Crima din Orient Express poster

Savurând crima din Orient Express

de / December 11th, 2017 / 217 vizualizari

Anul acesta, astrele s-au aliniat admirabil: am citit în vară cartea Crima din Orient Express de Agatha Christie, urmând ca luna trecută să apară în cinema o ecranizare nou-nouță, având ca protagoniști actori “belea”: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer și Penelope Cruz. Ce poți cere mai mult de la viață?

Fiind o carte clasică, nu prea mai are nevoie de explicații (sau dacă are, vă recomand să o adăugați pe lista de must-read fiindcă e păcat să treceți prin viață fără să o fi citit). Așa că voi face doar o paralelă clasică între opera literară și filmul apărut în acest an.

Personaje Crima din Orient Express

 Ce mi-a plăcut la carte:

Pe scurt, totul. Dar dacă ar fi să aleg câteva lucruri, acestea ar fi:

  • I-aș putea spune “Cartea Super-Glue”, fiindcă efectiv nu m-am putut dezlipi de ea, din momentul în care am deschis-o și până la ultima pagină.
  • Perspicacitatea detectivului Hercule Poirot. Sunt convinsă că, citind toate cărțile în care el este protagonist, ne putem crește gradul de istețime. Atenția acestuia la detalii aparent ignorabile care se adună ca probe pentru anchetă, ne poate învăța să privim dincolo de aparențe, să vedem răspunsuri în locuri care nu sunt chiar sub nasul nostru.
  • Franchețea detectivului Poirot. Am fost oarecum intrigată când acesta a mărturisit, în fața individului destul de temut (Edward Ratchett): “Nu vă pot ajuta dintr-un motiv personal: nu-mi place fața dumneavoastră”. Aceasta este una dintre cele mai grăitoare situații, însă sunt și altele în care Poirot dovedește o încredere de nezdrucinat în sine și în instinctele sale.
  • Construcția cazului – Crima care are loc în trenul Orient Express – evoluția acestuia și mai ales dezvăluirea “criminalului”. Cred că e o dovadă de genialitate să imaginezi o asemenea situație și să construiești o poveste pe marginea ei. La mine cel puțin, a fost unul dintre cele mai mari “Oau”-uri literare.
  • Faptul că te convinge pe loc să devii un cititor în serie al scriitoarei Agatha Christie.
  • Caracterul peren al poveștii: Autoarea investighează firea umană, conflictele interne și o serie de elemente cu care oamenii se confruntă dintotdeauna. Chiar dacă situația în care personajele sunt puse este ieșită din comun, sentimentele și trăirile acestora sunt fidele realității, indiferent de epocă.

Johnny Depp - Edward Ratchett

Ce mi-a plăcut la film (trailer aici):

  • Personajul Edward Ratchett. Știam că va dispărea rapid de pe ecran, totuși OMG e Johnny Depp! Am savurat puținele scene în care a apărut și i-am studiat prezența scenică: mai în vârstă decât în filmele în care m-a cucerit, classy pentru că situația o cerea, joc actoricesc perfect, ca întotdeauna.
  • Faptul că s-a respectat linia cărții, dar regizorii au adus și propria contribuție, fără a strica farmecul scrierii.
  • Jocul actorilor, care s-au adaptat foarte bine personajelor călători din tren (inclusiv Kenneth Branagh care l-a interpretat pe Poirot).
  • Peisajele superbe, foarte bine redate atunci când Orient Express se afla în mișcare: orașul Istambul, câmpurile întinse și înghețate, munții, apusul de soare… Frumos că regizorii ne-au încântat retina, pe lângă derularea poveștii.

Ceea ce am observat la film a fost nota dramatică a finalului și în general a situației. Poate ar trebui să văd și ecranizarea clasică, pentru a mă convinge că autoarea a avut aceeași viziune. Dar eu, când am citit, mi-am imaginat totul într-o manieră ușor comică. Dacă în mintea mea s-a derulat o piesă ce conținea umor negru, elementul surpriză și un detectiv glumeț cu mustață, pe ecran, mi-a apărut mai degrabă o tragedie: coloana sonoră, atitudinea lui Poirot și a celorlalte personaje, m-au condus la concluzia că toată lumea era adânc marcată, măcinată de temeri și de propriile drame personale.

Chiar dacă aș fi preferat o atitudine mai detașată și mai puțin încrâncenată, per total filmul merită și el nota 10. Recomand să-l vedeți! (Nu înainte de a citi cartea. Vă rog eu, citiți-o înainte!)

Cartea este disponibilă pe Cartepedia, aici, pe Elefant, aici, şi pe situl editurii Litera, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

 

Cover: https://s3.amazonaws.com
Foto: https://newcastlelive.com.au; http://www.indiewire.com

# # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare