul mall-ului, lângă biroul de informații, va fi amplasat un container în care vor fi strânse toate cărțile donate în perioada 23 aprilie – 31 mai. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, cărțile vor fi distribuite către copiii din programele educaționale ale organizației.

Și pentru că lectura și bibliotecile merg mână în mână, începând cu 2005, pe data de 23 aprilie, în România se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.

Dacă mai știți despre astfel de campanii și evenimente, lăsați-ne linkurile în comentarii. Și că tot a venit vorba, voi cum și unde sărbătoriți această zi?

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare