Unde sunt? > Acasa > Autori > Agatha Christie

Biografie Agatha Christie


Agatha Christie Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Agatha Christie
Sex: Feminin
Data nasterii: 15 septembrie 1890
Locul nasterii: Torquay, Devon, in Regatul Unit
Website: http://www.agathachristie.com/
Biografie: Agatha Christie (15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), a fost o scriitoare engleza de romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste. A scris si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai putin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, in principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita "Regina Crimei", ea fiind considerata ca unul dintre cei mai importanti si inovativi autori ai genului.

Christie a fost numita de catre Guinness Book of World Records, printre altii — ca cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor, impreuna cu William Shakespeare. UNESCO considera ca ea este actualmente autorul individual tradus in cele mai multe limbi (cel putin 56), fiind depasita doar de operele colective ale corporatiei Walt Disney Productions.

Agatha Christie s-a nascut ca Agatha Mary Clarissa Miller in Torquay, Devon, in Regatul Unit. Parintii ei erau Frederick Alvah Miller, un broker american bogat si Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica. Cu toate ca era indreptatita, Christie nu a cerut niciodata cetatenia americana. A avut o sora, Margaret Frary Miller (1879 – 1950), numita colocvial Madge, cu 11 ani mai in varsta si un frate Louis Montant Miller (1880 – 1929), numit colocvial Monty, cu 10 ani mai in varsta. Tatal ei a murit cand Agatha avea doar 11 ani. A primit o educatie acasa sub indrumarea mamei sale, aceasta incurajand-o sa scrie de la o varsta frageda. De la varsta de 16 ani a urmat scoala Doamnei Dryden din Paris unde a studiat canto-ul si pianul.

Prima casatorie a avut loc in 1914 cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Impreuna au avut o fata, Rosalind Hicks, nascuta in 1919. In timpul Primului razboi mondial lucreaza la un spital apoi intr-o farmacie, lucru ce ii va influenta cariera, numeroase crime din cartile sale fiind efectuate prin otravire. Casatoria a fost nefericita, incheindu-se cu un divort in 1928, doi ani dupa ce Agatha a descoperit ca era inselata de sotul sau. In aceasta perioada a publicat primul sau roman, in 1920, Misterioasa Afacere de la Styles.

In 1926 sotul ei ii dezvaluie faptul ca este indragostit de alta femeie, Nancy Neele si doreste sa divorteze. In urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasa, nu inainte de a anunta politia ca se teme pentru viata sa. Disparitia a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost gasita 11 zile mai tarziu intr-un hotel terapeutic la Harrogate in Yorkshire unde statea sub numele 'Teresa Neele', din Cape Town. Christie nu a dezvaluit niciodata circumstantele disparitiei, aceasta fiind considerata ca avand loc fie datorita unei depresii nervoase, fie datorita dorintei de revansa fata de sotul sau prin umilirea publica a acestuia.

In 1930, Christie se casatoreste cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tanar. Casatoria a fost una fericita in primii ani si a rezistat, in ciuda numeroaselor aventuri ale sotului din ultimii ani ai vietii Agathei.

Christie a calatorit mult impreuna cu sotul ei, numeroase destinatii din Orientul Mijlociu servind de decor in unele romane. Crima de pe Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scris in Hotelul Pera Palace din Istanbul, camera sa fiind pastrata ca un memorial dedicat autoarei. De asemenea, actiunea din Moarte pe Nil este situata in Egipt, iar actiunea din Crima in Mesopotamia este situata in Iraq. Actiunea din alte romane se desfasoara in Devon, regiunea natala a autoarei, unde cuplul Mallowan cumpara o resedinta de vara, Greenway Estate, in 1938. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventura din cel putin doua dintre operele sale se desfasoara in jurul resedintei Abney Hall din Cheshire, detinuta de cumnatul sau, James Watts. Aceasta resedinta bogata din mediul rural cu toata activitatea sociala, servitorii si maretia atasata a fost o sursa de inspiratie pentru realizarea altor resedinte fictive ce au servit drept decor al operelor sale.

Agatha Christie a murit pe data de 12 ianuarie 1976, la varsta de 85 ani, din cauze naturale, la resedinta Winterbrook de langa Wallingford in Oxfordshire. Este inmormantata in cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat sa se ocupe de popularizarea operei si de consolidarea reputatiei mamei sale. Aceasta a decedat pe data de 28 octombrie 2004, tot la varsta de 85 de ani si tot din cauze naturale. Nepotul lui Christie, Mathew Prichard, a mostenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale si este in continuare asociat cu compania ce se ocupa de gestionarea operei, Agatha Christie Limited.

Carti publicate de Agatha Christie

Nemesis Nemesis

Rating:

Mana ascunsa Mana ascunsa

Rating:

Crima la vicariat Crima la vicariat

Rating:

Hotel bertram Hotel bertram

Rating:

Moarte pe nil Moarte pe nil

Rating:

O crima anuntata O crima anuntata

Rating:

Oglinda sparta Oglinda sparta

Rating:

Triunghiul etern Triunghiul etern

Rating:

Ucigasul abc Ucigasul abc

Rating:

13 la cina 13 la cina

Rating:

Dupa inmormantare Dupa inmormantare

Rating:

Moarte in nori Moarte in nori

Rating:

Ceasurile Ceasurile

Rating:

Chiparosul trist Chiparosul trist

Rating:

Jocuri de oglinzi Jocuri de oglinzi

Rating:

Cei patru mari Cei patru mari

Rating:

A Treia Fata A Treia Fata

Rating:

Jocuri de oglinzi Jocuri de oglinzi

Rating:

Adversarul secret Adversarul secret

Rating:

Moarte pe Nil Moarte pe Nil

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!