Cărțile despre cărți ascund povești fascinante

Cărțile despre cărți ascund povești fascinante

de / April 23rd, 2019 / 448 vizualizari

Există această categorie de cărți, pe care de cele mai multe ori o descoperi fără să vrei, citind pur și simplu cât mai mult: cărțile care au subiect alte cărți, autori aflați în procesul de scriere sau personaje-cititori, confruntați cu pasiunea lor pentru citit.

Dacă romanul este unul bine scris și reușește să fascineze cititorii, aceștia primesc ca bonus, pe lângă povestea principală, “povestea din poveste”, ce reprezintă conținutul cărții-personaj. V-am zăpăcit? Nici o grijă, pentru că nu trebuie să mă înțelegeți pe mine, ci doar să luați să citiți una dintre numeroasele cărți existente în librării, care prezintă viața unui alt scriitor sau subiectul unei alte cărți. Iată câteva lucruri de care vă veți bucura sau pe care le veți descoperi:

  • Trăirile unui scriitor pot fi mult mai complexe decât ale altor oameni. Meseria lor este de a simți, pentru a reda amalgamul de trăiri care de multe ori devin chinuitoare. Mi se pare fascinantă orice călătorie prin labirintul de experiențe interioare ale unui scriitor, care include o evoluție personală și procesul prin care se crează orice carte de la zero.
  • Recomandări-bonus. Unele cărți vorbesc despre cărți care există deja, unele scrise de mult, pe care poate le-am omis pe nedrept. Astfel, citind cartea de bază, primești automat o recomandare de carte, direct de la autor. Uneori, această recomandare este similară ca subiect și stil cu ceea ce citești, dar mai complexă, dezvăluind sursele de inspirație ale autorului. Multe recomandări de cărți le-am primit din alte cărți, pentru care le mulțumesc autorilor din suflet!
  • Relatarea unor experiențe-șoc. În alte cazuri, autorii se confruntă cu experiențe inimaginabile, care devin astfel surse de inspirație pentru respectivele cărți. Dacă acesta este cazul, suntem puși în fața unei opere literare care cu siguranță are un impact puternic și mai mult ca sigur merită citită din scoarță în scoarță.

Am întâlnit destul de multe cărți care aveau cel puțin unul din ingredientele de mai sus. Este dovada faptului că mulți autori au tendința (sau dorința) de a-și introduce cititorii în lumea lor, poate la fel de mult ca în lumea personajelor create de ei. Este poate dorința de a se arăta mai bine în fața cititorilor, de a ne oferi ocazia să privim “în culise”, dincolo de ficțiunea cărții.

Următoarele cărți despre cărți sunt de mult cunoscute, îndelung apreciate, dar merită oricând reamintite și eventual puse pe lista de lecturi.

Carlos Ruiz Zafon – Umbra vântului și Jocul îngerului. Aceste cărți au mai mult decât simpla calitate de a fi despre alte cărți sau scriitori. Sunt niște povești care te lasă fără suflare. “Umbra vântului” este chiar cartea din romanul lui Zafon, citită de personajul principal, iar acțiunea se petrece în Barcelona anului 1945. Trebuie să o puneți musai pe listă, dacă vă atrage ideea unui thriller plin de mistere, păstrând o doză serioasă de romantism. La fel și “Jocul îngerului”, care ne transportă tot în Barcelona, de data asta în anul 1920. Personajul principal este un tânăr scriitor obsedat de o iubire imposibilă, iar autorul ne întoarce la decorurile și atmosfera din “Umbra vântului”, ca să nu uităm parfumul de epocă și farmecul Barcelonei.

Carlos Ruiz Zafon

Truman Capote – Mic Dejun la Tiffany Cunoscutul roman al lui Truman Capote, care a avut și o ecranizare la fel de celebră, este despre un scriitor și amintirea acestuia legată de tânăra Holly, care i-a marcat o parte a vieții. Holly Golightly a fost interpretată în film de Audrey Hepburn – rol care a devenit de mult simbol universal pentru feminitate și eleganță.

Jasper Fforde – Cazul Jane Eyre Nu am adăugat această carte pe lista mea, considerând că a fost suficient faptul că am citit “Jane Eyre”. Dar când e vorba de citit, nu prea îmi respect promisiunile și orice carte poate ajunge captivă la mine în geantă. :D. Iar lumea din “Cazul Jane Eyre” nu are nici o legătură cu cartea originală: pare una complet dată peste cap, în care ficțiunea devine realitate, iar personajele din cărți pot fi răpite.

Cristian Pepino – Cartea de la Vama Veche Avem de a face din nou cu nostalgia a unei epoci trecute, de data asta la noi în țară. Autorul evocă atmosfera seducătoare a vacanțelor din anii ’60, povești din stațiunile litoralului românesc trăite de personaje cunoscute, muzică folk și sentimentul de libertate trăit în timpul comunismului. Wow!

Nicolas Barreau – Ingredientele Iubirii Asta e o poveste tare drăguță, una din cărțile care mi-au mers la suflet. Personajul central este tânăra Aureile și un roman misterios, denumit “Surâsul femeilor”, scris de un autor și mai misterios. Este o carte romantică, amuzantă, fermecătoare și cu aer parizian ca bonus!

Gloria Goldreich – Cină cu Anna Karenina Am adăugat și această carte pe listă, deoarece prezintă un club de lectură format din cititoare prietene și aduce în discuție numeroase alte cărți din literatura universală, pe care le putem lua ca recomandări. Chiar dacă nu este cea mai bună carte despre cărți, are o poveste care te prinde și personaje cu care poți empatiza ușor (mai mult ca femeie, recunosc).

O parte dintre aceste cărți (click pe link-uri), precum și altele care vă pot stârni interesul, le găsiți pe Cartepedia, aici, iar orice comandă făcută pe data de 23 aprilie, se bucură de
transport gratuit!

Cărțile despre cărți ascund povești fascinante

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare