Cum s-a nascut poporul roman, Historium, Editura Humanitas Junior

(Re)învățăm istorie: două cărți de la Editura Humanitas care traduc istoria pe limba copiilor

de / April 16th, 2018 / 232 vizualizari

Unul din marele regrete din anii de școală este că am trecut ca rața prin apă la orele de istorie – motivele nu contează. Am rămas cu un deficit major în ce privește cultura generală în această direcție și îmi e foarte greu să recuperez acum. Îmi propun totuși să nu mă las pe tânjeală și să învăț istorie – atât națională, cât și a lumii. Și față de acum 20 de ani, sursele de informare sunt semnificativ mai multe și ai posibilitatea de a alege modul de prezentare a adevărului istoric – creativ, interactiv, descriptiv etc. Greuceanu meu este prea mic pentru aceste lecții de istorie, însă curiozitatea-i specifică nu îl lasă să nu întrebe despre diverse ilustrații sau ce scrie în unele pasaje (cel mai adesea vrea să știe “ce cheamă pe nenea”).

Historium

Historium de Richard Wilkinson (ilustrații) și Jo Nelson (text) este o colecție uimitoare de peste 130 de vestigii arheologice care prezintă trecutul în toată splendoarea sa! Constituită sub forma unui album, cartea este structurată asemenea unui muzeu – fapt sugerat încă de pe copertă, prin inscripția ”Bun venit la muzeu/Intrarea liberă”. Capitolele se concentrează pe marile zone geografice ale lumii – Africa, America, Asia, Europa, Orientul Mijlociu, Oceania, și se numesc Galerii, iar în cadrul acestora toate vestigiile sunt prezentate ca exponatele în marile muzee arheologice. Studiind ilustrațiile, am vizitat deopotrivă lumea antică și culturi încă vii.

Jo Nelson în Prefața cărții Historium:

La o primă privire, scopul și semnificația unui artefact pot părea neclare, dar dacă-l explorăm în contextul lui devine o fereastră spre locuri și vremuri îndepărtate. Nimic ieșit din comun la niște linii scrijelite pe o bucată de ocru, până când afli că sunt vechi de 70000 de ani și că reprezintă primul model decorativ făcut de mâna omenească. O mică figurină de lut pare un obiect obișnuit. Nu și dacă ne-o închipuim alături de mii de figurine tot astfel modelate, menite să păzească o uriașă movilă în care este înmormântat un împărat japonez.

Cunoscând și analizând obiectele în contextul lor, putem să facem legături între civilizații și să recunoaștem teme generale specifice diverselor societăți omenești. O tablă de joc mesopotamiană și o figurină înfățișând niște brutari din Egiptul antic par să n-aibă prea multe în comun, dar apoi descoperi că amândouă obiectele au fost alese să-i însoțească pe cei morți în viața de apoi.

Fiecare galerie este împărțită în două: un rezumat foarte concis al istoriei regiunii respective și ilustrații explicate ale principalelor obiecte specifice. Cea mai importantă parte a informațiilor vine însă din legenda ilustrațiilor, unde este descris în detaliu obiectul prezentat, rolul lui în epocă, originea și implicațiile de ordin istoric.

Historium

Historium

Sunt prezentate obiecte rituale sau de cult, obiecte funerare, podoabe, măști, instrumente de scris, unelte și obiecte de uz zilnic, arme și podoabe.

Cartea este disponibilă la Elefant, aici, la Cartepedia, aici, și la Libris, aici.

Cum s-a nascut poporul roman

Cum s-a născut poporul român de Neagu Djuvara (text) și Radu Oltean (ilustrații) e poate cea mai frumoasă carte de istorie pe care am citit-o vreodată, o combinație de povești, legende, mituri și adevăruri istorice excelent legate împreună de marele istoric Neagu Djuvara și minunat exemplificate prin ilustrații de Radu Oltean.

Cartea începe cu puțină geografie și puțină istorie, cu o scurtă introducere în istoria pierdută în negura vremurilor, ajutându-ne să înțelegem contextul în care s-a născut poporul român. Apoi, povestea vine mult mai aproape de noi, în jurul anului 500 î.Hr., prezentând istoria poporului nostru de la geto-daci până la sfârșitul veacului al XIV-lea, odată cu urcarea pe tronurile Țării Românești și Moldovei a lui Mircea cel Bătrân și Alexandru cel Bun.

Introducere de Neagu Djuvara:

Dragii mei, începem astăzi o poveste minunată! Cand zic minunată, vreau să spun că seamăna cu minunile de care ne vorbește Sfânta Scriptură: nu înțelege ușor mintea noastră cum de s-a întamplat așa ceva. Și acea poveste e Cum s-a născut poporul român?Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e azi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alții și cum, în cele din urmă, dupa vreo mie de ani de mari mișcări și mari frământări, a ieșit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toți aceeași limbă și având aceleași datini și obiceiuri.

Textul este scris sub forma unor povestiri, cu formulări specifice oralității ce caracterizează întreaga carte: “Uitați-vă acum…”, “Noi știm astăzi că…”, “Trebuie să vă spun două cuvinte despre…”. Cred că tocmai în acest tip de adaptare a istoriei pe înțelesul copiilor măreția istoricului Neagu Djuvara: el a transformat o disciplină greoaie, care se învață prin memorare, într-o poveste frumoasă, accesibilă tuturor, în care faptele sunt explicate în contextul în care au loc, iar datele istorice sunt evidențiate cu roșu pe marginea paginilor, făcându-le ușor de reținut.

Cum s-a nascut poporul roman

Cum s-a nascut poporul roman - istorie

Ilustrațiile abundă în detalii, fără a pierde însă din vedere simbolurile semnificative care fac legătura cu textul. Totodată, explicațiile acestora pun în paralel adevărul istoric cu realitatea cotidiană, pentru a le fi copiilor mai ușor să poziționeze locurile bătăliilor pe harta României sau să recunoască anumite caracteristici ale zonelor istorice.

Cartea este disponibilă la Cărturești, aici, la Cartepedia, aici, și la Libris, aici.

Recomand din inimă cele două cărți, foarte utile pentru orice vârstă, dar mai ales copiilor trecuți de 10 ani, indiferent dacă sunt sau nu pasionați de istorie. Le recomand și ca punct de pornire în introducerea în acest subiect vast și interesant numit istorie.

# # # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare