Jurnal de librar

Jurnal de librar: povestea continuă

de / February 11th, 2017 / 584 vizualizari

Ha, am încercat să fiu amuzantă din titlu și să parodiez ceva carte cheesy, dar acum nu îmi mai amintesc la care mă gândisem, so I ain’t funny for myself anymore. Sau poate ceva telenovelă. Habar nu am. Totuși, ceva de râs găsim: au trecut 6 luni de când nu mai sunt librar. Ba chiar am un job foarte tare, care-i mai mult pasiune, deci d-aia de nu simți că ești muncit până-n oase, ci mai degrabă te delectezi cu nițică muncă. Dar, cum spuneam eu acum câțiva ani, când „perspectivă” era cuvânt tabu pentru mine, „evident că voi fi mereu o vânzătoare cu mare pasiune pentru citit”. Doar pasiunea pentru citit a mai rămas din vechea librăreasă ciufută. Sau cel puțin așa credeam până săptămânile trecute, când am început să-mi analizez nițel mai obiectiv comportamentul pe care-l am în librării.

Frate, e incredibil cum mâinile ți se pot mișca și cum pot face ele lucruri fără să-ți dai seama de asta la modul de total awareness. Exemplu: eram într-o librărie, care se întâmplă să fie și unul dintre vechile locuri de muncă și de torturat răbdări, vorbind cu fostele colege despre varii chestii neînsemnate, când m-am trezit că de minute bune așezam cărțile „la linie”, scoțând dublurile inutile și punându-le în spatele celor care trebuie să stea musai „la copertă”.

M-am simțit prost în primă fază, asta pentru că „mvaaai, dar eu nu mai sunt librar”, după care mi-am conștientizat snobismul, m-am simțit iar prost niște secunde pentru ce gândisem, apoi am sfârșit povestea emoționându-mă pentru că, la cum arată lucrurile, voi fi mereu librar în suflet. Da, tot din ăla care se enervează când oamenii se plasează cu gura mustăcioasă la fix 3 milimetri de gura librarului pentru a-i cere „carte dă șoferit”, ca și cum vânzătoarele aud numa-n gură. Dar tot librar.

Apoi mi-am amintit că, acum mai bine de două luni, ajunsesem acasă la șefa mea, pe care o așteptam să termine niște treburi ca să plecăm să ne apucăm de altele. Și cum ea avea treabă, eu am stat cuminte pe canapea, așteptând exemplar. Până când mi-am dat seama că ea vorbea cu mine, iar eu stăteam cu ochii pironiți în cărțile femeii, care erau pe niște rafturi de pe peretele din fața mea. Nu doar că nu fusesem atentă la ea, care mă-ntreba dacă-s ok, dar chiar așezasem, în mintea mea, cărțile din fața ochilor altfel, pe dimensiuni și culori. Mai ales cartea aia care alunecase mai mult decât restul și care efectiv mă chinuia în creier pentru că nu stătea dreaptă, la fel ca celelalte.

Am o problemă la cap? Probabil. Dar mai probabil e că sufletu-mi e populat de mici fluturași aurii și azurii ce zboară atavic prin mine, trăgând după fundul lor cu aripi și sclipici câte o sacoșă doldora de cărți și cărticele, pe care le citesc, le discută, și le împrumută unii altora. Asta fac fluturii mei interiori, dacă e să am vreunii. Dacă nu, uite ceva aici și aici despre fluturii cu care am intrat în contact, furtună de ghinioane iscată cu propriile mele mâini – alea de aranjează cărți și-n somn.

Mai mult, m-a lovit evidența faptului că, dacă ar fi să am vreodată vreo afacere, mică și frumoasă și a mea, aceea doar librărie ar putea fi. Nu aș avea curaj, în primul rând, pentru nimic altceva. Și nicăieri nu are așa farmec muzica rock ca în librărie. Nici măcar acasă, unde nu vine Maricica să mă întrebe „da dă ce nu îi gratis cultura, că așea ierea pe vremile dănainte dă obzeșnoo”.

Așadar, povestea continuă. Nu știu cum, dar mi-e clar că încă mai sunt librar. Da, coverul articolului e poză făcută cărților mele. Pe ele nu-mi găsesc des timp să le așez frumos. Dar tot librar sunt și punct.

Vă las cu o amintire din vara trecută, trăiască Facebook și hashtag-urile #librardemall și #jurnaldelibrar:

Mă-sa:
– Uf, dai banii pe cărți.
– Păi da’… e faină.
– Da? Despre ce e?
– E despre… în fine. Una care moare și…
– Da? Păi și-atunci mai la ce o cumperi dacă moare?

A apărut cartea Jurnal de Librar! Detalii pe situl editurii Herg Benet, aici >>

# # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare