cum sa imbatranesti frumos

Mai bătrân poate însemna mai fericit sau cum să îmbătrânim frumos

de / December 18th, 2017 / 817 vizualizari

Mi s-a întâmplat adesea să privesc cu admirație cum anumite persoane sunt foarte implicate în ceea ce fac și uneori chiar relaxate și lipsite de stres vis-a-vis de acea situație care pe mine m-ar fi agitat. De cele mai multe ori am putut constata odată ce am început să discut cu acele persoane că înțelepciunea și energia lor vine dintr-un sentiment de mulțumire și satisfacție legat de vârstă (cele mai multe erau trecute de 65 de ani). Treptat, am început să-mi schimb în bine percepția legată de îmbătrânire iar acum și sociologii consideră persoane în vârstă pe cei trecuți de 80 de ani.

Am găsit idei interesante în cartea Cum să îmbătrânești frumos, de Anne Karpf, editura Vellant, parte din colecția și curentul The School of Life, inițiat la Londra de preferatul meu, Allain de Buton. Tot în colecția de buzunar au mai apărut și alte cărți interesante la această editură, după cum puteți vedea în link – vellant.ro.

cum sa imbatranesti frumos

Autoarea ne îndeamnă încă de la început să ne eliberăm de ideile preconcepute despre cum o persoană în vârstă, sau chiar una mai tânără, ar trebui să arate, să vorbească sau să trăiască. ”A trăi creativ implică să păstrezi ceva personal care este în mod negreșit al tău. Îmbătrânirea, în fiecare etapă a vieții, poate fi în mod activ benefică”. După o viață în care au fost atenți la nevoile altora, sunt mult mai mulțumiți să pună în prim plan propriile nevoi pe măsură ce îmbătrânesc și să se bucure de plăcerile de a fi pe cont propriu.

Îmbătrânirea înseamnă pentru mulți diverse modificări, pe care trebuie să le accepți ca atare. Majoritatea oamenilor descoperă că nivelul lor de energie se schimbă pe măsură ce îmbătrânesc și trebuie să învețe să-și adapteze ritmul (pentru asta a fost inventată siesta). ”A îmbătrâni presupune inevitabil pierderi, și, de obicei, unele deteriorări fizice, dar cei care rămân implicați în viață reușesc să păstreze un raport pozitiv între entuziasm și resemnare. Cei care se descurcă cel mai bine, nu numai că nu se sinchisesc de ceea ce vor lăsa în urmă pentru următoarea generație, dar sunt și capabili să continue să învețe de la oameni mai tineri, și de la cei mai în vârstă decât ei”.

Unii dintre noi am avut parte de bunici, alții poate nu, dar cel mai mare păcat este că în general, i-am ignorat și considerat depășiți, învechiți ori lipsiți de minte. Cred că, în loc ca vârsta să ne despartă, ar trebui ca pasiunile să ne unească. De cele mai multe ori, moștenim genetic pasiunile și temperamentul bunicilor și mai puțin pe cel al părinților, numai că nu avem răbdarea de a descoperi aceste lucruri. O legătură susținută cu oameni mai tineri poate contracara o tendință către pesimism la bătrânețe, ceea ce înseamnă că și interesul celor în vârstă pentru activitățile tinerilor ar trebui să se manifeste mai intens.

cum sa

Conflictul între generații a existat și (probabil) va exista mereu. Trebuie să nu uităm însă că îmbătrânirea e un proces care durează toată viața, nu doar un fenomen care se întâmplă la sfârșitul vieții: ceea ce semănăm din timp, vom culege mai târziu.

Așa cum femeile mai în vârstă sunt invariabil judecate după frumusețea lor din tinerețe, și bărbații mai în vârstă sunt evaluați după vigoarea lor din tinerețe. Indiferent că ești bărbat sau femeie, nu ar trebui nici să te schimbi, nici să te bucuri de sinele tău mai în vârstă. ”Dar dacă am fi capabili să avem o dezbatere cu mai puține zâmbete malițioase și chicoteli despre bărbații în vârstă și sex, mai mulți dintre ei s-ar putea bucura de sexualitatea lor mai tandră și mai înceată, ba chiar ar putea descoperi că partenerele lor o găsesc mai erotică”, spune Karpf. Ea recomandă și un site – www.representing-ageing.com unde puteți vedea diverse povești ale oamenilor în vârstă și adaugă că majoritatea oamenilor între 50 – 90 de ani sunt activi sexual. Karpf mai spune că ”despărțirile de argint” s-au transformat în ”aventuri de argint”.

În carte este menționat și filmul lui Michael Haneke, Iubire, care a frapat audiența aratând cum viața unui cuplu burghez sofisticat, educat și bogat poate fi deodată devastată de un accident cerebral – al bătrânei. Nu l-am văzut dar poate doriți să-l vedeți și să lăsați aici un comentariu despre el.

Devenim mai diferiți unul față de celălalt pe măsură ce îmbătrânim și nu invers. Nu există o rețetă pentru a îmbătrâni sau a îmbătrâni frumos. Cea mai bună cale este cea personală, a fiecăruia. Dar nu trebuie să lăsăm pe mâine ceea ce am fi dorit să facem sau să spunem azi, și trebuie să ne repetăm adesea întrebarea: ”Cum mă voi simți, când ajung la sfârșitul vieții mele dacă (nu) am făcut asta”?

Comandă cartea pe Cartepedia, aiciElefant, aici, şi pe Libris, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: Pexels.com

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare