David Grossman

David Grossman, câștigătorul Man Booker International Prize din acest an

de / June 15th, 2017 / 148 vizualizari

Scriitorul David Grossman (63 ani) a fost recompensat miercuri cu prestigiosul premiu britanic pentru literatură, Man Booker International Prize, pentru romanul său “Un cal întră într-un bar”, devenind astfel primul autor israelian câștigător al acestui premiu.

Întrucât Man Booker International Prize se acordă doar lucrărilor traduse în engleză și publicate în Marea Britanie, începând cu anul 2016, premiul este decernat atât autorului, cât și traducătorului. Astfel, David Grossman va împărți cele 50.000 lire sterline cu Jessica Cohen, cea care i-a tradus romanul în limba engleză, sub titlul “A Horse Walks Into a Bar”.

Romanul, a cărei acțiune se petrece într-un mic oraș israelian, se concentrează în întregime pe numărul de stand-up al comediantului Dovaleh Greenstein. Spectacolul respingător, înțesat de glume vulgare și agresive, începe să se năruie pe măsură ce Greenstein dezvăluie publicului decizia teribilă pe care a luat-o la un moment dat și care l-a bântuit încă de atunci.

“Un cal intră într-un bar”, care parafrazează începutul unui banc celebru, este primul roman al scriitorului israelian de la decesul fiului său, Uri, care a pierit în 2006 în Liban în timpul serviciului militar.

Pe lista scurtă a Man Booker International Prize din acest an s-au mai regăsit următoarele titluri:“Boussole”, de Mathias Enard, “Mirror, Shoulder, Signal”, de Dorthe Nors, “Judas”, de Amos Oz, “Fever Dream”, de Samanta Schweblin și “Les Invisibles”, de Roy Jacobsen, alese dintr-o lista inițială de 126 romane. Din juriul prezidat de Nick Barley, directorul târgului internațional de carte din Edinburgh, au făcut parte scriitorii Daniel Hahn, Elif Shafak, Chika Unigwe și poeta Helen Mort.

Anul trecut, Man Booker International Prize a fost atribuit autoarei sud-coreene Han Kang pentru cartea sa “The Vegetarian” și traducătoarei Deborah Smith. De atunci, vânzările cărților semnate de Han au crescut cu 400% în Marea Britanie.

Înainte de 2016, premiul a fost acordat bienal unui scriitor pentru întreaga activitate și a fost câștigat de Ismail Kadare în 2005, Chinua Achebe în 2007, Alice Munro în 2009, Philip Roth în 2011, Lydia Davis în 2013 și László Krasznahorkai în 2015.

Sursa: The Guardian, Agerpres
Sursa foto

# # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare