Luca Dinulescu - Istoria Alternativa

Luca Dinulescu la Timișoara. Un altfel de interviu

de / February 26th, 2018 / 418 vizualizari

Pe Luca Dinulescu l-am descoperit în vara lui 2016, prin volumul Prostituția României. Cartea lui m-a contrariat și m-a șocat. Jocul de cuvinte constituție – prostituție fiind mai mult decât evident. A urmat, un an mai târziu, un alt proiect revoluționar asupra căruia Luca și-a pus amprenta: Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate. Mi s-a părut o idee fabuloasă, genială chiar, astfel că propunerea de a lansa cartea (și) la Timișoara a venit foarte natural, la fel de natural fiind primită și acceptată de Luca și de Editura Univers, care a facilitat publicarea ineditului volum.

Luca e un tip modest. Exagerat de modest, ținând cont de ideile și reușitele pe care le are. Și extrem de curios și implicat în tot ceea ce face. Am stat la o cafea și am povestit atât de firesc, de parcă ne cunoșteam de o viață, despre subiecte aflate la poluri opuse: de la politică la evoluționism, de la cultură la analfabetism funcțional, de la jurnalism la… cât de mișto e Timișoara 🙂

Luca Dinulescu la Timisoara

Și dacă tot și-a rezervat un weekend întreg pentru vizita în capitala Banatului, toată lumea a vrut să petreacă puțin timp în compania sa, astfel că Luca a făcut aproape un maraton cultural: a participat ca invitat special la clubul de lectură al persoanelor private de libertate din Penitenciarul Timișoara, unde a vorbit deținuților despre cărțile sale, proiecte, dar și despre viața lui, cu bune, cu rele, apoi și-a lansat volumul de benzi desenate la Librăria Cartea de Nisip, ca, la final, să fie invit la o întâlnire a Clubului de carte Colț Firesc de Lectură. Și, fiindcă nu era suficient de evident că a fost un sfârșit de săptămână extrem de obositor pentru el, l-am mai luat și la întrebări imediat ce a aterizat înapoi acasă, să nu las emoțiile să se răcească. Mai ales că reacția la cald postată pe Facebook m-a gâdilat la orgoliu:

Credeați că românii sunt ospitalieri? Ba pardon, am fost în multe locuri, dar n-am înțeles ce înseamnă ospitalitatea românească până n-am ajuns la Timișoara. Chapeau, people!

Altfel, două evenimente excelente, cu oameni vii, curioși, atenți și cu o librărie de nisip delicioasă. Poze de la penitenciar nu avem încă, le vom primi. Bonus: mai multe persoane ne-au cerut să scoatem volumul al doilea. Deci țineți minte, dacă va exista Istoria nr.2 e pentru că am fost în Timișoara!

Primul lucru, l-am scos pe Luca la cafea la librăria mea de suflet, La Două Bufnițe. Este interzis cu desăvârșire pentru orice scriitor, om de cultură, cititor în serie sau orice ar fi, să vină în Timișoara și să nu simtă atmosfera boemă și plină de farmec din librărie.

Luca Dinulescu la libraria La Doua Bufnite din Timisoara

Apoi ne-am deplasat încet și povestind spre primul eveniment al zilei – întâlnirea cu deținuții din Penitenciarul Timișoara. Eram curioasă cum i se pare ideea înființării unui asemenea club de lectură și dacă a avut ceva așteptări când a primit invitația la o astfel de întâlnire, și m-a bucurat pozitivismul răspunsului său:

Noi, toți, rezonăm la aceleași lucruri încă din vremea poveștilor din jurul focului imemorial, așa că nu văd de ce deținuții ar face excepție. Toți răspundem aceleiași nevoi de a fi încântați de o poveste, de personaje, de conflict. Sincer, nu am avut așteptări. Bănuiam că lucrurile nu pot merge decât ori foarte bine, ori foarte prost, cam așa se întâmplă cu tot ceea ce fac eu. Dar din fericire a fost prima situație, așa că am plecat mulțumit. În decembrie 2017 am fost cu un proiect la penitenciarul Rahova din București, deci pot să spun că acolo mi-am făcut „încălzirea”. Pe de altă parte ei îmi dăduseră cazuri „ușurele”, trafic de droguri, tâlhărie, nimic complicat, pe când la Timișoara era și omor calificat, dacă am înțeles bine. Firește, asta te pune într-o stare anume.  Niciodată nu știi ce anume din ce spui trezește ceva în celălalt și nu în sensul că îți dă cu levierul în cap. Dar poate se întristează, sau poate plânge, lucruri de genul ăsta. Cât despre întâlnirea în sine, am fost plăcut impresionat să văd că o parte erau foarte interesați de cartea noastră de benzi desenate și nu numai, și de alte chestii pe care le-am scris. Au fost vii, curioși, au pus pe alocuri întrebări mai pertinente decât auzi la o lansare de carte obișnuită. Și, să fim sinceri, ei au acest avantaj. Neparticipând în mod curent la evenimente culturale, sunt proaspeți, iar reflexele nu le sunt tocite.

Istoria Aleternativa a Literaturii Romane in benzi desenate in studioul tv Canal 7 Popa Sapca din Penitenciarul Timisoara

Ca moderator al clubului de lectură din Penitenciar, două aspecte mi-au rămas în minte din discuțiile cu deținuții:

1) cartea este o controversă, inițial ți se pare un pamflet, o satiră, și nu ai tragere de inimă să o citești, apoi însă te izbește realismul ei și îți dai seama că e o lucrare excepțională, viitorul istoriei literaturii;

2) cartea se pretează a deveni manual școlar pentru tinerele generații. După mine, este o carte necomercială, doar pentru cunoscători, care însă ar putea deveni o alternativă minunată a celebrului compendiu «Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent».

Luca Dinulescu la Penitenciarul Timisoara

Mi s-a părut amuzant că deținuții au avut aceleași curiozități despre carte precum am avut și eu în primul interviu cu Luca despre cartea lui de benzi desenate: scopul inițial al lucrării, când a început acest demers și cum i s-a părut reacția cititorilor… și se pare că am avut mare dreptate, scopul inițial fiind chiar acela care transpare din întrebările noastre:

Eu încerc de mulți ani să produc ceva comercial, orice, și nu-mi iese. Poate în viitor, dar asta e altă discuție. Istoria alternativă a literaturii în benzi desenate, prin urmare, nu face excepție. Cât despre latura ei de controversă, da, este real, nimeni nu s-a gândit să așeze lucrurile în această cheie în cultura română, de aici și motivul pentru care a durat atât de mult să o publicăm și tot de aici motivul pentru care lumea este la început circumspectă, nu știi ce vor băieții ăștia trei-patru de la tine, cu tot cu desenator. Sunt puși pe glume? Sunt niște repetenți care aveau prea mult timp liber? Dumnezeu știe, cam asta e reacția inițială a oamenilor, ai văzut și tu de altfel. Și, cu toate, astea, intervențiile unora dintre persoanele private de libertate de la penitenciarul Timișoara m-au uns pe suflet, m-au făcut să realizez că n-am așteptat degeaba atât timp. Ei au înțeles perfect că literatura noastră nu poate parcurge cu bine generațiile viitoare în aceeași formă, pentru că nu va supraviețui timpului și atunci scopul nostru a fost atins. Faptul că altcineva, fie și o singură persoană care nu ne cunoaște și nu știe nimic despre noi, a înțeles acest lucru citind cartea, face ca demersul nostru să fie un succes.

M-a bucurat că întreaga experiență a fost una pozitivă pentru Luca, mai ales că zicea, glumind, că s-ar fi cazat acolo câteva zile să facă muzică, mai ales după ce a văzut instrumentele mișto din studio.

Istoria alternativa a literaturii in benzi desenate - lansare la Libraria Cartea de Nisip

 

Istoria alternativa a literaturii in benzi desenate - lansare la Libraria Cartea de Nisip

Întâlnirea de la Penitenciar a fost urmată de o lansare de carte «în libertate». La Librăria Cartea de nisip atmosfera a fost una caldă, primitoare. Chiar înainte de lansare, un muzicant cu o chitară electronică a început să cânte balade rock. Ca un semn de bun augur, mi-am spus. Și publicul timișorean este excelent, mi-a confirmat Luca:

Oamenii au priceput exact ce am vrut noi cu proiectul ăsta, s-a dovedit că mesajul a ajuns la ei fără niciun fel de ocolișuri. Singura problemă este să vrei să deschizi cartea, să treci de momentul în care forma ei de prezentare, banda desenată și chiar și faptul că începe cumva greoi, durează până intri în poveste, toate astea te fac să-i dai târcoale, să amâni lectura ei. Dar dacă hopul ăsta e depășit, dacă această barieră psihologică pică, atunci n-avem de ales: ne îndrăgostim. Noi, autorii, și cu tine, cititorul, ne îndrăgostim, iar din momentul ăla orice e posibil.

Istoria alternativa a literaturii in benzi desenate - lansare la Libraria Cartea de Nisip

Al treilea eveniment la care a participat la Timișoara a fost clubul de carte Colț Firesc de Lectură, unde s-a discutat pe marginea volumului Lenin Dada, de Dominique Noguez, apărut la editura Art:

La clubul de carte de la librăria Cartea de nisip am fost invitat de Răzvan Zamfirescu, unul dintre cei mai avizi cititori pe care-i știu și un comentator profesionist de literatură. Invitația de a vorbi despre o carte cam ca a noastră, ciudată, în care toată motivația personajului istoric Lenin este transpusă în cheie dada, nu avea cum să mă lase indiferent, ba dimpotrivă. Așa că am acceptat provocarea. Mai ales că Răzvan, trebuie să spun asta, a fost unul dintre cei care a crezut foarte tare în cartea noastră de benzi desenate și m-a încurajat permanent s-o public. Cluburile de lectură sunt în general idei foarte bune, pentru că se practică un soi de convivialitate care dispare în epoca smartphone-ului și care e bună, pentru că te aduce înapoi la umanitate.

După o astfel de întâlnire îmi dau seama cât de fain e să cunoști omul din spatele cărții, să îl vezi așa cum este el în realitate, imagine care de cele mai multe ori contrastează cu impresia pe care ți-ai creat-o citind născocirile minții sale. Și asta te face să vrei și mai mult, să citești și mai mult, să urmărești autorii de-a lungul evoluției lor și de fiecare dată când apar cu ceva nou, să le acorzi întreaga ta atenție. Pentru că îi cunoști, pentru că te simți apropiaț de ei, pentru că și-au găsit un loc sigur în inima ta.

Cartea este disponibilă pe Libris, aici, și pe Cărturești, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare