Inima lui Danko, veche legendă slavă, povestită de Ileana Vasilescu (fragment în avanpremieră)

Inima lui Danko, veche legendă slavă, povestită de Ileana Vasilescu (fragment în avanpremieră)

de / April 8th, 2019 / 892 vizualizari

Inima lui Danko, veche legendă slavăPrimăvara vine cu o veste minunată de la Editura Creanga fermecată: Inima lui Danko, povestită de Ileana Vasilescu și sensibil ilustrată de Iulia Trif a intrat la tipar. Puțin timp ne desparte de o carte absolut fabuloasă! Culeasă din folclor, din zona Basarabiei, de către Maxim Gorki, povestea apare prima dată în 1895 în Samarskaia Gazeta.

Pasionații vor regăsi în text câteva din caracteristicile și temele de referință ale mitologiei slave:

  • încrederea în spiritele pădurii, râuri și habitate;
  • prezența lui Perun, principalul zeu slav al tunetelor și fulgerelor; Perun era deseori reprezentat în mitologie ca un bărbat cu statură impunătoare, cu păr de argint și mustăți de aur. De obicei purta o ghioagă (uneori un ciocan), o secure de război și un arc cu care trăgea săgeți din fulgere sau trăznete. Pentru el se făceau, de obicei, sacrificii de cocoși și de capre, în timp ce pentru ritualurile cele mai importante se sacrificau tauri și urși.
  • prezența lui Dažbog, primul patron al meșteșugurilor, ușor de recunoscut prin prezența în texte a descrierilor despre sunetele ciocanelor lovind, zornăit de lanțuri, vuietul focului;
  • prezența lui Dazhbog, zeul fertilității și al razelelor solare;
  • prezența lui Stribog, zeul vântului, apelor vitale;
  • prezența lui Veles, patronul lumii animale;
  • prezența lui Mokoš, patroana activităților feminine: filatura și țesut, Mama recoltei, Zeița abundenței, Zeița destinului.

Inima lui Danko

Danko rămâne, chiar și după 124 ani, o poveste actuală, care ne vorbește despre puterea și încercările comunității, despre asumarea și acceptarea rolului de ghid (conducător, însoțitor spiritual, ideal, destin).

Cartea se adresează copiilor de 5-12 ani, este cartonată, color, are 24 pagini în format 20×20 cm.

Cartea va fi publicată de editura Creanga Fermecată și poate fi precomandată aici.

 

Inima lui Danko, veche legendă slavă,
povestită de Ileana Vasilescu
(fragment în avanpremieră)

Poporul se împărțise în două: unii voiau să se întoarcă, alții voiau să urmeze drumul început. Țipau unii la alții plini de ură, cu fețele urâțite de mânie și spaimă.

Atunci ieși în față Danko, ridicând brațul pentru a cere liniște. El era unul din fiii acestui popor pribegit, frumos la față și la suflet, tânăr și viteaz. Și astfel vorbi el:

− Cine nu cutează, nu izbutește! Piatra din drum n-o urnești doar cu vorba. Ne risipim puterile cu gândurile rele și cu jalea! Să pornim la drum! Să străbatem codrul acesta și să-i dăm de capăt, căci are el un capăt, precum toate pe lumea asta!

Îl priviră cu toții muți deodată și se încredințară că era cel mai vrednic dintre ei. În ochii lui scăpăra o flacără vie, care așternea pe fața lui o putere adâncă și neclintită.

− Călăuzește-ne! Călăuzește-ne! strigară cele mai multe voci.

Și Danko merse în fruntea lor. Ca treziți dintr-un somn adânc, îl urmară cu toții. Vezi bine că își puseseră toată nădejdea într-însul.

Drumul, greu și pentru un bărbat în putere, devenea cu fiecare zi și mai anevoios: pe deoparte, bezna înfricoșată, căci codrul creștea în desime, pe de altă parte, copacii clădeau în cale un zid de nestrăbătut, împletindu-și crengile strâns și răsucindu-și rădăcinile în pământ, ca niște șerpi. Și, pe deasupra, la tot pasul smârcurile se căscau ca niște guri negre, urât mirositoare, lacome, înghițind copii, femei, bătrâni și bărbați în putere. Și fiece pas însemna multă străduință, sudoare și sânge.

Au tot mers ei așa, pierzând numărul zilelor…Cum puterile lor se sleiau pe nesimțite, oamenii au prins din nou a cârti privindu-l pe Danko, care pășea în fruntea lor, senin și neobosit.

Întâi pe șoptite, apoi tot mai tare, prinseră a-l învinovăți că, tânăr și nechibzuit fiind, nu trebuia să se încumete a-i călăuzi, nu se știe unde. Că poate nici nu știa drumul sau unde merg.

Cartea va fi publicată de editura Creanga Fermecată și poate fi precomandată aici.

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare