Propuneri pentru un septembrie de nota 10

de / July 7th, 2016 / 301 vizualizari

În septembrie strigăm catalogul! Timp de o lună vom redeveni elevi, prin intermediul acelor lecturi care ne-au marcat (sperăm noi, într-un mod plăcut) anii de școală.

În fiecare an, toamna vine la pachet cu nostalgia primului clopoțel. Începerea unui nou an școlar a fost tot timpul un motiv de bucurie pentru mine, iar primirea manualelor (fie ele vechi sau noi) era apogeul acestei fericiri. Mă uit cu jind după găștile gălăgioase de elevi și liceeni (inițial am scris liiceni) și cu greu mă abțin să nu îi întreb ce cărți mai sunt astăzi în programa școlară? Dacă știu de Domnul Trandafir, de Fefeleaga și de Puiul lui Brătescu-Voinești? Ah, câte lacrimi am vărsat când am citit pentru prima dată această povestire! Unde mai pui că am citit-o în clasă, spre amuzamentul colegilor mei care probabil că o citiseră dinainte și erau deja căliți (încă refuz să cred că eram singura plângăcioasă).

Dar de Enigma Otiliei și de Concertul din muzică de Bach al Hortensiei Papadat-Bengescu (un nume pe care nu cred că îl voi uita vreodată, deși nu am mai citit nimic scris de această autoare)? Toate pânzele sus de Radu Tudoran? Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război? Pădurea spânzuraților? Ce mai citesc tinerii din ziua de azi?

Haideți să retrăim emoțiile de atunci, cu sufletele de acum. În septembrie citim (sau recitim, după caz), acele cărți care au ajutat la formarea cititorului în serie de azi. Nu vă limitați la cărțile pe care a trebuit să le citiți când erați în școală/liceu, ne interesează să știm ce titluri credeți voi că ar merita introduse în lista de lecturi obligatorii (deși cuvântul “obligatoriu” nu mai sperie pe nimeni în epoca internetului). Așteptăm propunerile voastre pentru o programă școlară cum nu mai e alta.

Dacă titlul la care v-ați gândit nu este de găsit pe site, lăsați-ne un comentariu (pe blog sau pe Facebook), trimiteți-ne un mail sau apăsati pe Propune carte, în partea stângă. În schimb, dacă volumul pe care doriți să îl recomandați este deja pe site, apăsati pe butonul Propune această carte de sub volumul respectiv.

Sursa foto

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare