Cărți ilustrate pentru copii dăruite unor școli izolate din mediul rural

Cărți ilustrate pentru copii dăruite unor școli izolate din mediul rural

de / April 22nd, 2019 / 410 vizualizari

De când am ajuns să cunosc realitatea școlilor românești din mediul rural, mi-am dorit să pot face ceva, să ajung la acei copii și să îi ajut să vadă frumusețea cărților. Literatura nu este o prioritate pentru acești copii, pentru părinții lor, iar cadrele didactice fac eforturi considerabile să își aducă clasele în secolul prezent, fără vreun suport real din partea statului. Cu cât satele sunt mai izolate și comunitățile mai reduse, cu atât mai greu ajung cărțile noi, frumos colorate și pe gustul celor mici în posesia copiilor.

Într-o frumoasă seară, într-o insomnie ciudată, navigam prin noutățile de pe rețelele de socializare și mă întrețineam la o mică bârfă feminină pe chat cu Cristina Antonica, directorul Editurii Creanga Fermecată, când dintr-o glumă nevinovată am ajuns să facem o nouă campanie de donație de cărți: 5 cărți Albinuța Uța-Uța urmau să plece către școli din mediul rural, izolate. Nu am vrut să fiu subiectivă în ceea ce privește distribuția cărților, așa că am apelat la un grup de cadre didactice pentru învățământ primar, rugându-i să îmi indice cele 5 școli. S-au adunat 125 de școli pe listă, am eliminat cele care nu se încadrau în dorința mea, așa am ajuns la 118 școli din mediul rural, în zone izolate, frecventate mai ales de copii aflați în situații vulnerabile. Moment în care Cristina a hotărât: să fie 30! Ba chiar a mai plusat cu un titlu de carte, din aceeași categorie de vârstă, cadou-surpriză!

Editura Creanga fermecată este o editură 100% românească, mică, de familie, ce promovează cărți sănătoase, scrise cu har și cu grijă în stilul specific pedagogiei Waldorf.

E foarte greu să alegi obiectiv în astfel de situații. Ce îi face pe unii mai importanți decât alții? Cum să diferențiezi? Așa am ajuns la un al doilea criteriu: alegem o școală din fiecare județ. Și dacă sunt mai multe școli din același județ? Google maps – care e cea mai depărtată școală de un oraș mai măricel. Așa am ajuns la distribuția de mai jos. Cred că sunt distribuite chiar echitabil.

Distributia scolilor la care va ajunge Albinuta Uta Uta

Ce ne-a determinat să facem această mini-campanie? Toți copiii merită o șansă în plus, oriunde s-ar afla. Nu e vina lor că s-au născut într-o anumită zonă geografică. Noi, cei ce locuim dintotdeauna la oraș, nici nu ne imaginăm ce eforturi fac acești copii ca să își depășească condiția. De ce să nu facem și noi un pas înainte, către ei, în întâmpinarea lor, cui din bârna punții devenirii lor?

Ce urmează? Nu am șters, clar, lista mai sus menționată… cartea Inima lui Danko de Ileana Vasilescu e aproape, zilele acestea vede lumina tiparului, așa că Editura Creanga Fermecată intenționează să continue campania și să alegem încă o serie de școli care să beneficieze de o carte cadou. Criteriile rămân valabile, entuziasmul a crescut considerabil.

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare