Me before you: carte vs. film – scor egal

de / June 30th, 2016 / 1,765 vizualizari

“Live boldly. Push yourself. Don’t settle.”

De la Hunger Games încoace nu am mai așteptat un film cu atâta entuziasm (și asta e mare lucru, credeți-mă) și cam tot de atunci nu am mai vorbit așa de mult (de bine) despre o carte. Pentru mine, Me Before You este, cu siguranță, filmul romantic al anului.

Cuvintele îmi par toate modeste, nu mă ajută să pot reda intensitatea cu care am trăit povestea de pe marele ecran. M-am dus la film pregătită, cu temele făcute de acasă – a se înțelege prin asta că am citit cartea lui Jojo Moyes înainte și că am bocit în intimitatea căminului propriu, sperând că o să rămân fără lacrimi până la lansarea filmului. Și aproape că mi-a reușit schema. Dacă nu ar fi fost faza de la final… și coloana sonoră… și gropițele lui Will…

Ce vreau să zic este că nu am reușit să mă abțin, dar, judecând după suspinele din sală, nici nu era nevoie. Este genul ăla de film răscolitor, trist dar optimist totodată, care rămâne cu tine mult timp după vizionare. Este genul ăla de film care nu te lasă să îți verifici telefonul (știu, telefonul nu ar trebui verificat în timpul filmului) și nu îți dă răgaz să te uiți la ceas.

Personajele principale sunt absolut adorabile. Nu cred că este o surpriză faptul că îmi place de actorul principal – doar vorbim despre britanicul Sam Claflin, cel care l-a interpretat și pe Finnick Odair din Jocurile Foamei – dar m-a cucerit și Emilia Clarke, Mama Dragonilor devenită acum Mama Răniților. Nu urmăresc Game of Thrones, dar mă îndoiesc că ar avea Khalessi vreo pereche de colanți de bondar. Louisa Clark, sau Lou, cum i se potrivește cel mai bine, este de o inocență și o exuberanță molipsitoare. Nu a urât niciodată pe nimeni, nu știe să își ascundă trăirile, nu are aspirații înalte și nici cine știe ce hobbyuri. Cu toate acestea, reușeste să îi insufle lui Will Traynor o sete de viață cum nu a mai avut de la accidentul care l-a imobilizat în scaunul cu rotile. Dar este dragostea o motivație suficientă pentru a lupta în continuare cu durerea și sentimentul de inutilitate, mai ales când dragostea înseamnă să îți privezi partenerul de libertate?

me-before-you1

Me before you - will

MBY203_056.tif

Finalul, deși înțeleg că a stârnit controverse, mi se pare unul realist. Nu am perceput nicio secundă mesajul filmului ca fiind unul care să îndemne la renunțare, ci unul optimist, exprimat cel mai bine tot de dragul de Will: “Live boldly. Push yourself. Don’t settle.”

S-a râs mult în sala de cinema, mult mai mult decât mă așteptam, dar s-a și plâns pe măsură. Sună paradoxal, știu, dar o să înțelegeți perfect când o să vedeți filmul. Film care, contrar aparențelor, chiar nu exagerează cu siropul, așa că dacă acesta era unul dintre motivele pentru care ați fi evitat să dați bani pe bilet, puteți să îl tăiați de pe listă.

Înainte să pun punct, vreau să vă mărturisesc ceva. Până să aflu că mai există și cartea After You și că traducerea în română pentru Me Before You este “Înainte să te cunosc”, eram ferm convinsă că titlul face referire la faptul că trebuie să îți pui propriile interese mai presus de ale celorlalți și să ai grijă, în primul și în primul rând, de binele tău. Nu că acum mi-ar fi ieșit ideea asta din cap (din contră, este o fază în film care o justifică), dar sunt dispusă să accept și cealaltă variantă.

Tare curioasă sunt să aflu vouă ce impresie v-au făcut filmul și/sau cartea. Pentru mine scorul e egal, nu mă pot decide între ele. Dar dacă în cazul cărții lucrurile sunt clare, în ce privește filmul dau vina pe Will. Recomand, recomand, recomand!

Me Before You (2016)
Regia: Thea Sharrock
Cu: Sam Claflin, Emilia Clarke, Vanessa Kirby

Serial Readers - Me Before You

Mulțumim prietenilor de la Editura Litera pentru invitație! Așteptăm cartea cu mare entuziasm și, desigur, șervețelele pregătite.

Puteți precomanda cartea cu 15% reducere și transport gratuit pe situl editurii: http://bit.ly/28Pd04M

Imagini: Imdb.com, CineForum.ro

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

10 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare