Copii

Mamelor din lumea toată, lăsați copiii să citească!!!

de / June 14th, 2017 / 302 vizualizari

Guest post scris de Infrasunete.

– Lasă, mă, cartea aia și pune mâna și învață!!! 

Dacă ai folosit recent propoziţia asta într-un dialog cu copilul tău, atunci citeşte şi restul articolului. Nu de alta, dar greşeşti şi e important să înţelegi unde greşeşti şi de ce.

În calitate de om ce scrie despre cărţi, sunt înscris pe o grămadă de grupuri de facebook. Grupuri cu şi despre cărţi unde se strâng o grămadă de alţi pasionaţi. Pe unul din aceste grupuri, am văzut că sunt o grămadă de copii. Prin copii, înţeleg aici pe oricine cu vârsta până în 18 ani.

O grămadă dintre ei – în special fete de clasa a 8-a sau a 12-a – nu ştiu dacă are importantă, se tot plâng de părinţi. Se plâng că părinţii – în special mamele – nu vor să le cumpere cărţi din cauza faptului că vezi Doamne, au de învăţat. Şi au stat ei şi s-au gândit să nu le cumpere cărţi ca să înveţe.

Dragi părinţi, unde e logica? E ca şi cum vrei să creşti un copac dar nu-i pui apă ca să aibă timp să facă fotosinteza. Mă rog, comparaţia e un pic forţată dar aţi prins voi ideea. În caz că nu, simt nevoia să mă repet:

Le tăiați copiilor accesul la educație ca să aibă timp să se… educe? 

Numai mie mi se pare paradoxal? Ar trebui să vă bucuraţi din inimă că puştii voştri au înclinaţie spre citit. În 2017, deja scade furtunos numărul celor ce încă mai au dragoste pentru cărţi. Aşa că nu-i descurajaţi pe copii, luaţi-le cărţi! Motivaţi-i cu cărţi! Luaţi-le cărţi pentru note bune, promiteţi că le veţi cumpăra cărţi dacă învaţă bine etc. Îi veţi motiva fără doar şi poate şi eu vorbesc din experienţa mea proprie şi personală. Când primeam o carte nouă era sărbătoare mare, nu-mi trebuia altceva, nu era nimic mai frumos!

Lăsaţi copii să citească! Le dezvoltă imaginaţia, creativitatea, vocabularul, universul, cultura generală etc. Indiferent de carte şi de cât de bună sau proastă este acea carte! Copii nu învaţă doar din manuale sau de la şcoală şi nici noi, adulţii. Învăţăm din tot ceea ce ne înconjoară, din locurile unde ne ducem, din ceea ce vedem dar şi din ceea ce citim.

Copii, nu vă lăsați descurajați!!!

Dacă totuşi părinţii voştri nu înţeleg că este spre binele vostru să citiţi şi nu vor să vă cumpere cărţi, nu vă lăsați descurajaţi. Vă învăţ eu cum să faceţi.

Prima metodă 

Aceasta este cea mai cinstită. Asta presupune să aveţi o discuţie matură cu părinţii voştri. Încercaţi să-i convingeţi că sunteţi destul de maturi încât să puteţi să şi citiţi, să şi învăţaţi.  Câştigaţi-le încrederea. Faceţi o înţelegere, să vă cumpere cărţi pe o perioadă de timp. Dacă în acest interval de timp notele voastre scad (din vina voastră), e corect să nu mai primiţi cărţi. Înseamnă că vă distrag, dacă nu…

Dacă însă nu funcţionează fiindcă evident, părinţii voştri cred că ştiu ei mai bine, uitând că şi ei au fost copii, vă mai rămâne doar o chestie de făcut: se numeşte traducere.

A doua metodă

Citiţi pe ascuns, cu conştiinţa împăcată!

Şi sunt câteva metode prin care puteţi face rost de cărţi. Poate nu vor fi cele mai noi cărţi însă vor fi cărţi şi aşa aveţi ocazia să citiţi câte ceva din cărţile clasice ale literaturii noastre dar şi a celei mondiale.

Avem aşa:

  • Mergeți la bibliotecă – Ori a şcolii/liceului, ori a oraşului. Puteţi face astfel rost de cărţi în mod gratuit, doar pe baza unui permis. În felul ăsta, le puteţi şi spune părinţilor că sunt cărţi pe care v-a pus profa de română să le citiţi sau că vă trebuie pentru ştiu eu ce proiect etc.
  • Anticariatele – căutaţi pe net anticariate online. Sunt cazuri unde găsiţi cărţi la preţ de un leu.
  • Schimburi de cărți – da, sunt grupuri de facebook unde se fac schimburi de cărţi. Aşa că puteţi da o carte “veche” pe care aţi citit-o deja pe o carte nouă.
  • Olx, okazii, lajumate etc. – dacă urmăriţi cu atenţie rubrica de anunţuri pentru cărţi, sunt destule situaţii când oamenii oferă cărţi în mod gratuit. Este vorba despre biblioteci întregi uneori, sau şi de câteva cărţi.
  • Împrumuturi – Împrumutaţi cărţi de la colegi/rude. Faceţi schimb de cărţi, share-uiți şi vă puteţi astfel bucura de ceva nou fără bani.
  • Online/Electronic – Chiar dacă nu aveţi un ebook reader (nici eu n-am) sunt sigur dragi copii, că aveţi acces la un calculator, un smartphone, o tabletă. Pe oricare dintre acestea puteţi descărca gratuit şi legal cărţi în format pdf (sunt destule librării care dau astfel de cărţi gratis – cel puţin uneori) său puteţi citi cărţi încărcate online pe diverse site-uri. Găsiţi la o simplă căutare.

Închei aici şi mai am doar ceva de zis: citiţi copii, citiţi ca şi când nimic nu există. Dacă asta vă place, dacă asta vreţi să faceţi, citiţi! Şi citiţi acum. Când veţi fi mai mari, nu ştiu dacă veţi mai avea ocazii din astea. Timpul vostru va fi foarte limitat. Citiţi acum când aveţi pe cap doar şcoala şi nu aveţi alte griji. Citiţi.

Şi poate reuşiţi să vă educaţi şi părinţii să citească fiindcă s-ar putea să fi pierdut la rândul lor acest minunat obicei printre alte lucruri de oameni mari.

Infrasunete scrie pe:
https://infrasunete.eu
http://scriitoriromani.info

Sursă imagine: pexels.com

# # # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

5 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare