pacienta tacuta (cover)

Pacienta tăcută, de Alex Michaelides – un debut literar zgomotos

de / February 26th, 2019 / 726 vizualizari

A trecut ceva timp de când am scris ultima recenzie – nu că s-ar fi plâns cineva, dar îmi stă pe suflet acest lucru. De fiecare dată când citesc o carte care îmi place în mod deosebit, zic că o să-mi împărtășesc cu voi entuziasmul. După ce mai citesc un capitol din noua carte începută. Apoi încă unul și încă unul, până se adună ditai teancul de cărți citite (și nerecenzate) pe birou, încât nu m-aș mira dacă de partea cealaltă m-ar pândi niște White Walkers.

Probabil că cei de la Editura Litera știu cum se prezintă situația de pe biroul meu, așa că mi-au trimis doza de motivație pentru a mă reapuca de scris: Pacienta tăcută – romanul de debut al lui Alex Michaelides, considerat a fi thrillerul anului 2019. Puțin hazardat, aș zice, având în vedere că suntem abia la final de Februarie, dar dacă iau în calcul faptul că mi-am anulat planurile din weekend pentru a termina de citit povestea, aș zice că măcar thrillerul primei jumătăți de an tot e.

pacienta tacuta

Michaelides pleacă de la o premisă foarte interesantă și reușește să dozeze suspansul corect, în așa fel încât să îți capteze atenția cap-coadă. Eu am început să mă prind cum stă treaba când mai aveam cam 50 de pagini și consider că este un semn bun. Înseamnă că există un fir logic care leagă evenimentele și că autorul nu a avut ca unic scop șocarea cititorilor cu întorsături de situație care mai de care mai absurde și revelații în al 12-lea ceas (sau, în cazul de față, în pagina 368). Nu că v-aș sfătui să trageți cu ochiul la ultima pagină, ba din contră.

Alicia Berenson este pacienta tăcută din titlu, care refuză să mai vorbească după ce își împușcă soțul în față de 5 ori, într-o seară în care acesta se întoarce târziu acasă. Theo Faber este psihoterapeutul ambițios și curios, convins că este singurul care o poate face pe Alicia să vorbească și să dezvăluie, astfel, motivele care au dus la acel act de o violență extremă.

Dacă am avut emoții cum că ședințele de psihiatrie cu un pacient care nu vorbește și, de fapt, o întreagă carte centrată pe un asemenea personaj, ar putea deveni plictisitoare, pe alocuri, acestea mi-au trecut repede. E genul de carte care se citește dintr-o suflare și, deși mori de curiozitate să afli ce și cum, parcă nici cu gândul că o vei termina repede nu prea te împaci. Așa că dacă te încumeți la lectură, află că șansele să lași cartea din mână înainte să o termini sunt minime – poate doar dacă e musai să și dormi sau arde ceva, alte motive nu găsesc.

Nu am povestit mare lucru despre subiectul cărții și nici nu intenționez să o fac – cum nu știu niciodată când să mă opresc ca să nu divulg prea multe, mai ales în cazul thrillerelor, prefer să nu încep.

În concluzie, Pacienta tăcută mi-a plăcut mult. Un thriller psihologic inteligent și alert, cu un adaos binevenit de mitologie greacă, care îl diferențiază de multitudinea de thrillere cu protagoniste confuze. Alcesta lui Euripide, simbol al jertfei din iubire și al reînvierii, – despre care eu acum aud prima dată – poate fi considerată cea de-a doua prezență feminină constantă, dar tăcută, din roman.  Sunt convinsă că legenda ei va rămâne cu mine mult timp după ce ecoul vocii Aliciei se va stinge.

”Cumva, prinderea fulgilor de zăpadă e ca prinderea fericirii; ai ceva și, pe dată, nu mai ai nimic.”

Le mulțumim prietenilor de la Editura Litera pentru că ne-au oferit ocazia să citim această carte în avanpremieră (și pentru că au semnalat atât de original lucrul acesta încât nu ne mai încape pielea de mândrie)!
#cartecititainavanpremiera #thrillerulanului

pacienta tacuta (cover)

*Thrillerul Pacienta tăcută va fi disponibil online și în toate librăriile din țară începând cu data de 19 Martie 2019.

Comandă cartea Pacienta tăcută
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare