Eroinele din cărți

de / June 28th, 2016 / 559 vizualizari

Când vorbim despre femei puternice, de multe ori ne gândim la acele “iron women” care nu cunosc sensibilitatea și delicatețea specifice sexului frumos. Printre clișeele legate de aceste tipuri de femei se numără și: instinct matern diminuat sau inexistent, tendință către urmarea propriilor scopuri, fără să țină seama de sentimentele altora și nelipsitul rol de amantă – fiindcă soția prin definiție (a se citi stereotip) nu este o femeie puternică.

Nu știu dacă propagarea acestor idei are legătură cu invidia sau cu răutatea, dar știu că femeile puternice, orice s-ar spune despre ele, trec prin viața noastră lăsând întotdeauna o amprentă de durată.

Probabil și prin viața anumitor scriitori au trecut astfel de femei, inspirându-i să facă din ele personaje principale, cu o forță psihică deosebită și caracter puternic. În același timp, atât la personajele literare cât și la femeile puternice pe care (avem norocul să) le cunoaștem în viața de zi cu zi, observăm că nu corespund absolut deloc clișeelor. Dimpotrivă, sunt afectuoase, au simț al fair play-ului și sunt iubitoare, fie cu soții, fie cu amanții lor. Adevărate eroine, care-și merită locul între pagini de cărți, pe podiumuri și pe cai albi, cu prinț opțional.

Iată câteva exemple de personaje feminine puternice din cărți, precum și motivele pentru care merită încadrate în această categorie:

1. Katniss Everdeen (Hunger Games): o eroină luptătoare, care face față nenumăratelor pericole din teatrul de luptă forțată în care este aruncată de către Capitoliu.

Katniss

De ce este o femeie puternică: răspunsul intuitiv ar fi – pentru că învață o serie de tehnici de luptă într-un timp scurt și pentru că învinge membrii celorlalte districte la jocuri. Însă adevărata forță consider că rezidă în adaptarea la condiții vitrege de existență, în abilitatea de a-și drămui resursele pentru a supraviețui și în capacitatea de a iubi – pe care nu o pierde, în ciuda circumstanțelor.

2. Ella Enchanted (de Gail Carson Levine) Ella este personajul care rescrie povestea clasică a Cenușăresei. Având un spirit puternic și voință de a reuși pe cont propriu, Ella își schimbă destinul și rupe blestemul care i-a fost oferit de la naștere – acela al obedienței.

EllaEnchanted

De ce este o femeie puternică: pentru că trece de mitul fetei sărace care așteaptă un prinț salvator. De asemenea, fiind o carte pentru copii, educă cititoarele de vârste mici să fie independente și să nu aștepte întotdeauna pe cineva din exterior să le rezolve problemele.

3. Skeeter (“The Help”, de Kathryn Stockett) Skeeter este o tânără de douăzeci și doi de ani care refuză să respecte tiparul celorlalte femei din comunitate: să se căsătorească și să aibă copii, fără alte artificii. Mai mult, Skeeter dovedește curajul de a scoate la iveală discriminarea la care femeile de culoare erau supuse la acea vreme, majoritatea fiind servitoare la familiile de albi.

Skeeter

De ce este o femeie puternică: datorită spiritului organizatoric și inițiativei, combinată cu sensibilitatea și lipsa prejudecăților. Cam toate sunt necesare unei astfel de femei în zilele noastre, desi erau privite cu ochi critici în anii ’60.

4. Lisbeth Salander (“The Girl with the Dragon Tatoo”) Romanul lui Stieg Larsson a stat la baza unei ecranizări foarte reușite, care te ține cu sufletul la gură. În plus, ilustrează perfect personajul Lisbeth, o tânără hackeriță cu sclipiri de geniu. Lisbeth are un comportament ușor violent, cauză a unei copilării marcate de abuzuri.

Girl-with-dragoon-tatoo

De ce este o femeie puternică: pentru că dovedește o serie de calități intelectuale și nu ezită să-și asume riscuri. Dar și pentru că răspunde provocărilor vieții într-un mod original, extremist fără să-i pese de părerile celor din jur. Poate că noi, celelalte femei nu trebuie să fim neapărat excentrice, dar cu siguranță merită să acționăm ceva mai independent față de gura lumii.

5. Jane Eyre (Charlotte Bronte) Jane este una dintre numeroasele eroine ale secolului XIX care caută să aibă realizări pe cont propriu: o educație, o meserie și întemeierea unei familii bazate pe dragoste reciprocă și egalitate în loc de clasica supunere a femeii față de soț. Se îndrăgostește de un bărbat fără calități fizice, dar inteligent și poartă conversații interesante cu acesta, lucru pe care el nu le va găsi la nici una dintre celelalte femei din jur.

Jane-eyre

De ce este o femeie puternică: pentru că nu a rămas cu sechelele din copilărie, ajungând să-și trăiască viața la adevăratul potențial, învățând cât mai mult și remarcându-se în fața femeilor care au grijă doar de aspectul exterior.

În general, femeile puternice, atât din literatură sau film cât și din realitate, sunt cele care știu să iasă cu capul sus din situații cu adevărat grele sau dramatice. Cele care se fac remarcate nu prin fizic, nici prin agresivitate pasivă, ci prin intelect și prin dorința de a reuși fără compromisuri. În paralel cu ambiția lor, vom descoperi întotdeauna și calități care le transformă în prietene sau partenere exemplare.

Atunci când dorim să ne atingem un scop, să găsim o cale de ieșire sau să fim mai puternice, este bine să ne punem întrebarea: “Ea” (eroina pe care o admir) cum ar proceda? Am testat și chiar funcționează.

# # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare