Facebook

Jurnal de librar: tot pe Facebook, tot pe Facebook?

de / April 13th, 2018 / 256 vizualizari

Știu, știu, a apus vremea de tristă amintire când eu eram librar și-am pus frustrare lângă frustrare, am făcut un buchet grosolan din ele și le-am învelit frumos într-o carte cu copertă șmecheră, marca Voicescu. Dar în adâncul meu cel mai adânc sunt tot librar, sunt acel Joe care-i judecă pe ceilalți în funcție de cartea cu care se afișează.

Știi cum e aia, când vezi un el bătrân cu o ea tinerică și te gândești: eh, cred că are ăla la bani…? Sau știi cum e când ea e urâtă, conform standardelor tale, iar el e frumușel, așa că tu crezi că îi poți ghici dimensiunile intime ale tipului doar pe baza acestui aspect? Că altfel n-ar mai sta el, donhuanul, cu dânsa; așa-i?

Uite, așa te judec eu când te văd cu o carte cu care eu nu am atins Nirvana. Și nici măcar un deget de-ale lui Kurt, să fim sinceri. E greșit și bazat pe niște stereotipuri? Da. O voi face în continuare? Hell, yes!

Librarul din mine iese, deseori, ca o mămăiță la poartă, cu baticul legat strâmb sub bărbie și cu un câine șontâc-șontâc în urmă, vai de dosul meu, dar gata să zic că uite, bre, ce a ajuns tineretul din ziua de azi, ptiu, ducă-să pe pustii, că mai demult nu era așa!

Prin urmare, tot pe Facebook, tot pe Facebook? Să știi că timpul petrecut scrollând nu se pune drept reading activity. Decât dacă ești începător și silabisești cu voce tare, dacă româna e second language sau ți-ai setat Facebook-ul în suedeză ca să te perfecționezi pe când, disperat, vei pleca-n nord la cules de… melci, căpșuni, ceva.

Pe cât de miraculos poate fi orice ține de social media, dacă e să ne referim la funcția de educare, de informare, pe atât de nociv poate fi un Facebook, să zicem, dacă uiți să mai deschizi Abecedarul și te trezești că parcurgi cu ochii literele, iar cu mintea înțelegi doar în procent mic ori crezi că extratereștrii chiar îl atacă periodic în somn pe flăcăul ăla născut din teorii ale conspirației care s-au îmbârligat reciproc până când au dat naștere unui tip care aduce mult cu definiția paranoiei.

Da, poate te judec și dacă te văd prea mult pe Facebook și prea puțin cu cartea-n mână. Sau dacă citești de rupi normele, dar gay-ul nu e om pentru tine, iar dreptatea e una singură și-i aparține vreunei divinități.

Cartea Jurnal de librar este disponibilă la Cartepedia, aici, la Elefant, aici,
sau la Libris, aici.

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare