Cuvinte in albastru intens

Cuvinte în albastru intens, o carte de citit și iubit

de / April 17th, 2018 / 375 vizualizari

Sunt cărți pe care îmi doresc să le citesc, dar timpul trece și ele sunt tot mai departe de mine (pe lista de așteptare). Tentațiile apar din toate părțile, noutăți editoriale, recomandările prietenilor, ale colegilor… sunt momente în care mi-e imposibil să aleg doar o carte pe care să o citesc. Zilele acestea citesc nu mai puțin de trei titluri! Și sunt cărți care, cu o copertă deosebită sau un titlu care îți stârnește curiozitatea, te fac să trădezi muntele de volume care te așteaptă cuminte pe birou și să evadezi într-o lume cu totul și cu totul necunoscută.

Cuvinte in albastru intens

Cuvinte în albastru intens semnată de Cath Crowley este una dintre ele. Am văzut coperta și am știut că trebuie să iau o pauză de la listă pentru a afla care este povestea cuvintelor albastre. Nu-i așa că te atrage și pe tine? Chiar și acum, la multe zile de la terminarea cărții, tot privesc fascinată cărțicelele de pe copertă, nuanțele de albastru-turcoaz, și mă întreb cum ar fi fost să fi avut această carte în adolescență.

Cartea începe cu o scrisoare pe care Rachel o lasă într-un volum de poezii celui mai bun prieten al ei, Henry. Este scrisoarea în care fata îi mărturisește adevăratele sentimente și care speră să-i deschidă ochii băiatului înainte de a se muta, dar pe care acesta nu o va găsi. Rachel pleacă, însă, doi ani mai târziu, pierderea fratelui ei o determină să revină în oraș. Nu mai este fata veselă din liceu, nimic nu mai are sens din acea zi teribilă. Aici își răgăsește prietenii cu micile lor mari tragedii, dar cărora nu le poate spune despre Cal. Nu încă.

„Nu cred că viitorul ne trimite semne. Cred că ne uităm înapoi și citim trecutul cu prezentul în minte. Cred că asta facem. Poate că trebuie să te uiți înainte și să începi să citești viitorul.”

În carte avem un personaj, cred eu, mai important decât toate celelalte – este fundalul poveștii, este ceea ce leagă personajele dincolo de micile lor supărări, și chiar dincolo de moarte: anticariatul Cărțile Urlătoare. Aici necunoscuții lasă scrisori, mesaje peste timp, celor care vor citi cărțile dintr-o anume bibliotecă. Personajele noastre vor comunica într-un fel cum nu se mai întâmplă în zilele noastre, prin scrisori lăsate între pagini de carte. Cuvintele cheie ale cărții, cuvintele albastre aș spune eu, sunt: cărți, scrisori, poveste de dragoste, tragedie, prietenie.

“Eu și Rachel ne-am scris scrisori toată săptămâna, pe care le-am lăsat în Atlasul norilor. Câteodată nici nu ne obosim să așteptăm să plece celălalt din Biblioteca Scrisorilor. Mă uit la Rachel, ea se uită la mine și pun biletul între paginile cărții.”

Cath Crowley

Povestea e cu atât mai frumoasă cu cât e ca o lecție de viață pentru cei care fac primii pași spre maturitate. Nu e ușor să fii adolescent, deși mulți tratează cu indiferență și iau în derâdere tragediile adolescenților. Poate că dacă atunci când un copil are o problemă de orice fel nu i s-ar mai da sfaturi “inteligente” (fă așa că eu am trecut prin asta – acum 20 de ani – și știu mai bine), ci i s-ar pune în brațe o carte cu o poveste asemănătoare, o poveste cu personaje în care să se poată regăsi, poate că ar reuși să treacă altfel peste depresie. Ce depresie poate avea un copil de 15-18 ani? Ohooo, prea multe! Dacă ai trecut prin adolescență și nu ai suferit, nu ai simțit nici măcar o dată că lumea se sfârșește, atunci ești un om norocos. Asta nu înseamnă că toți în jurul tău au avut același noroc.

„Nu e suficient să citesc – vreau să să vorbesc prin pagini, să trec de partea cealaltă, să ajung la oamenii care le-au citit înaintea mea. Vreau să-mi petrec viața vânându-le, citindu-le, vânzându-le. Vreau să servesc clienții și să le pun în mână cărțile potrivite.”

Deși sunt sigură că v-am atras deja atenția asupra cărții, vă mai aduc un argument pentru a pune mâna pe ea cu prima ocazie. Pe parcursul cărții vei avea tendința de a căuta informații despre cărțile pe care le citesc personajele, volume de poezii sau proză. Mi-a plăcut foarte mult să descopăr că am citit unele dintre cărțile menționate, cumva am simțit că sunt eu personaj al cărții, că particip la întâlnirile lor. Pe mine m-a cucerit și o recomand cu mare drag, o recomand în special celor care încă mai sunt pe băncile școlii, a liceului, celor care iubesc cărțile, care au nevoie de o pauză de la agitația zilnică.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Cărturești, aici, sau pe Cartepedia, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare