Unde sunt? > Acasa > Autori > William Shakespeare

Biografie William Shakespeare


William Shakespeare Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: William Shakespeare
Data nasterii: 23 aprilie 1564
Locul nasterii: Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia
Biografie: William Shakespeare a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza.

Cei mai multi istorici sunt de acord ca actorul si dramaturgul sunt una si aceeasi persoana cu acel William Shakespeare despre care exista date istorice considerabile. Shakespeare s-a nascut la Stratford-upon-Avon, in Anglia, in aprilie 1564, fiu al lui John Shakespeare, un manusar, si al lui Mary Arden. Botezul lui Shakespeare este inregistrat in ziua de 26 aprilie a anului, dar ziua nasterii sale este considerata 16. Tatal sau, prosper pe vremea nasterii lui William, a fost judecat pentru afaceri pe piata neagra a lanii si mai tarziu a pierdut pozitia de consilier local. Exista dovezi ca ambele ramuri ale familiei aveau simpatii romano catolice.

El s-a insurat cu Anne Hathaway, cu opt ani mai in varsta decat el, la 28 noiembrie 1582, la Stratford-upon-Avon, martorii ceremoniei fiind Fulk Sandalls si John Richardson; casatoria se pare ca a fost grabita de faptul ca mireasa era insarcinata. Dupa casatorie, se stiu putine lucruri despre William Shakespeare, pana la aparitia sa la Londra, pe scena literara.

In 26 mai 1583, este botezata la Stratford, Susannah, primul copil al lui Shakespeare. Acesta a fost urmat curand, la 2 februarie 1585, de botezul unui fiu, Hamnet, si al unei fiice, Judith.

In 1592, era deja suficient de cunoscut pentru a atrage atentia lui Robert Greene, care il acuza de plagiat: "o cioara parvenita, impodobita cu penele noastre".

In 1596 moare Hamnet si este inmormantat la 11 august 1596. Din cauza asemanarii numelor, unii banuiesc ca moartea sa a fost imboldul pentru crearea piesei lui Shakespeare Hamlet, Tragica poveste a lui Hamlet, printul Danemarcei.

In 1598, Shakespeare se mutase in parohia Sf. Elena, in Bishopgate si apare in capul unei liste a actorilor la o piesa (Every Man in his Humor) de Ben Johnson.

Shakespeare devine actor, scriitor si apoi co-proprietar al unei trupe de teatru, cunoscuta sub numele de Oamenii lordului Chamberlain – compania si-a luat numele, ca si altele din acea perioada, dupa numele sponsorului ei aristocrat. A devenit destul de cunoscuta pentru ca, dupa moartea reginei Elisabeta I si incoronarea lui James I (1603), noul monarh sa adopte trupa, care a fost cunoscuta sub numele Oamenii regelui.

Diverse documente ale unor chestiuni legale si ale unor tranzactii dovedesc ca Shakespeare devenise o persoana importanta in anii petrecuti la Londra. Se descurcase destul de bine pentru a putea cumpara o proprietate in cartierul londonez Blackfriars si detinea cea de a doua casa, ca marime, in Stratford.

In 1609 isi publica sonetele, poezii de dragoste majoritatea (126) carora - piperate de insinuari homoerotice - sunt inchinate unui tanar (“frumos stapan”), si restul (28) inchinate amantei sale, o doamna bruna (the dark lady). Aluziile pe tema amorului masculin sunt un ecou ale situatiilor ambigue si jocurilor de cuvinte din comediile sale, si vor cauza un anumit efort cenzorial din partea lui John Benson care, la douazeci si patru de ani dupa moartea lui Shakespeare ii publica poemele in asa fel incat sa ascunda aspectul lor homoerotic.

Shakespeare s-a retras prin 1611 si a murit in 1616, pe 23 aprilie, care este probabil motivul traditiei de a plasa data nasterii in aceeasi zi. A fost casatorit cu Anne, pana la moarte. Cele doua fiice, Susannah si Judith, i-au supravietuit. Susannah s-a casatorit cu dr. John Hall si, mai tarziu a fost subiectul unui proces.

Pe piatra lui funerara sta scris: Binecuvantat fie cel ce lasa (in tihna) aceste pietre si blestemat fie cel ce-mi misca oasele ("Blest be the man who cast these stones, and cursed be he that moves my bones").

Opera sa include 37 de piese de teatru, intre care 17 comedii, piese istorice, tragedii, sonete.

Carti publicate de William Shakespeare

Hamlet Hamlet

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!