Jurnal de librar: faimoasă ca o vânzătoare de cărți

Jurnal de librar: faimoasă ca o vânzătoare de cărți

de / April 16th, 2019 / 363 vizualizari

La câțiva anișori de când nu mai sunt librar și la fix un an de la ultimul articol din această serie de pe Serial Readers, librarul Zaharia revine cu un fel de semi-mulțumire față de ce înseamnă când ții la niște principii, câteva, acolo, câte se întâmplă să ai. Articolul meu nu vine nici întâmplător, nici pentru că aniversăm un an de la ultimul, ci pentru că m-am mutat în alt oraș între timp, și-așa se face că am început să cutreier alte librării, exact ca un dependent care are nevoie de rezerve noi, indiferent de locul în care s-ar afla. Iar o întâlnire dintr-un astfel de depozit pentru dependenții ca mine mă face să mă laud acum cu dimensiunile uriașe ale faimei pe care mi-am clădit-o pe batjocura făcută pe spatele sărmanilor cititori întâlniți în cei 3 ani de librărit în Brașov.

Jurnal de librar: faimoasă ca o vânzătoare de cărți

Am devenit, între timp, fie m*ista care are ceva cu doamna cu Fluturi (dar știu că scriu bine și că explic la fel, de vreme ce atât de mulți au înțeles fix de-a-ndoaselea problema), fie librarul care a avut curajul să zică tot ce a simțit că are de zis, ăla care a dat startul unor demisii, plângeri, reclamații, poate chiar schimbări. Între timp, destul de mulți tineri mi-au scris că aveau de gând să se facă librari la absolvire, dar că au renunțat tocmai când au văzut ce-am scris eu, iar asta m-a întristat cel mai mult, că știm foarte bine că sunt extrem de rare cazurile când cineva trebuie să ia de bun ce spui; prefer să dai cu fundul de pământ și cu capul de pragul de sus, nu să mă crezi pe cuvânt și să faci cum ai impresia că te îndemn eu, pentru că nu am pretenția și nici dorința de a îndruma pe nimeni.

Se face, așadar, că eram într-o librărie bucureșteană. După-amiază, muzică în surdină, unic client, librarii își vedeau de-ale lor, ne ignoram politicos, cum se face, de altfel, așa că m-am apucat să așez cărțile deranjate, să scot la copertă câteva noutăți care nu mai erau decât în depozitele de sub celelalte teancuri etc. M-am apucat să fiu iar librar, că asta fac mereu când mă văd pe lângă cărți, n-ai ce-mi face și nu renunț decât dacă mă dă cineva afară.

Tot mângâind cărțile de poezie și așezând niște Paraschivescu nou apărut, mi-am umplut și brațele cu niște titluri pe care le voiam pentru mine. M-am dus la casă, m-am așezat la rând, m-am gândit că am ciocolată pe nas, de vreme ce fata de la casă îmi zâmbea peste rând; am ajuns și eu, mi-am pus cărțile pe tejghea, iar fata colorată și zâmbitoare m-a întrebat: „Cu reducerea de librar, da?”. Și mi-a mai zâmbit o dată, complice, de-a crescut inima în mine de bucurie că m-a considerat încă librar, în vreme ce o parte din suflet a făcut pe el de rușine, că așa mă comport eu când mă știe cineva de undeva. Poate că am rămas cu impresia că oamenii te știu doar dacă ai făcut ceva nasol, nu dacă ai scris ceva, de exemplu.

Ce vreau să spun acum, extrem de serios, este că uite, a fost nevoie să stau 3 ani printre cărți, în poziții imposibile, ca un super erou tocilar și cu spatele rezistent la efort, a fost nevoie de micul scandal cu Jurnal de librar, de mai-marele scandal cu autoarea seriei menționate la început, a fost nevoie să mă cațăr pe cadavrele unor scriitoare minunate, cum e anterior-menționata, ca să mă umflu în plete de bucurie că-s recunoscută la coadă la librărie, așa cum merit, de fapt, și-așa cum, tot pe merit(ul că am fost o vânzătoare de cărți care a făcut scandal) voi ajunge și premier, președinte, conducător de cete de amazoane intergalactice. Nțțț, domnule, în ce țară trăim!

Cartea Jurnal de librar este disponibilă
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare